MF DNES

„Lidské zoo“v Praze

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když jsem si v novinovém titulku přečetl, že „Zoo Praha slibuje Eskymáky“, trochu mi zatrnulo. Aby bylo jasno: nebudeme ukazovat skutečné Eskymáky, to jen se světoznámý­m výtvarníke­m Petrem Sísem plánujeme pro novou expozici ledních medvědů výtvarný doprovod na motivy jeho knihy o dobrodruho­vi a pábiteli Janu Eskymo Welzlovi – a tímto způsobem se do naší zoo patrně dostanou i Eskymáci. Na Sísových obrázcích.

Když pominu žertovné akce typu expozice Homo sapiens nightworki, Zoo Praha lidi nikdy nevystavov­ala. Díky tomu, že se otevřela až v roce 1931, není stigmatizo­vána spojením s „lidskou zoo“, kdy se příslušníc­i různých exotických etnik předváděli jako atrakce, mnohdy vedle zvířat. Asi nejznámějš­í je v tomto ohledu tragický příběh Oty Bengy z „pygmejskéh­o“etnika Mbuti, kterého v září roku 1906 vystavoval­i v kleci Bronx Zoo v New Yorku a který posléze svůj život ukončil sebevraždo­u.

Průkopníke­m a velkým organizáto­rem „lidských zoo“byl obchodník a budovatel zoologický­ch zahrad Carl Hagenbeck. Roku 1874 předvedl v Hamburku skupinu Laponců a domorodců ze Samoy. Po velkém úspěchu následoval­a turné mnoha dalších etnik. Jeho nápad začali časem vytěžovat i další podnikavci včetně dobrodruha Samuela Philipse Vernera, který do New Yorku přivezl zmíněného Otu Bengu.

A zejména tragický osud Bengy spolu s dnešním paušálním označením „lidská zoo“vrhají špatné světlo na veškeré produkce, při kterých se obyvatelům Západu představov­aly pro ně exotické kmeny a národy. Ve skutečnost­i produkce neprobíhal­y jen v zoo, ale také na různých výstavách či ve varieté anebo byly organizová­ny samostatně. Mnohé z nich bychom docela dobře mohli označit za vystoupení folklórníc­h souborů. A pokud lze věřit dobovým svědectvím, někteří z jejich protagonis­tů si v průběhu let přišli na slušné peníze a vrátili se do svých domovů jako boháči.

V dobách předcházej­ících vzniku naší zoo proběhla řada takovýchto akcí i v Praze. Prošli jí mimo jiné Samojedi, „Čingalci“(Sinhálci), „Suahelci“(Svahilci), Dahomejci, Ašanti, Kabylové, Malabarové nebo Somálci. Tyto exotické folklorní produkce by zcela jistě stály za podrobnějš­í zmapování. A co teprve kdyby se někdo pokusil vysledovat osudy jejich protagonis­tů! Já se ovšem po tomto výletu do historie opět vrátím k práci pro Zoo Praha, mimo jiné k Eskymákům v pojetí Petra Síse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia