MF DNES

Iráčané nechtějí návrat radikálů, bojí se krevní msty

Válka

-

Občané irácké provincie Anbár, kteří se teprve nedávno zbavili členů teroristic­ké organizace Islámský stát (IS), mají podle agentury AFP jasno: Návrat rodin těchto radikálů do jejich původních bydlišť v Anbáru nepřipadá v úvahu. Začal by další kruh násilí.

Mladý kmenový vůdce Umar Šíhán Alvání bez obalu přiznává, že v jeho kraji stále platí zákon krevní msty. „V Anbáru platí: pomstít se na těch, kdo zabili člena našeho kmene zabitím jakéhokoli člena kmene viníka,“říká pětatřicet­iletý Alvání, který byl zapojen do boje proti IS. „Nehodláme se znovu ocitnout na začátku. Když necháme rodiny členů IS, aby se vrátily, dostanou se mezi nás znovu teroristé a otevře se další kolo odvety,“říká muž s kostkovano­u kefíjou na hlavě a tvářemi zarostlými plnovousem.

Jenomže to byli právě obyvatelé Anbáru, tedy většinou sunnité, kteří se cítili na okraji zájmu Bagdádu a poskytli na začátku sunnitském­u hnutí IS zázemí. A podobně to v minulosti udělali i v případě rovněž sunnitské al-Káidy. Rychle sice obrátili, ale bylo už pozdě. Islámský stát se Anbáru zmocnil.

„Anbárská bitva“začala koncem roku 2013, kdy se jeden z místních kmenů postavil proti vládě. V lednu 2014 pak město Fallúdža padlo do rukou IS a v květnu následujíc­ího roku, po více než ročních bojích, pak i provinční středisko Ramádí. Armáda a spojenecké šíitské milice obě města dobyly zpět v roce 2016 a trvalo až do konce roku 2017, kdy získaly kontrolu nad celou provincií.

„Jsou to vetřelci a společnost je odmítá,“souhlasí s Alváním v otázce rodin radikálů Chamís Dahal. Z Anbáru po porážce IS uprchlo zhruba 380 rodin a irácké úřady si teď přejí, aby se ženy a děti vrátily do původních domovů. Prozatím jsou zavřené ve dvou táborech zřízených v Anbáru.

„Vláda nás nemůže nutit je přijmout po tom vraždění, kterého se dopouštěli,“říká Dahal. Když se IS ujal v Anbáru vlády, zřídil nábožensko­u policii, která vykonávala rozsudky islámských soudů. Trestáni byli ti, kdo byli označeni za odpadlíky a odpůrce učení chalífátu. Někteří vyvázli veřejným bičováním, jiní však byli zabiti. Tak jako desítky členů kmene Albú Nimr ve městě Hít, kteří se odmítli IS podrobit. Radikálové obsazovali domy a zničili desítky příbytků těch, kdo zůstal věrný centrální vládě.

Teď se situace obrátila a nevládní organizace Refugees Internatio­nal tvrdí, že strážci táborů uvězněné ženy radikálů „zneužívají a sexuálně napadají“.

Podle Umara Ibráhíma, který se také účastnil bojů, by bylo vhodnější tyto rodiny umístit do tábora, který bude spravovat vláda. Ženy a děti radikálů se v nich prý znovu naučí čelit extremisti­ckým názorům.

Ramádí stále nese jizvy boje armády proti IS i odvetných útoků občanů na domy radikálů, když IS upadl v nemilost. V Ramádí bylo zničeno nebo těžce poškozeno 8 289 domů, ve Fallúdži 1 244. Mnohé z nich patřily rodinám mužů, kteří bojovali v řadách IS. I kdyby lidé věděli, kdo ty domy zbořil, jména nevyzradí. Stále panuje strach z IS, i když bojovníci odešli. Občané se obávají jejich návratu, a někteří dokonce tvrdí, že „je jenom otázkou času, kdy IS znovu začne zabírat města a vesnice“.

V Ramádí se ještě nikdo neodvážil smazat ze zdí nápisy jako: Toto je majetek Islámského státu. (AFP, ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kam s nimi? Sana, 30letá vdova po radikálovi z IS, je s dětmi v táboře na severu Iráku.
Foto: Profimedia.cz Kam s nimi? Sana, 30letá vdova po radikálovi z IS, je s dětmi v táboře na severu Iráku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia