MF DNES

NENÍ DIETA JAKO DIETA

-

Ačkoli odborníci hladovku coby formu diety nedoporuču­jí, mezi těmi, kteří chtějí co nejrychlej­i zhubnout, zůstává na různé způsoby populární. A to přestože organismus oslabuje a zhoršuje pleť. „Navíc pokud například vyměníme přejídání za absolutní absenci příjmu potravin, půjde při rychlém zhubnutí převážně o úbytek vody,“vysvětluje nutriční specialist­ka Aneta Hásková.

Drastické diety či hladovění – co se při nich s tělem děje?

Když člověk několik dní hladoví, jeho tělo se potýká s nedostatke­m živin a energie. Cítí se unavený, malátný, má problém se soustředit. Ohrožena bývá i svalová tkáň, která již není chráněna dostatečný­m příjmem kvalitních bílkovin. Redukce hmotnosti sice bude, ale krátkodobá. Jakmile striktní režim ukončíte a vrátíte se ke svému původnímu stravování, zpravidla se dostaví jo-jo efekt. Zredukovan­á kila se brzy vrací zpět a někdy přibudou i další navíc.

Jak by měl tedy očistný jídelníček vypadat, aby nám prospěl?

Rozhodně bychom neměli držet žádný typ drastické diety. Pokud chceme tělo takzvaně „očistit“, je potřeba změnit nejen stravování, ale odbourat i špatné návyky. Za nejvhodněj­ší považuji konzumaci zdravé, pestré a vyvážené racionální stravy, a to dlouhodobě. Doporučuji omezit v jídelníčku sladkosti, přemíru soli a alkoholu, tučné potraviny a náhražky stravy. Nikoli však drasticky na jeden nebo dva týdny, ale natrvalo.

Kterou známou detoxikačn­í dietu považujete za vysloveně nebezpečno­u?

Jako velmi nebezpečno­u metodu vnímám MMS neboli Miracle Mineral Supplement, česky zázračný minerální lék. Jedná se o vysoce toxický roztok chloritanu sodného a kyseliny citronové, který má údajně zaručit odstranění bakterií z těla a rozpouštěn­í toxinů. Tento složením dezinfekčn­í prostředek však způsobuje zdravotní obtíže, jako jsou problémy s dýcháním či poleptání úst a jícnu. Za vysoce rizikový považuji rovněž klystýr známý jako colonhydro­terapie pro očistu střeva. Efekt této metody nebyl nikdy prokázán, nežádoucí účinky jako vznik infekce, poranění střev či krvácení však ano. Obezřetnos­t je namístě také u konzumace detoxikačn­ích bylinných nápojů neznámého složení a původu.

Zrovna klystýry přitom bývají součástí detoxikačn­ího plánu často.

Zdravotní benefity nebyly vědecky potvrzeny, naopak po jejich provedení se mohou dostavit nepříjemné křeče v břiše, nadýmání, zvracení, krvácení a také elektrolyt­ická nerovnováh­a organismu. Často je klystýr prováděn nespecific­kými látkami, jako jsou kávová sedlina, nebo dokonce i vlastní moč. Pokud je klystýr aplikován pravidelně, můžeme očekávat zhoršení funkcí zažívacího systému, lehce si navykne na to, že za něj jeho přirozenou činnost vykoná klystýr.

Mají očistné diety smysl, když se pak vrátíme ke špatné životosprá­vě?

Úskalí většiny detoxů tkví v tom, že jsou pouze dočasné. Každý se je snaží poctivě dodržovat den, tři dny, týden, měsíc... Jakmile však daný čas uplyne, většina lidí si oddechne, že odříkání a změny vydrželi, a vrátí se zpět ke svým původním stravovací­m návykům a v důsledku jo-jo efektu často i na svoji původní hmotnost. Marketing detoxů se přitom točí převážně právě kolem diet na pár dní nebo kolem ovocných a jiných koktejlů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia