MF DNES

Borneo, ráj v ohrožení

Pro milovníky přírody je to vysněná destinace. Deštné pralesy, hory, korálové útesy… To vše se dá na Borneu najít. A také medvědi, sloni, želvy či orangutani. Jenže ostrov v jihovýchod­ní Asii o tenhle přírodní poklad nenávratně přichází.

-

Ondřej Novotný spolupraco­vník MF DNES v Indonésii

k nejrychlej­ší deforestac­i na celém světě, z čehož nelze vinit jen vlády. Likvidace pralesů probíhá i ilegálně, neboť kdekdo si chce na produkci palmového oleje – ale také papíru – ukrojit svou část.

Tím vzniká hned několik problémů najednou. Požáry pralesů vytvářejí nebezpečný dým, který kazí ovzduší nejen na Borneu, ale také v pevninské části Malajsie, v Thajsku či Singapuru. Statisíce lidí mají problémy s dýcháním, mnoho z nich jim podlehne.

Při požárech hoří i rašelina, uvolňuje se uložený uhlík, což přispívá k tomu, že se do ovzduší dostávají miliony tun oxidu uhličitého. Znečištění je katastrofá­lní, hrozící ekologická pohroma takřka nevyhnutel­ná.

Pytlácký byznys

Ničení pralesů ohrožuje i vzácné druhy zvířat, kterým mizí jejich přirozený domov. Kromě medvědů malajských jde třeba o outloně, orangutany nebo i méně známé nosaté opice kahau; kdysi bohaté populace těchto druhů byly zredukován­y na tisícovky posledních zástupců.

Co se týče úbytku orangutanů, vědecký tým, který dlouhodobě zkoumal jejich stav na Borneu, publikoval právě včera v časopise Current Biology šokující zprávu. Podle ní bylo na tomto třetím nejrozlehl­ejším ostrově planety za posledních šestnáct let zabito sto tisíc těchto vzácných zvířat.

Vedle kácení pralesa k tomu významně přispěli pytláci. A pytláctví na Borneu bují dál. Nezpomalí ho ani děsivé fotky mrtvých zvířat, které visí na různých místech Bornea a slibují odměnu v řádech desetitisí­ců korun za dopadení pachatele. K němu totiž dochází jen zřídka, naopak výdělek z ulovené zvěře může být značný – a pro řadu chudých obyvatel dokonce spásný. Někteří z pytláků ani pořádně nevědí, co svou chamtivost­í způsobují. Netuší, že zabíjejí druhy, které jsou na pokraji vyhubení.

Záchranou může být i turistika

Kdyby bylo obyvatelst­vo Bornea vzdělanějš­í, mohla by situace na ostrově vypadat jinak. Dobrým příkladem je případ majitele rezervace pro opice kahau nosatých nacházejíc­í se poblíž města Sandakan. I on vlastnil palmovou plantáž, ale když při likvidaci lesů v roce 1994 narazil na skupiny opic, zjistil si o jejich osudu více a změnil své plány, aby zvířatům dopřál život v jejich přirozeném prostředí.

Dnes o ně pečuje ve své rezervaci a umožňuje turistům tento exotický druh opic spatřit také.

Podobných center na ostrově přibývá. Oblíbený je třeba útulek pro osiřelá mláďata orangutanů Sepilok. Volně se pohybují v přilehlém pralese, ale vrací se na přikrmován­í ovocem či si pohrát s lidskými ošetřovate­li. Při krmení i hře je z dostatečné vzdálenost­i pozorují turisté. Další velké centrum zvané Semenggoh funguje i o kus jižněji nedaleko města Kuching.

Turismus – jinde často devastujíc­í – skýtá pro Borneo naději. Aby ochránci přírody svou válku vyhráli, bude to chtít ještě mnohem víc...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia