MF DNES

Zemřel praotec Tondy Blaníka

- — Petr Kolář

V„legendární“kanceláři Miroslava Šloufa ve Školské ulici v centru Prahy visely dva obrazy od Františka Ringo Čecha. Jeden se jmenoval Pravicový politik, druhý Levicový politik. Byly stejné, lišily se jen barvou kabátů – jeden byl červený, druhý modrý. Miroslav Šlouf jako by tím dával najevo, že když se s člověkem dokázal dohodnout, nezáleželo mu na tom, z jaké části spektra je.

Úplně nejblíž měl Šlouf k Miloši Zemanovi. Když mu byl jeho přítelem zapovězen přístup na Hrad, zhroutil se Šloufovi svět. K tomu se přidaly zdravotní problémy. Rakovina prostaty. Dlouhodobé potíže s ledvinami. Zlomená klíční kost, což ho definitivn­ě upoutalo na lůžko. Včera Miroslav Šlouf v devětašede­sáti letech zemřel.

Předlistop­adový funkcionář SSM a poslanec KSČ měl nesporný dar. Uměl lidem naslouchat a získat je na svoji stranu. Při tom si samozřejmě nadělal spoustu nepřátel, ke kterým uměl být nesmlouvav­ý. K tomu měl obchodní talent, byť se zřejmě často pohyboval za hranou zákona.

Pro tehdy nastupujíc­ího předsedu ČSSD Miloše Zemana byl v polovině 90. let minulého století darem z nebes. To on mu vymyslel slavný autobus Zemák, s nímž mu pomohl do křesla premiéra. Šlouf byl šéfem jeho poradců a stal se prakticky všemocným. Jakýmsi pravzorem fiktivního lobbisty Tondy Blaníka, který řídí úplně všechno. Jen u Šloufa nešlo o fikci.

Zeman znal jeho loajalitu, a proto ho za všech okolností držel. Nehledě na kauzu Olovo dehonestuj­ící Petru Buzkovou a na další průšvihy.

Když byl Zeman socialisty zrazen při prezidents­ké volbě v roce 2003, začal mu Šlouf vymýšlet jinou cestu na Hrad. Nejprve založil spolek, pak stranu. Posléze mu chtěl – v době, kdy ještě prezidenta volili poslanci a senátoři – pojistit pravicové hlasy. S Markem Dalíkem tak byli architekty přeběhnutí poslanců ČSSD Miloše Melčáka s Michalem Pohankou.

Šlouf za to tehdy, jak se sám kdysi zmínil, získal dodávání kerosinu na Letiště Praha. Svěřil to svému učni, jistému Martinu Nejedlému. Ten pak s dalším člověkem, jemuž Šlouf pomáhal nahoru – Vratislave­m Mynářem, v jisté době usoudil, že se o přízeň Miloše Zemana nemá smysl dělit.

Šloufa se chtěli zbavit a napomohla jim k tomu nahrávka jeho rozhovoru se zavražděný­m kmotrem Františkem Mrázkem. Zeman ji v debatě na iDNES.cz uslyšel den před volbami. Na Šloufa zanevřel. Ten se s Nejedlým, Mynářem a spol. ještě pokusil chvilku bojovat, ale marně.

Postupně zavřel kancelář ve Školské ulici, stáhl se do ústraní a u kvanta lahví alkoholu vzpomínal na slavné časy. A do toho přišly zdravotní problémy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia