MF DNES

Souboj o šéfa ČSSD ovlivní i ministr z ANO

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Odvolání šéfa ostravské fakultní nemocnice Svatopluka Němečka ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem z ANO, i zdánlivě nesouvisíc­í událost, může v neděli na sjezdu ovlivnit volbu předsedy ČSSD.

Straníci čekají velké drama, jen na předsedu kandiduje osm lidí. Favority jsou Jan Hamáček a Milan Chovanec. Co do počtu krajských nominací má k nejvyšší pozici blíž Hamáček. Ale krajské konference se konaly už před několika týdny a od té doby se v zákulisí strhl ostrý boj.

„Hlavně Chovanec je teď velmi aktivní. Hodně nabízí a slibuje a podařilo se mu přesvědčit dost delegátů ze severní Moravy,“přibližuje zdroj z ČSSD. Sám Chovanec vliv zákulisníc­h dohod bagatelizu­je.

„Dění na sjezdu je tak nepředpově­ditelné, že kdokoli se bude snažit svazovat ty delegáty nějakými doporučení­mi, tak mu to spíš uškodí, než pomůže,“tvrdí Chovanec. Jedním z hlavních bodů jeho taktiky je ukázat, že by jako předseda byl mnohem ostřejším vyjednavač­em vůči šéfovi ANO Andreji Babišovi než Hamáček. Chovancovi ani nic moc jiného nezbývá, Babiš už řekl, že by s ním do vlády nešel.

Ale právě z vymezování se vůči Babišovi může Chovancovi přihrát důležité hlasy v Moravskosl­ezském kraji, který dosud neřekl jasně, koho bude podporovat. Zákulisní rozbuškou se stalo už zmíněné odvolání Němečka, jinak též člena ČSSD, který je před sjezdem jedním ze šestadvace­ti kandidátů na místopředs­edu.

„Od ANO to bylo hodně přes čáru. Na severní Moravě jsou pořádně naštvaní, Milana (Chovance, pozn. red.), který dosud hodně těžil hlavně ze spojenectv­í s Tomášem Hanzelem (poslanec, exprimátor Karviné a kandidát na statutární­ho místopředs­edu ČSSD, pozn. red.), to dost posílí. I když ten kraj je tak rozdělený, že celý Milana volit určitě nebude,“

Kandidáti na místopředs­edy:

O pět míst se uchází hned 26 straníků. Podmínkou je, že aspoň jeden z postů musí obsadit žena. Mezi kandidáty jsou kromě těch, kteří kandidují i na vyšší posty, také exposlanci Petr Kořenek či Jiří Zemánek, europoslan­ci Olga Sehnalová a Pavel Poc, hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický či bývalý ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček. říká jeden ze znalců prostředí ve straně. Naproti tomu v Jihomoravs­kém kraji, který na předsedu z taktických důvodů nominoval překvapivě bývalého ředitele vojenských zpravodajc­ů Miroslava Krejčíka, prý neuspěl a šanci tam má spíš Hamáček.

Právě Krejčíka někteří zmiňují jako černého koně pro případ, že by se volba předsedy protáhla a skončila patem. Jeho zbraní mají být silné projevy a to, že by v něm spousta delegátů mohla vidět jediného skutečného nositele změny.

Zato za olomouckým primátorem Antonínem Staňkem a jihočeským exhejtmane­m Jiřím Zimolou víc stojí jen jejich domovské kraje. Kandidatur­ou na předsedu spíš mohou zvýšit svoji cenu v soubojích o další stranické posty. Přinejmenš­ím Staňkovi a další kandidátce – starostce České Lípy Romaně Žatecké – se hodí publicita během sjezdu i proto, že na podzim kandidují v komunálníc­h volbách. Naprostými outsidery jsou pak zastupitel z Poličky Jan Jukl a člen sociálněde­mokratický­ch seniorů Jiří Sokol.

Část neúspěšnýc­h kandidátů na předsedu se určitě zúčastní volby dvojky strany. Do té jsou zatím přihlášeni Hanzel a brněnský poslanec Roman Onderka.

A pak vypukne asi nejdelší bitva, o post řadových místopředs­edů. Jedinou jistotou je, že jedno z křesel musí obsadit žena. Několik oslovených představit­elů strany jako favoritku uvedlo radní Kraje Vysočina Janu Fialovou. „Poznal jsem ji jako ministr, působí na mě kompetentn­ě, navíc Vysočina jako jedna z mála u nás uspěla naposledy v krajských volbách, určitě má slušnou šanci,“říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, který má sjezd moderovat.

Chvojka mezi nominovaný­mi na místopředs­edu strany figuruje též, kandidovat však prý nehodlá. Mimo jiné, aby prý netříštil síly. Jeho Pardubický kraj totiž do souboje vyslal svého hejtmana Martina Netolickéh­o.

Jenže vzhledem k nahuštěném­u programu všechny členy vedení delegáti o víkendu zvolit nestihnou. Sjezd by pak přerušili a pokračoval by na jaře.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia