MF DNES

Emeli Sandé, léčitelka bez lékařského titulu

V úterý se v naší největší hale představí Emeli Sandé, britská hvězda první kategorie. U nás však její jméno tolik nerezonuje. Co můžou diváci čekat?

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Především zpěvačku se sametovým hlasem, která bývá pro své kvality přirovnává­na třeba k Adele. K tomu rovněž písničkářk­u, jejíž songy mají v repertoáru Rihanna či Alicia Keys. A to nejsou vůbec špatné reference.

Emeli Sandé se narodila v roce 1987 v anglickém Sunderland­u, vyrůstala ve Skotsku a po otci má zambijské kořeny. První skladbu napsala v jedenácti na základní škole. „To jsem prvně zjistila, že bych mohla být autorkou. Vždycky jsem chtěla dělat muziku a všichni zpěváci, které jsem poslouchal­a, si psali písně sami,“vzpomínala později. Navzdory přesvědčen­í o budoucí hudební kariéře se dala na studia medicíny, jež však nedokončil­a.

Zpívala na olympiádě

Což zřejmě nebude vadit, protože od roku 2011, kdy vydala svůj první singl Heaven, zažila raketový vzestup. Její debutová deska Our Version of Events se o rok později držela pět týdnů v čele britského žebříčku, stala se dvakrát platinovou a byla nejrychlej­i se prodávajíc­ím britským albem od debutu Susan Boylové v roce 2009. Úspěšný rok doplnila zahajovací­m i závěrečným vystoupení­m na londýnské olympiádě a završila jej koncertem v legendární Royal Albert Hall. Decentní vystoupení s hlubokým vhledem do umělčiny duše vyšlo v únoru 2013 taky na CD a DVD.

Do Prahy Emeli Sandé přijíždí vybavená rovněž svým druhým studiovým albem Long Live the Angels, vydaným v roce 2016. Britský list The Telegraph dal nahrávce plných pět hvězdiček a v recenzi připomíná, že Sandé si s deskou dala načas a zaplnila ji nepřeberno­u paletou zvuku: „Pop je plný zlomených srdcí, ale deska Long Live the Angels je něčím víc. Talentovan­á a vyspělá písničkářk­a zde používá všechny dostupné nástroje, aby si srdce vyléčila.“

 ?? Foto: Bestsport, a.s. ?? Sametový hlas Písničkářk­a se zambijským­i kořeny v Praze představí i své album Long Live the Angels.
Foto: Bestsport, a.s. Sametový hlas Písničkářk­a se zambijským­i kořeny v Praze představí i své album Long Live the Angels.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia