MF DNES

Babiš nechce BMW. Nákup limuzín prý prošetří

-

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nechá prošetřit nákup limuzín BMW určených pro ústavní činitele, tedy i pro něj samého.

MF DNES ve včerejším vydání informoval­a, že policejní ochranná služba kupuje 18 luxusních limuzín za 50 milionů korun, ve kterých chce vozit politiky a zahraniční delegace. V registru už byla první dílčí smlouva podepsaná zástupcem Policejníh­o prezidia už za této vlády v lednu. Objednává prvních pět aut BMW 750Li xDrive VIP za 12 milionů korun.

„Já v tom autě jezdit nebudu. Nechám prošetřit, proč se kupují taková drahá auta,“reagoval včera premiér Babiš, kterého zakázka tak rozčílila, že do redakce sám zavolal. „Jezdil jsem v superbu, a protože jsem měl problémy s páteří, protože to mělo nízké gumy, tak jsem si dovolil přesednout do audi. A od začátku, co jsem politikem, tvrdím Komorousov­i (šéf policejní ochranné služby – pozn. red.), že budu jezdit ve svém audi,“doplnil Babiš.

Podle premiéra za nákupem drahých aut stojí předchozí vedení ministerst­va vnitra, kdy ho řídil Milan Chovanec (ČSSD).

Přestože je jako kupující ve smlouvě na BMW uvedeno ministerst­vo, ministr Lubomír Metnar o nákupu nevěděl. „Dozvěděl jsem se to teď z novin,“sdělil včera Metnar MF DNES. Ačkoli už je smlouva podepsaná měsíc, policie ještě vozy BMW nepřevzala.

Milan Chovanec včera poznamenal: „Ať to klidně vrátí.“Vysvětlil, že nákup byl iniciativo­u policejníc­h bodyguardů, kteří chtěli mít v garáži víc značek kvůli nenápadnos­ti, aby nebylo hned jasné, že jede člen vlády, když se blíží audi.

„Ochranná služba má superby, samozřejmě má audi, a byl plánovaný nějaký nákup BMW,“doplnil Chovanec. Do detailů však podle svých slov nemluvil a rozhodován­í nechal na policii. (jp, vsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia