MF DNES

Corbyn byl agent StB, tvrdí jiný agent

-

Předseda britské Labouristi­cké strany Jeremy Corbyn v 80. letech vědomě spolupraco­val s českoslove­nskou Státní bezpečnost­í (StB) a dostával za to peníze. Včera to ČTK tvrdil bývalý příslušník StB Ján Sarkocy, který zároveň uvedl, že se během svého působení jako třetí tajemník velvyslane­ctví ČSSR v Londýně s Corbynem opakovaně setkával. Corbyn podle něj nebyl jediným představit­elem labouristů, který spolupraco­val s StB. „Byl naverbován. Dostával za to i prachy,“uvedl Sarkocy, byť peníze mu prý sám nepředával. Dodal, že Corbyna „přihrál“StB nyní významný poslanec labouristi­cké strany. „Všechny informace, které jsme dostávali, byly hodnoceny v Moskvě jedničkou,“řekl nyní 64letý Sarkocy.

Jeho tvrzení popírá ředitelka Archivu bezpečnost­ních složek Světlana Ptáčníková. Podle ní Corbyn nemohl být agentem, protože pak by měl zcela jinak vedený svazek. Vysvětlila, že vedení agentů mělo svá přesná pravidla, a když se jím někdo stal, byl převeden do jiného typu svazku. Tvrzení bývalého rozvědčíka jsou podle ní v přímém rozporu s archivními materiály.

Sarkocy obsah získaných informací neupřesnil. S nadsázkou pouze řekl, že věděl, co bude mít tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherov­á k snídani, k obědu a k večeři a jaké šaty bude mít na sobě. Na dotaz, zda Corbyn věděl, že mluví nejen s diplomatem, ale zároveň s příslušník­em StB, Sarkocy odpověděl, že nebylo pochyb, že čs. diplomaté pracují pro StB.

Archivy říkají něco jiného

Aféru otevřel list The Sun článkem „Corbyn a špion komoušů“.

Corbyn schůzky přiznal, ale uvedl, že nevěděl, že muž je agent.

Britský ministr obrany Gavin Williamson označil ve čtvrtek předsedu labouristů Corbyna za „zrádce, kterému nelze důvěřovat“. Bývalý šéf rozvědky MI6 Richard Dearlove uvedl, že Corbyn byl buď „neuvěřitel­ně naivní“, nebo přesně věděl, „co se děje, takže byl spoluviník­em“.

Sarkocy včera tvrdil, že britská tajná služba se o naverbován­í Corbyna dozvěděla a že on musel v roce 1989 Británii opustit. Ale ještě v té době podle Ptáčníkové v závěrečné zprávě o jeho stycích byl uveden Corbyn jako „RS“, tedy osoba, o niž měla rozvědka zájem, nikoli jako agent. Ve svazku se dochovaly pasáže, které naznačují, že rozvědka se snažila vystupovat tak, aby Corbyn neměl žádné podezření. Doslova je tam uvedeno, že výdaje na schůzky mají být takové, aby „nebolo možné dedukovať zo strany Corbyna prípadný operatívny záujem“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia