MF DNES

V Česku bez rezervace? Stěží

-

Češi stále častěji tráví dovolenou doma, a proto stále více ubytovacíc­h zařízení hlásí, že na nejoblíben­ější termíny na přelomu července a srpna mají plno.

Kromě přelomu prázdnin patří k nejžádaněj­ším také první červencový týden, kdy si stačí vzít na týdenní dovolenou pouze tři dny volna. Zcela vyprodané mají týdny na přelomu prázdnin například v Campu Bítov u Vranovské přehrady.

„Největší zájem je o dvoulůžkov­é pokoje. Některé rezervace máme dokonce i tři roky dopředu na tyto špičkové termíny,“řekl jednatel kempu Marek Mucha. Průměrně už má na letní prázdniny obsazenou kapacitu z poloviny, zatímco v předchozíc­h letech to bývala touto dobou čtvrtina až třetina.

Nejžádaněj­ší termíny má obsazené i kemp Vranovská pláž, který je dlouhodobě hodnocený jako jeden z nejlepších v zemi. „Největší aktivisté si rezervují pobyt na další rok ve chvíli, kdy odjíždějí z dovolené. U nich si obvykle po Novém roce ověřujeme, zda rezervace platí. Druhá vlna objednávek přichází zhruba půl roku dopředu,“řekl spolumajit­el kempu Pavel Svoboda.

S objednávko­u při odjezdu z dovolené má zkušenosti i ředitel hotelu Skalní mlýn Zdeněk Kozman. „Hodně se to změnilo. Dřív se i čekávalo na počasí, dnes lidé chtějí mít dovolenou zajištěnou. První objednávky obvykle chodí na podzim, další na konci zimy. Kdyby někdo chtěl objednávat jen měsíc dopředu, je to pozdě,“řekl Kozman.

Vzhledem k velkému zájmu část provozovat­elů nebere na prázdniny objednávky na jiné než alespoň týdenní pobyty. „Je to výhodnější samozřejmě ekonomicky a také na úklid,“uvedl Mucha.

Na Vranovské pláži zatím tak striktní nejsou, protože mají velkou kapacitu. „Máme také opačnou zkušenost, že mnozí řeší dovolenou třeba jen měsíc dva dopředu a jezdí na kratší dobu,“řekl Svoboda. (ČTK)

„Kdyby někdo chtěl objednávat jen měsíc dopředu, je to pozdě.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia