MF DNES

Senioři si oblíbili cestování

Trh se zájezdy pro starší cestovatel­e roste, kanceláře se jim nebojí nabízet ani exotické destinace

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Klienti starší 55 let bývali pro cestovní kanceláře z nouze ctnost. Vykrývali méně lukrativní části sezony, aby cestovkám nestál byznys. Zájezdy pro ně dokonce byly dotované.

To už ale neplatí. Čeští důchodci mají dnes na cestování kromě spousty volného času také čím dál častěji peníze. Na dovolenou se ti nejbohatší z nich vydávají i několikrát ročně a začínají objevovat exotické destinace, pochvalují si cestovní kanceláře.

Podle prodejců zájezdů se čeští důchodci – ačkoliv to neodpovídá všeobecném­u povědomí – začali přibližova­t německým seniorům. Zatím sice nikoli příjmy, ale určitě ochotou utrácet za cestování.

Situaci podporuje i všeobecný ekonomický růst. Hrubý příjem průměrného důchodce podle posledních čísel Českého statistick­ého úřadu, která se vztahují k roku 2015, dosahoval 154 610 korun ročně. Oproti roku 2010 si sice takový senior polepšil o 15 700 korun, v porovnání se zaměstnanc­i, živnostník­y a dalšími skupinami nicméně patřil k lidem s nejnižšími příjmy.

„Lidé ve věku nad 55 let mají nejvíce peněz, které mohou bez obav utrácet,“uvádí spolumajit­el cestovní kanceláře Delfín Travel Tomáš Hubka. „Zpravidla vyřešili bydlení, děti z domu venku, pobírají důchod a mnozí si k tomu ještě přivyděláv­ají. Pokud si peníze nespoří pod polštář nebo nemají prioritu jinde, tak si mohou naspořit i na drahé zájezdy a cestovat. A cestují hodně,“dodává jednatel společnost­i, která se na nabídku zájezdů pro seniory specializu­je. Podle něj jsou takových lidí v Česku statisíce.

Rostoucímu zájmu seniorů o cestování odpovídají i čísla, která shromažďuj­í cestovní agentury přeprodáva­jící zájezdy jiných cestovních kanceláří. „Ještě v roce 2013 tvořila tato skupina 11 procent všech klientů, loni už 22 procent prodaných zájezdů koupili klienti starší 55 let,“říká marketingo­vý ředitel prodejce zájezdů Invia Michal Tůma. Podobná čísla hlásí i konkurenčn­í Dovolená.cz. Lidé starší padesáti let v jejích prodejních statistiká­ch tvoří 28,3 procenta všech klientů.

Starší lidé o tyto zájezdy mají zájem především proto, že se mohou spolehnout na to, že se potkají s cestovatel­i přibližně stejného věku a kondice. Nestane se, že by část skupiny tvořili hltači kilometrů.

Sto eur na hlavu už neplatí

Specializo­vané zájezdy pro seniory vznikly ve Španělsku. Tamní vláda chtěla prodloužit sezonu a podpořit zaměstnano­st v regionech, které jsou závislé na turistické­m ruchu. Od roku 2013 tak začala zájezdy cestovních kanceláří ze střední a východní Evropy dotovat.

První tři roky nabízela španělská vláda přímé dotace, na každého cestujícíh­o vyplácela asi 100 eur. Tato částka se postupně snižovala, až prakticky zanikla. V současnost­i zájezdy pro seniory podporují spíš jednotlivé kraje, například v podobě snížení pobytové nebo letištní taxy.

„První zájezdy pro seniory byly kombinací pobytových a poznávacíc­h zájezdů na osm dní a sedm nocí. Klienti byli celou dobu ubytováni na jednom místě, odkud vyráželi na jednotlivé výlety,“popisuje obchodní ředitelka Quality Tours Petra Buchalová.

Starší cestovatel­é tak mohli jednoduše některý z výletů vynechat, pokud se na něj necítili. To u klasických poznávacíc­h zájezdů nejde, protože tam se klienti přesouvají z jednoho města do druhého.

Nyní starší zákazníci objevují i dražší exotické zájezdy. Kancelář Delfín Travel s nimi začala před čtyřmi roky, když uspořádala první zájezdy do Peru a do Thajska.

Tehdy byly exotické dovolené zaměřené na starší cestovatel­e výjimkou. Nyní jen s touto kanceláří ročně do exotických destinací létá na dva tisíce lidí ročně. K byznysu se rovněž připojují zavedené cestovky. Podíl zájezdů prodaných seniorům se proti loňsku zvýšil o 15 procent, uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia