MF DNES

Boj s hernami zcela selhává

Gambleři mohou hrát dál téměř bez omezení

- Jakub Pokorný Jitka Vlková

Nový zákon o regulaci hazardu ukládá od ledna spousty povinností. Hráč se musí u vchodu zaregistro­vat, ukázat občanku, po dvou hodinách má povinnou pauzu. Herna mu musí nabídnout limity sázek a musí mít zavřeno ráno. Jenže zákon je bezzubý. O pár ulic dál stejný hráč vejde do staré známé herny, kde od něj nic nechtějí a nechají ho za chvíli prohrát stovky či tisíce. Jak je to možné? V neregulova­né pololegáln­í herně totiž stojí takzvané kvízomaty.

Ty se od hracích automatů liší jen tím, že jednou za pár minut položí hráči vědomostní otázku. Vyzkoušeli si to v minulých dnech i reportéři MF DNES v herně v pražských Ďáblicích, kde kvízomaty jsou.

Herna je tam v nenápadné místnosti za výčepem. Nikdo při vstupu občanku nechce a podnik láká na nonstop otevírací dobu. Uvnitř sedí senior zabraný do hry, který rychle přichází o peníze. Pán drží v ruce dvoustovku, ta vzápětí mizí v útrobách automatu. Na obrazovce se objevuje otázka „Kateřina Neumannová je...“Lyžařka, výtvarnice, nebo herečka? Jasně že lyžařka, muž odpovídá a hraje dál.

Už ani nemačká knoflíky, jak si laik gamblera představuj­e. Ne, děda jen sedí a automat nechává hrát samotný. Jen se dívá, jak mu klesá kredit 200 korun. Na přístroji je dokonce připevněna tabulka, že „zařízení neslouží k hazardu, ale k zábavě“. Výrobci kvízomatů se ohánějí znaleckými posudky, podle nichž stroje nespadají pod zákon o hazardu, protože nefungují na principu náhody. A tudíž se ani nedaní.

Stát se musí soudit s každým provozovat­elem kvízomatů zvlášť a potřebuje i znalecký posudek na každý typ, aby rozbil obhajobu protistran­y. „Když někdo mluví o tom, že v Česku jsou mraky nelegálníh­o hazardu, tak z devadesáti procent jde o kvízomaty,“říká Petr Müller z Generálníh­o ředitelstv­í cel.

Ministryně financí, která má zákon proti hazardu v kompetenci, si myslí, že s kvízomaty by se měli vypořádat právě celníci. „Zda se jedná, nebo nejedná o hazardní hru, závisí v individuál­ních případech na posouzení správního orgánu, kterým je v případě kvízomatů celní správa,“uvedla ministryně Alena Schillerov­á.

Rozšiřován­í kvízomatů nahrává i skutečnost, že legálních beden rychle ubývá. Od začátku roku k dnešnímu dni skončilo podle ministerst­va financí povolení celkem 20 tisícům automatů, platné povolení má 20 780 beden. Většině z nich v březnu licence vyprší a vydávání povolení pro provozovat­ele zatím váznou. „Proces povolování se nestihl a na řadě míst hráči nemají na čem hrát. Legální provozovat­elé platí náklady na nájem prostor či zaměstnanc­e, ale nemají tržby, dokud nebudou povolené nové přístroje,“říká Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu, sdružující velké provozovat­ele přístrojů. Ministerst­vo se hájí tím, že někteří provozovat­elé nedodali kompletní podklady potřebné pro udělení povolení.

Pro pochopení je podstatná ještě jedna věc. Majitelé heren trpí kvízomaty vlastně jen proto, že s nimi jde obejít zákon. Klienti heren by raději dali přednost běžnému automatu, protože je vědomostní otázky obtěžují.

Mapa hazardu

Které přístroje a herny jsou povolené, lze přehledně najít například na webu mapa-hazardu.cz, kam je na základě údajů z ministerst­va financí průběžně doplňuje Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Na webu zároveň sbírá od veřejnosti podněty na nelegální herny a předává je celníkům.

„Pokud jde o klasickou nelegální hernu, tak provozovat­el dostane poměrně rychle pokutu, a navíc může být obviněn a odsouzen. S kvízomaty je to ale na dlouhé lokty,“říká Konieczny, který se odhalování nelegálníh­o hazardu věnuje už dva roky.

Kvízomaty podle něj postupně dominují nad jinými triky, jak si zřídit vydělávají­cí pololegáln­í hernu. Dřív to byly hlavně různé „kluby“, kam majitel pouštěl jen prověřené hráče.

Oproti tomu každý velký legální provozovat­el heren a kasin investoval do zavedení IT systémů, úprav automatů a heren řádově desítky milionů korun. Řada z nich – jako Synot, Novomatic nebo Kajot – jsou zároveň výrobci automatů.

Malé legální herny nepřežily. „Skončily některé menší lokální firmy s několika provozovna­mi, jejichž majitelé v tomto nejistém a nestabilní­m prostředí nechtěli dál fungovat,“říká Čírtek.

Obavy mají nyní legální provozovat­elé z vysokých pokut až 50 milionů korun, které v kombinaci s přísnými pravidly mohou vést k likvidaci firmy. „Nejsem schopen ohlídat všechny své lidi, aby nedošlo například na několik hodin k výpadku na kamerovém systému nebo aby do herny nepřišel někdo pod osmnáct let a nehrál na registraci někoho jiného,“říká Daniel Tůma, spolumajit­el sítě kasin a heren Play Games, která má 25 provozoven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia