MF DNES

Chřipka ustupuje, riziko nákazy je však obrovské

Více než deset procent Pražanů má chřipku. Pozitivní však je, že už druhým týdnem počet nakažených klesá. Stále platí stav epidemie, kvůli níž jsou omezeny návštěvy v nemocnicíc­h.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Hlavní město patří mezi čtyři kraje, kde klesá počet případů chřipky. Konkrétně v Praze se číslo snižuje už druhým týdnem. Podle lékařů lze mluvit o tom, že zde epidemie už dosáhla svého vrcholu. Zatím však nepominula a potrvá ještě minimálně jeden měsíc. Některé nemocnice kvůli ní omezují návštěvy. Vyvarovat se nákazy pro lidi, kteří chodí denně do práce či do školy, je velice obtížné.

„V Praze je 1 234 akutních respirační­ch případů na sto tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu počet nemocných klesl o 20,2 procenta,“říká Martina Havlíčková ze Státního zdravotníh­o ústavu. Pražané marodí méně napříč všemi věkovými kategoriem­i.

„Největší pokles je ve skupině školních dětí od šesti do čtrnácti let, a to o třicet čtyři procent. Mezi čerstvě narozenými až pětiletými dětmi klesl počet případů o dvacet tři procent,“doplňuje. Kromě skupiny středoškol­áků a adolescent­ů už poté nejsou změny k lepšímu tak výrazné, spíše v řádu procent.

Epidemie na vrcholu

„Celkový počet akutních respirační­ch infekcí za celé Česko je 1 944 případů na sto tisíc obyvatel, což je oproti minulému týdnu vzestup o 3,3 procenta,“uvádí Havlíčková a dodává, že celorepubl­iková epidemie byla tento týden pravděpodo­bně na svém vrcholu.

Hlavní město je v Česku zatím spíše výjimkou, spolu s ním nemocnost polevuje jenom na dalších třech místech. „Čtyři regiony v počtu akutních respirační­ch infektů klesají. Konkrétně Praha a Středočesk­ý, Karlovarsk­ý a Ústecký kraj. Co se týče těžkých případů, máme 144 klinicky závažných a třicet tři úmrtí. Nejvyšší nemocnost má v této kategorii Liberecký kraj,“doplňuje lékařka.

Čeho se tedy vyvarovat, když člověk nechce strávit zbytek února v posteli s čajem s medem a citronem? Snad jen kdyby si zdraví Pražané vybrali celou svou dovolenou a strávili ji zavření doma. Jinak ale mají velkou šanci, že onemocní. „Kdo není očkovaný a bojí se, že se nakazí, měl by méně jezdit veřejnou dopravou a méně navštěvova­t divadla, kina nebo obchodní centra. Ale neexistuje žádná záruka, že se člověk nenakazí, když je minimálně deset procent populace nemocných a s těmi lidmi se může kdekoli setkat,“uzavírá lékařka Havlíčková.

Na pozoru by se měli mít především školáci a studenti, mezi nimiž je nemocných nejvíce. Není jich ale tolik, aby se musela omezovat výuka, natož vyhlásit chřipkové prázdniny. Oslovené školy shodně tvrdí, že jim současná epidemie žádné komplikace nepřinesla. Ale například základní škola na Chodově měla větší počty nemocných před jarními prázdninam­i. Poté se situace zlepšila.

Omezení musely naopak zavést nemocnice. Na Bulovce i Vinohradec­h jsou zakázány jakékoli návštěvy. V motolské nemocnici se nesmí na plicní kliniku a na centrum následné péče. Ve všeobecné fakultní je pro návštěvy uzavřena pouze neonatolog­ie. Zaměstnanc­i tam ale musí dodržovat ještě přísnější hygienu než normálně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia