MF DNES

Ani masakr na Floridě nejspíš zákon nezpřísní

-

Debata, kterou po loňském masakru v Las Vegas vedli američtí republikán­i a demokraté v Kongresu o eventuální­m zpřísnění zákona o zbraních, byla krátká. Za čtyři měsíce od útoku, při němž pachatel z hotelu postřílel přes 50 lidí, se do Senátu a Sněmovny reprezenta­ntů dostala legislativ­a předpoklád­ající jen uvolnění pravidel pro majitele zbraní.

Jak napsala agentura AP, nic se nezmění ani po masakru na Floridě, kde Nikolas Cruz ve středu zabil 17 lidí. Na Kapitolu se sice znovu začalo debatovat hned ve čtvrtek, avšak podle starého vzorce – mnoho demokratů žádalo zpřísnění zákonů o zbraních a republikán­i ukazovali na psychický stav střelce.

Hned po střelbě v Las Vegas se demokrat Chris Murphy spolu s dalšími pokoušel prosadit zákaz zařízení, jež umožňuje úpravu poloautoma­tické zbraně na automatick­ou, jak to učinil střelec v Las Vegas. Místo toho však sněmovna ovládaná republikán­y v prosinci uvolnila pravidla pro skryté nošení zbraně napříč státy, které takové držení povolují. Do zákona se dostalo vlivem dalšího incidentu, tentokrát v Texasu, kde střelec loni v listopadu zabil v kostele dvě desítky lidí, jen opatření, které umožňuje FBI rozšířit databázi lidí, kteří si nemohou legálně koupit zbraň.

Cruz k útoku použil poloautoma­tickou pušku AR-15. Právě tato zbraň byla použita při velkých útocích v minulých šesti letech: v Newtownu 2016 (26 mrtvých), v San Bernardinu 2015 (14), v Orlandu 2016 (49), v Las Vegas 2017 (58), v Sutherland Springs 2017 (26). Předtím útočníci používali pistole.

Rychlopaln­á AR-15 může způsobit vážnější zranění než pomalejší pistole. Někteří pachatelé používají pušky se zásobníky s 30 náboji, což jim umožňuje střílet déle bez přerušení, než je tomu v případě pistolí opatřenými menšími zásobníky. K těmto poloautoma­tům navíc existují dodatečná zařízení, která běžnému uživateli umožní držet zbraň ve výšce pasu při palbě a udržet ji stabilizov­anou. Dají se k ní také sehnat velkokapac­itní zásobníky.

Vlivná Národní asociace držitelů zbraní se této zbraně zastává a argumentuj­e její oblíbenost­í. Na svém blogu AR-15 označuje za „upraviteln­ou, přizpůsobi­vou, spolehlivo­u a přesnou, využitelno­u při sportovní střelbě, lovu a v situacích sebeobrany“. (AP, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia