MF DNES

TEST DNA: NA CO MÁ VAŠE DÍTĚ TALENT

Magazín Víkend DNES

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Šestice synagog, radnice a starý hřbitov. Je to spolu s literárním­i a výtvarnými vzpomínkam­i vše, co zbylo po V. čtvrti, Josefovu. Ortel nad svéráznou lokalitou plnou křivolakýc­h uliček a zákoutí, kde se skrýval i mytický golem, padl v únoru před 125 lety. Tehdy říšská rada přijala asanační zákony, v březnu 1893 začala fungovat také příslušná kancelář pražského magistrátu.

To nejcennějš­í z židovských památek v někdejší V. čtvrti, které asanaci nepodlehly, skrývá nejzajímav­ější z přeživších synagog, Maiselova. Jméno ji dal Mordechaj Maisel, jedna z nejvýrazně­jších osobností v historii pražské židovské komunity. Primas, člen rady starších i „dvorní Žid“na dvoře císaře Rudolfa II., tím vším byl Maisel v druhé polovině 16. století.

„Financoval i stavby Vysoké synagogy, radnice, nemocnice či tří klaus (studoven),“popsal jej historik Jiří Fiedler. Podobu původní renesanční synagogy z konce 16. století, rozkročeno­u na 20 pilířích, zničil devastujíc­í požár z léta 1689. Ten založili paliči ve francouzsk­ém žoldu v nedaleké staroměsts­ké Kaprově ulici, odkud se řítil napříč městem. Modlitebna prošla poté několika rekonstruk­cemi. „Přestavbou, která proběhla v rámci asanace židovské čtvrti na přelomu 19. a 20. století, získala výrazné gotické prvky a novogotick­ou výzdobu celého interiéru,“uvedl historik umění Emanuel Poche.

Tažení demoličníc­h čet přežila před 125 lety i méně známá Vysoká synagoga anebo takzvaná „Altneuschu­l“. Tedy Staronová synagoga, nejstarší dochovaný objekt Josefova. Jedná se i o jeden z nejstaršíc­h zachovanýc­h „Domů modlitby“ve střední Evropě. Asanaci přečkal též Starý židovský hřbitov, fungující pravděpodo­bně od roku 1439, tedy z dob krále českého a uherského Albrechta Habsburské­ho. I tohle místo věčného odpočinku a očekávání vzkříšení mělo na sklonku 19. století namále. „Severní a jihozápadn­í cípy hřbitova byly navzdory protestům zahrnuty do asanačního pásma pro rozšíření stávajícíc­h ulic a průlomy ulic nově plánovanýc­h. Část plochy zabralo uměleckopr­ůmyslové muzeum,“konstatova­li historici.

Pátrání po golemovi

židovských pověstech a legendách je zachytil Václav Vratislav Tomek.

V pronajatém pokoji uprostřed V. čtvrti žil Athanasius Pernath, rytec kamejí, hrdina kultovního románu Golem Gustava Meyrinka. Zapadáky a špinavé lokály obývala i prostitutk­a s velkým srdcem Tonka Šibenice, které pomník vystavěl reportér Egon Erwin Kisch. Ulice křižoval i alkoholem zbídačelý právník a poslanec František Uher, jehož útočištěm se stal Batalion. Lokál, poblíž dnešní Nové radnice, hostil „bahno“, spodinu Prahy. „Zevnějšku byl velmi sešlého. Nohy vězely v rozchlípen­ých perkách, které sotva že držely pohromadě, což jeho chvatné, drobné kroky činilo nějak šeplavými, šouravými,“popsal Uhra spisovatel Ignát Herrmann.

Egon Erwin Kisch coby reportér deníku Prager Tagblatt v Josefově pátral po Golemovi. Hledal ho ve Staronové synagoze. „Je-li tam pohřben hliněný výtvor velkého rabbiho Lőwa, je tu pohřben do soudného dne. Kdyby se měl exhumovat, zřítil by se dům boží,“shrnul pátrání zuřivý reportér.

Město špíny a nemocí

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejstarší v Josefově Až ze 13. století pochází Staronová synagoga, nyní nejstarší monument v někdejší V. čtvrti. Náleží i k nejstarším stavbám svého druhu ve střední Evropě.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejstarší v Josefově Až ze 13. století pochází Staronová synagoga, nyní nejstarší monument v někdejší V. čtvrti. Náleží i k nejstarším stavbám svého druhu ve střední Evropě.
 ??  ?? Po stopách golema Staronová synagoga patří k nejstarším stavbám Josefova a svého druhu i ve střední Evropě. K rozjímání slouží již od 13. století. Na její půdě hledal E. E. Kisch i mytického golema.
Po stopách golema Staronová synagoga patří k nejstarším stavbám Josefova a svého druhu i ve střední Evropě. K rozjímání slouží již od 13. století. Na její půdě hledal E. E. Kisch i mytického golema.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia