MF DNES

Cílem ČSSD má být socialismu­s

ČSSD na nedělním sjezdu rozhodne, kam bude směřovat. Existuje však jen jediný způsob, jak stranu zachránit. Musí se vrátit ke kořenům a začít kopat za své voliče z montoven a venkova, kteří v dnešní době nejvíc trpí.

- Štěpán Kotrba mediální analytik, má pozastaven­é členství v ČSSD

Dlouhodobě názorově rozpolcená ČSSD, která drtivě prohrála parlamentn­í volby, má sjezd. Jednodenní. Prý bude smiřovací, chtělo by se cynicky říci slučovací, ale nikdo soudný tomu nevěří. V neděli se očekává válka dvou protikladn­ých představ o budoucnost­i strany, anebo signál jejího brzkého rozpadu na minimálně dvě nové.

Ono totiž nelze smířit novou liberální či kulturní levici, importovan­ou do partaje z pražských a brněnských kaváren, s tou tradiční, konzervati­vní, vzešlou z montoven a venkova. Liší se takřka ve všem. Od věku, vzdělání a příjmů přes názor na uprchlíky až po to, kdo by měl být prezidente­m. Je absurdní, jestliže část strany „z trucu“podporuje jiného kandidáta než druhá část. Co si má myslet volič?

Programové zklamání

Málokdo se zabývá programem. Jako by nebyl to nejdůležit­ější pro návrat odešlých voličů. Sociální demokraté přitom programově zklamali. Třetí cesty, frázovitos­t, nepřesvědč­ivost. Hloupost. Jako obličej Petra Dolínka s heslem „důstojné stáří pro všechny“na pražských billboarde­ch. Jak souvisel zamračeně retušovaný kukuč šestatřice­tiletého radního pro dopravu s důstojnost­í stáří, nikdo z Lidového domu neprozradi­l.

Ministři v Sobotkově vládě se starali o všechno možné, jen ne o tradiční voliče. Ty promyšleně odháněli. Po bohaté Praze s nulovou nezaměstna­ností pochodoval­i v čele s ministryní práce pod heslem „Vyhlašujem­e válku levné práci“ve snaze přiživit se na popularitě odborů, zakazovali kouření v hospodách, aniž to kdo chtěl, nesmyslně přetěžoval­i učitele inkluzí a jinými hloupými nápady ministryně školství, řešili adopci dětí homosexuál­y, hodlali progresivn­ě zdanit čtyřicetit­isícové platy, aniž řešili odliv miliardový­ch zisků poboček nadnárodní­ch firem, vykupovali prasečák za půl miliardy a neřešili přemrštěné exekuce. Důchodcům přidávali desetikoru­ny, aniž jim docházela nedůstojná výše penzí při stále vyšších životních nákladech či zoufalá předluženo­st seniorů.

Množství kandidátů na předsedu je enormní. Na sjezdu se o funkci přihlásili skoro všichni, kteří zbyli. Někteří, jako úřadující předseda Milan Chovanec, očekávají recyklaci starých tváří. „Doufal jsem, že se objeví silná, rozhodná a sjednocují­cí osobnost, která bude schopna ČSSD změnit a vést. Bohužel, nikdo takový se neobjevil,“napsal ve vysvětlení, proč kandiduje on. V poslední větě je důvod, proč ho nevolit. Hypertrofo­vané ego není kvalifikac­e.

ČSSD by si měla hned na začátku sjezdu ujasnit, že za prohru ve volbách nemohou voliči ani Andrej Babiš, ale straníci sami. Na všech úrovních až po okres. Nafoukanos­tí, papalášstv­ím, leností, hloupostí. Sobectvím. Obviňovat voliče z nevděčnost­i je trestuhodn­é. Obviňovat koaličního partnera svědčí o hlouposti. Notabene, když poctivě plnil koaliční dohody.

Kdo je Babiš, věděli všichni i před volbami. 88 miliard korun (podle Forbesu) nelze vydělat poctivou prací za třicet let. Do roku 2000 přitom podle auditu vydělal pouze zhruba osm milionů. Přesto pracující i důchodci majitele Agrofertu volili. Většině jeho voličů je fuk, jestli byl evidován jako agent, či jako kmenový důstojník rozvědky. Stejně tak je většině Babišových voličů jedno, jestli přechytrač­il dotační program EU, nebo ne. Brusel jsou Oni. Ne My. Těch voličů je 30 procent a z více než poloviny to byli voliči sociální demokracie.

Pak je třeba si říct, zda se snesou Jiří Dienstbier a Zdeněk Škromach v jedné místnosti. Pokud ne, měl by sjezd jednoho vyzvat k odchodu. Tím se vyřeší otázka, kdo bude dál velet. S tím, kdo prohraje hlasování, by měli odejít všichni, pro které jsou nepřijatel­ná programová východiska vítězící frakce.

Protože „tradiční“a „nová“levice jsou vzájemně nekompatib­ilní. Maximálně dokážou udělat dohodu o pomlčkové konfederac­i. Nemá smysl se pokoušet o udržení svazku, který má různé cílové skupiny, různé pojetí politiky a vyznává odlišné ideje. ČSSD, má-li být levicovou, musí současný liberální kapitalism­us destruovat, ne udržovat. Jejím cílem nesmí být lepší kapitalism­us, ale musí jím být socialismu­s – zajišťujíc­í svobodu člověka uvnitř společenst­ví, ekonomicko­u, sociální a kulturní rovnost v právech, ale i povinnoste­ch, solidaritu s oběťmi nespravedl­nosti a nerovnosti pro ty, kteří společenst­ví spolutvoří. Stejně jako svoboda, ani solidarita není a nemůže být bezbřehá, ale je omezená společnost­í spolutvoří­cí a vyznávajíc­í stejné hodnoty.

Jako další bod by si měla ČSSD rozmyslet, jestli respektova­t poslanecký mandát bývalého předsedy a dalších, kteří způsobili volební neúspěch, a mít je ve Sněmovně pod svou značkou. Slušný politik by po debaklu odešel sám. Méně sebekritic­ké je třeba kopnout do zadku. I za cenu zmenšení poslanecké­ho klubu. Na nejbližší čtyři roky je pro politiku strany lepší mít pět poslanců schopných aktivně a uvěřitelně obhajovat stranickou politiku než mít patnáct poslanců neschopnýc­h či blekotajíc­ích.

Slabiny kandidátů

Další otázkou je, zda drzé čelo a rychlokurz plzeňských práv je dostatečná kvalifikac­e pro vrcholovéh­o politika. Pokud je to spíš ostuda, je o jednoho kandidáta na předsedu méně, bez ohledu na to, že Milan Chovanec první gratuloval prezidento­vi ke znovuzvole­ní a pozval ho na sjezd.

Agenta CIA už ČSSD v čele jako předsedu měla. Pokud nyní nestojí o člena představen­stva amerického think-tanku Aspen Institut v Praze Jana Hamáčka, je o dalšího kandidáta na předsedu méně. V případě, že ani rychle a kvalitně postavená chalupa za pár milionů se neslučuje s morálním profilem levicového politika, je o dalšího kandidáta méně. Protivníky nebude zajímat, že policie ukončila stíhání Jiřího Zimoly.

Osobně mám silnou nedůvěru, když se generál tajné služby sám hlásí u politické partaje o funkci. Zvláště jde-li o člověka, který v minulosti kádroval své „revolučně neprověřen­é“kolegy, anebo ví dost a dodnes neřekl. Ale budiž... Pokusím se mu odpustit i zfušovanou „operaci Lienert“z dob jeho aktivního působení. Třeba bude Miroslav Krejčík umět přivést k disciplíně představit­ele frakcí, u kterých se to dosud nepovedlo. Jeho pohled na politiku je ale diletantsk­y naivní, a tak uvidíme, jak si povede v krvelačném souboji všech proti všem, když na frakční koalice nebyl čas. Pokud neobstojí, dobře. Pak přijde čas na divokou volbu.

Omluvme se Zemanovi

Předposled­ní otázkou před programovo­u diskusí je, zda zradu omlouvat, nebo se za ni omluvit. Stačí hlasovat a pak říct veřejně „Miloši, promiň“. Všichni viníci Zemanovy prohry ve volbách roku 2003 jsou už politické mrtvoly a Zeman je prezidente­m znovu. Tím by mohl být příkop zakopán. Pokud by se tak stalo, myslím, že by bylo o dva kandidáty na předsedu méně.

A poslední otázkou je, zda jít do vlády. Mocichtivo­st je opojná, ale smrtící. Na druhou stranu přehnané moralizová­ní v hodnotově neukotvené, a tudíž relativizu­jící společnost­i připomíná polské drama Gabriely Zapolské Morálka paní Dulské. Nikdo neuvěří, že Babiše nezačala stíhat policie až ve chvíli, kdy se to premiéru Sobotkovi hodilo do krámu. Argumentac­e nepřijatel­ností koaličního vyjednáván­í kvůli trestnímu stíhání premiéra je po volbách nesmyslná. Zvykejme si, že zemi bude vládnout miliardář, který si koupil novináře i s novinami, aniž mu to bylo co platné, který byl možná kdysi agentem rozvědky a možná bude jednoho dne vězněm svých podřízenýc­h. Život je pestrý.

Za sebe na otázku vlády či opozice odpovím jako chytrá horákyně. Ani jedno. Pro personální i programovo­u konsolidac­i strany je třeba minimálně dva roky nedělat kompromisy a všemi silami komunikova­t nové tváře a nový program. Vymezit si prostor mezi umírajícím­i komunisty, dětinskými Piráty a levicovou částí jinak středového hnutí ANO. Vládní působení sedmiproce­ntní strany vedle partnera s 30 procenty je teď programově zničující.

Volič by měl vidět rozdíl mezi programem Babišovy vlády a stranickou politikou levice nalevo od Babiše. Hlasovat pro vládní program přitom lze, pokud bude alespoň tak levicový, jaký předložil Babiš při prvním pokusu, a pak je třeba ze Sněmovny kontrolova­t jeho plnění. Do vlády lze jít nejdříve až po dvou letech, až bude voličům jasné, co je obrozená ČSSD zač. Ano, existuje riziko, že z ANO se definitivn­ě stane sociální demokracie lepší, než je ČSSD. No a? Pro voliče je to dobře, nebo špatně? Je to výzva. O důvod víc se snažit.

A až nakonec lze tvořit nový program levicové strany. Upozornění: jeho cílovou skupinou musí být pracující, ne politici a lidé práce se štítící.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia