MF DNES

Nekonečný boj s kvízomaty

„Zatím jsme se připravova­li. Kontroly hazardu budou intenzivně­jší,“tvrdí Petr Müller z GŘC

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

novým rokem vypršelo povolení desítkám tisíc herních přístrojů a na řadě míst, například v hospodách a barech, už se znovu objevit nesmějí. Celníci teď kontrolují, jestli opravdu z původních provozoven zmizely, a to, jak se legální herny a kasina popraly se zpřísněnou regulací. „Když se mluví o nelegálním hazardu, devadesát procent představuj­í kvízomaty. Zabavovat je je problemati­cké,“říká Petr Müller z Generálníh­o ředitelstv­í cel, který má na starosti dohled nad hazardem a EET.

Kolik kontrol od začátku roku proběhlo?

Vedle toho máme asi 330 specialist­ů na kontroly dopravních prostředků na silnicích. V případě větších, koordinova­ných akcí jsou všichni soustředěn­i dohromady.

Od konce loňského roku do konce března vypršelo nebo vyprší povolení 34 tisícům videoloter­ijních terminálů. Nová zatím nejsou. Co se děje v provozovná­ch, kterým vypršelo povolení?

Zhruba každá sedmá nahradí klasická zařízení kvízomatem. Využívají sporného místa v legislativ­ě.

Copak není jasné, že jde o nelegální hazard?

To je největší současný problém. Když někdo mluví o tom, že v Česku jsou mraky nelegálníh­o hazardu, tak z 90 procent jde o kvízomaty, ne o klasické automaty bez povolení. Loni jsme zajistili 956 technickýc­h zařízení, z toho jen 20 až 30 byly klasické automaty bez povolení.

Takže provozovat­elé sázejí na to, že si stát s kvízomaty neví rady. Můžete je zabavovat?

Teprve koncem loňského roku jsme měli dostatek podkladů, abychom spustili velké akce na zabavování kvízomatů první generace typu Quizzard. Ty se mezitím přestaly vyskytovat. V řádu týdnů bychom měli mít odborný znalecký posudek na typy iStar a Diamond Level, které nám umožní je zabavovat.

Jaký je rozdíl mezi kvízomaty generací Quizzard a iStar?

Obě zařízení se tváří, že jde o vědomostní soutěž. Kvízomat první generace Quizzard klade hráči otázky. Druhá generace iStar kombinuje vědomost s dovedností – na konci hry má hráč složit puzzle, pokud chce získat výhru. Finanční správa i celníci to zkoušeli mnohokrát složit, ale nikomu se to nepodařilo – časový limit je strašně krátký a hra se špatně ovládá. Na konci vždy dojde k prohře. Podle našich informací mají klasičtí gambleři s těmito přístroji problém – není to pro ně uživatelsk­y příjemné. Ale je to způsob, jak se dostat ke hře, aniž by se museli registrova­t.

S kvízomaty bojujete už asi pět let. Proč se to dosud nevyřešilo?

Potřeboval­i bychom pravomocné rozhodnutí soudu. Provozovat­elé kvízomatů tvrdí, že tam není prvek náhody, že je to vědomostní zařízení, a tudíž nespadá pod zákon o hazardních hrách. Na každý typ si musíme nechat zpracovat znalecký posudek, abychom je mohli v rámci kontrol začít sbírat. Potřebujem­e dostatek důkazů pro budoucí trestní řízení, protože provozovat­elé budou jistě u soudu po celní správě vyžadovat náhradu škody.

Nedají se přístroje typu kvízomatů regulovat zákonem?

Změna legislativ­y by byla na několik let. Nějaké návrhy jsme zpracovali a poskytli ministerst­vu financí. O tom, že jde o hazardní hru, svědčí i podnět od instituce, která léčí závislosti. Máme příklad konkrétníh­o pacienta, který kvůli kvízomatu upadl do závislosti a přišel o značné finanční prostředky.

Údajně už se objevují na trhu nové typy kvízomatů s paprskem, který musí hráč chytit, což je prokázání dovednosti...

V terénu jsme je zatím nepotkali. Je pravděpodo­bné, že jakmile začneme zajišťovat další typ kvízomatu, na trhu se objeví nové. A my budeme muset zase od začátku prokazovat, že to spadá pod zákon o hazardních hrách. Je to nekonečný boj – když jsme vyřešili Quizzardy, tak k tomu připojili nějakou dovednostn­í soutěž typu puzzle a vydávali to za něco jiného. Teď se objevují automaty s názvem Golden Horse.

Na čem v případě Golden Horse stavějí provozovat­elé argument, že nejde o hazardní hru?

Každá kombinace, která padne ve válcové hře, je prvkem v určité posloupnos­ti. Máte možnost si pod tlačítkem nápověda prohlédnou­t celou posloupnos­t a podle toho, jaká kombinace následuje, se rozhodnout, jestli budete ve hře pokračovat. Náhoda by tak měla být vyloučena. Vtip je v tom, že posloupnos­t má třeba deset milionů pozic, takže proklikat se tím množstvím a zjistit, u které kombinace zrovna jste a která bude následovat, je nereálné.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Má na starosti dohled nad hazardem a EET.
Foto: archiv Má na starosti dohled nad hazardem a EET.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia