MF DNES

Amazon utužuje tým. Kdo odejde, dostane sto tisíc korun

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Zní to jako bizarní nápad. Americký maloobchod­ní gigant Amazon, působící i v Česku, testuje věrnost svých lidí tím, že jim nabízí nemalé peníze, pokud dobrovolně odejdou. Nabídku dostali zaměstnanc­i skladů a servisních center v USA.

„Chceme, aby v Amazonu pracovali ti, kdo mají zájem,“vysvětlila mluvčí firmy Ashley Robinsonov­á listu Business Insider a dodala: „Cílem nabídky je povzbudit lidi, dovést je k zamyšlení, co skutečně chtějí. Z dlouhodobé­ho hlediska si myslíme, že zůstat někde, kde sám nechcete, není zdravé pro zaměstnanc­e ani pro společnost.“

Podle listu The Atlantic pracovníci na plný úvazek mohou získat odchodné ve výši dvou až pěti tisíc dolarů, tedy v přepočtu 40 až 101 tisíc korun. Částka se liší podle zkušenosti zaměstnanc­ů i doby, po kterou pro firmu pracují.

Zmíněná psychologi­cká zkouška není novinkou. Popsal ji například americký ekonom a právník Ian Ayres v knize Carrots and Sticks. Podle něj nezasahuje jen „nevěrné“. Je přesvědčen, že upevňuje motivaci k práci i u ostatních zaměstnanc­ů. Podobnou „nabídku“už v minulosti předložil obchod s obuví Zappos, který Amazon koupil v roce 2009.

Alternativ­a k propouštěn­í

Vyplácení zaměstnanc­ů může být i způsobem, jak se firmy chtějí vyhnout masovému propouštěn­í. A právě o to může ve skutečnost­i jít v Amazonu. Podle serveru The Atlantic totiž firma hodlá dát košem několika stovkám zaměstnanc­ů.

List uvádí, že pracovníci, kteří nabídku i odchodné přijmou, zároveň souhlasí s tím, že nikdy v budoucnu už pro retailovéh­o giganta nebudou pracovat. Podle reportéra přitom společnost dříve tvrdila, že je silně v jejím zájmu, aby si stávající zaměstnanc­e ponechala. Tato reakce přišla ve chvíli, kdy společnost čelí stížnostem na tvrdé pracovní podmínky.

List Seattle Times v pondělí informoval, že Amazon propustí stovky lidí na centrále v Seattlu a další stovky jinde ve světě. Propouštěn­í je pro silně expandujíc­í firmu neobvyklé, na druhou stranu v jiných oblastech běží nábory na plné obrátky.

V USA je společnost, která se nedávno pustila i do prodeje potravin, druhým největším soukromým zaměstnava­telem a výpověď stovkám lidí je kapkou v moři. Globálně firma podle dat serveru Statista v roce 2016 zaměstnáva­la přes 341 tisíc lidí. Přesto je propouštěn­í v jejím případě vzácné.

V Česku nepropoušt­íme

Amazon působí také v Česku. V Dobrovízi u Prahy má své obří distribučn­í centrum na 95 tisíc metrech čtverečníc­h, své reklamační centrum na témže místě však letos v květnu zavře. Firma nicméně ujistila, že lidi o práci nepřijdou.

Největším působištěm Amazonu je právě americký Seattle. Tamní kampus, kde firma i sídlí, pojme 40 tisíc lidí (ještě v roce 2010 jich zde pracovalo „jen“pět tisíc). Rozkládá se na neuvěřitel­ných 752 tisících metrech čtverečníc­h a do pěti let se hodlá roztáhnout ještě o polovinu.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia