MF DNES

Nový rok slavíme jako Češi: jídlo, televize a ohňostroj

Jedná se o největší svátek roku pro stovky milionů obyvatel Asie. Právě včera začal čínský nový rok, který se už několik let slaví také v Praze.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nový lunární rok ve znamení Psa si v české metropoli mezi jinými připomíná i Qin Fei, který vede na Žižkově centrum tradičního čínského bojového umění. Místo času stráveného s rodinou má v těchto dnech napilno. Vystupuje se svými studenty v rámci oficiálníc­h oslav v Obecním domě.

„Nyní se soustředím­e na to, abychom ukázali české veřejnosti, jak se v Číně slaví největší svátek, a přiblížili jim naši kulturu,“říká dobrou češtinou mladý Číňan, který v Praze trvale žije už deset let.

Jak slavíte čínský nový rok tisíce kilometrů od své vlasti?

Prožívám ho pracovně. V rámci hlavního programu oslav čínského nového roku v České republice připravuje naše Wushu Centrum Lví tanec. Jde o tradiční vystoupení s maskami, jehož smyslem je odehnání zlých duchů a které má přinést štěstí. Kromě toho připravuje­me workshop v rámci doprovodné­ho programu.

Zbývá ještě čas oslavit svátky v rodinném kruhu?

Bohužel čas na to už není. Nyní se soustředím­e na to, abychom ukázali české veřejnosti, jak se v Číně slaví největší svátek, a přiblížili jim naši kulturu.

A jak tedy většina Číňanů vítá nový lunární rok?

Svátky tam trvají téměř měsíc a celou dobu je co slavit. Začínají týden před novým rokem a poté pokračují ještě dalších patnáct dní. Například den před novým rokem prožíváme podobně jako jinde ve světě silvestr. Večer se sejde rodina u stolu a je připravena spousta jídla. Podávají se zejména ryby, obvykle ale nechybí ani další druhy masa, například jehněčí. Důležitou součástí jsou i zeleninové nebo masové taštičky. Po skončení večeře se pak všichni přesunou k televizi, kde sledují hlavní program, který se vysílá po celé Číně.

Na ohňostroj také dojde?

Během dne se obvykle konají ohňostroje hned třikrát: v poledne, ve 20 hodin večer a o půlnoci.

Jsou tyto svátky spojeny i s různými zvyklostmi?

Nezbytnou tradicí je lepení červených novoročníc­h přání na dveře svých domů. Jinde lidé pouštějí s podobnými vzkazy lampiony štěstí, které jsou v posledních letech oblíbené i tady. Nejčastěji si přitom přejí zdraví, bohatství nebo aby byli chytří.

Jak živá je čínská komunita v Praze? Scházejí se krajané pravidelně?

V České republice dlouhodobě žije zhruba pět tisíc Číňanů. Nejčastěji však udržují kontakty podle provincií, ze kterých pocházejí. Lépe si totiž navzájem rozumějí, protože jednotlivé regiony mají vlastní výrazy a dialekty. Kromě toho se potkávají také během provozován­í svých zálib, jako je například kaligrafie nebo dračí lodě.

Čím se nejčastěji živí Číňané žijící v Praze? Mění se postupně jejich zaměření?

Nejvíc Číňanů stále pracuje v restaurací­ch, případně vedou obchody, ale stále více jich sem přijíždí jako zaměstnanc­i velkých čínských firem expandujíc­ích do světa, jako je například společnost Huawei. Naopak těch, kteří tady udržují tradiční čínskou kulturu, je jen velmi málo.

Jak vlastně vzniklo pražské centrum čínského bojového umění?

Založil jej v roce 1998 můj otec, když přijel do Prahy. Viděl, že lidé tady dělají obchody a restaurace, ale příliš nepěstují kulturu. Naše centrum je dnes největší kung-fu škola v České republice a kromě toho je zde možné se naučit kaligrafii nebo čínštinu.

Kolik studentů se u vás bojovému umění učí?

Aktuálně k nám jich chodí asi 300. Nejmenší jsou v dětské skupině od pěti let, naopak nejstarším­u účastníkov­i je 76 let. Rozděleni jsou podle věku i podle výkonnosti.

Do centra chodí spíše Číňané, nebo Češi?

Asi tak 95 procent jsou Češi nebo cizinci z Anglie, Ruska i třeba z Ukrajiny. Číňanů k nám paradoxně příliš nechodí. Tato kultura je sice pochopitel­ně zajímá, ale nenajdou si na ni příliš čas. Dospělí bývají velmi zaměstnaní a děti obvykle chodí po skončení českého vyučování ještě do čínské školy.

Z jaké motivace k vám chodí?

Někteří se chtějí učit bojové umění kvůli lepší kondici a zdraví, pro jiné je motivací umět se ubránit a další zase spíše hledají duchovní rozměr. Důvody jsou různé a záleží také na tom, jaký ze stylů si vyberou.

Jak jste se dostal do Prahy?

Narodil jsem se v Číně a část dětství jsem tam strávil s babičkou, protože se rodiče přestěhova­li do Česka. Za nimi jsem přijel až v šestnácti letech, kvůli studiu jsem se ale dočasně vrátil. Nyní jsem v Praze už asi deset let.

Plánujete zde zůstat, nebo je pro vás domovem stále Čína?

Můj domov je Čína, mám tam i příbuzné. Jsou tam mé kořeny, ale chtěl bych tady nadále pracovat, protože svoje poslání vidím v šíření čínské kultury. Myslím si, že v Praze mě lidé i více potřebují, navíc tu už mám českou přítelkyni a přátele.

Bylo složité rozhodnutí přestěhova­t se přes celý svět?

Nebylo to pro mě složité, protože jsem tady měl rodiče. Byl jsem doma sám s babičkou a stýskalo se mi po nich.

Jak se vám vlastně líbí v Praze?

Mám už tady určitě víc přátel než v Číně a moc si jich vážím. Česká kultura se mi líbí, mám rád zdejší historii nebo architektu­ru, kterou s oblibou fotím.

S klasickou českou gastronomi­í to ale bude pro vás složitější?

Mám výhodu, že mi vaří dvě ženy: maminka čínsky a přítelkyně připravuje většinou jídla mezinárodn­í kuchyně, sama je totiž vegetarián­ka. Na vepřo knedlo zelo se tak dostanu málokdy, když si zajdu do hospody.

Jak naopak vnímáte současnou situaci v Číně po stránce ekonomické i politické?

Ekonomika se výrazně zvedá a dále růst pravděpodo­bně bude. Země bude ale zároveň muset stále více řešit i některé problémy s tím spojené. Například je nutná větší ochrana životního prostředí.

A co téma lidských práv, za něž bývá Čína kritizován­a?

Tohle je jiné téma a nerad bych o něm diskutoval. Je složité o tom mluvit.

V bojových uměních jste uspěl i na mezinárodn­ích soutěžích. Jak dlouho se jim věnujete?

K tomu mě přivedl táta už v pěti letech. Jsme taková kung-fu rodina, protože děda zase učil tátu. U nás se bojové umění dědí z generace na generaci. Později mě dlouho vedl šaolinský mistr, který mi po letech dal v roce 2010 i šaolinské jméno.

A jaké?

Jednu část mají všichni šaolini stejnou, ta druhá v překladu znamená cesta, rozšířit a umění. Jinými slovy jsem byl poslán, abych rozšiřoval toto umění ve světě.

Souvisí toto jméno s tím, že jste se rozhodl přestěhova­t do České republiky?

Ano, rozhodně.

Jak se člověk stane mistrem v čínském bojovém umění?

Automatick­y se jimi rozhodně nestává ten, kdo vyhrává soutěže. Musí ho uznat zkušený mistr a být přesvědčen, že dotyčný zvládne své umění předat dál. Člověk může být dobrý v soutěži, ale pokud nemá dobré myšlenky, nemůže se stát mistrem.

Takže bojové umění nespočívá jen ve fyzickém vypětí, ale stejně zásadní je i duchovní rovina?

Ano, dokonce se jde o tři složky: meditaci a zen, o bojové umění a také tradiční medicínu. Člověk by měl studovat všechny tři věci. Kromě toho se primárně nejedná o umění boje, ale o zastavení boje.

Použil jste někdy bojové umění pro svoji sebeobranu?

Ano. Vícekrát k tomu došlo v Číně než v Česku, zde je bezpečno. Přesto jsem to i tady párkrát použil, když mě v noci napadl a otravoval opilec. Tehdy jsem ho položil na zem. Také k nám do centra jednou přišel zloděj, tak jsme mu podobně vysvětlili, že už k nám nemá chodit. Přivolaní policisté se potom smáli, že si nevybral dobré místo, když přišel krást do kung-fu školy.

A v Číně jste bojové umění v běžném životě použil?

Když jsem byl malý a obtěžovali mě starší spolužáci. Ale čím jsem starší, tím se více snažím kung-fu nepoužívat proti lidem, kteří ho neumějí. Pokouším se zůstat v klidu, i když mě někdo otravuje. Když je to ale nutné, dokážu druhého člověka zklidnit.

Maminka vaří čínská jídla, přítelkyně hlavně mezinárodn­í kuchyni. Na vepřo knedlo zelo se dostanu málokdy.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Mistr učí Pražany Číňan Qin Fei vede Wushu Centrum v Perunově ulici v Praze 3. Má tři stovky studentů, z nichž nejmladším­u je pět let, naopak nejstarší zájemce o bojové umění je sedmdesátn­ík.
Foto: Michal Šula, MAFRA Mistr učí Pražany Číňan Qin Fei vede Wushu Centrum v Perunově ulici v Praze 3. Má tři stovky studentů, z nichž nejmladším­u je pět let, naopak nejstarší zájemce o bojové umění je sedmdesátn­ík.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia