MF DNES

Fotbal je ready! A vy?

Tak nám to začíná. Ptáte se co? Přece fotbalové jaro v Česku. Už dnes se hraje liga!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Právě dnes se znovu po dvou a půl měsících rozjíždí fotbalová liga. Kde hledat nejsilnějš­í taháky?

Kdy Plzeň oslaví titul?

Ta otázka zní vůči konkurenci až neuctivě, jenže realita je holt taková. Plzeň může sotva rozfofrova­t čtrnáctibo­dový náskok, zvlášť když do cíle zbývá už jen 14 kroků. Sázková kancelář Tipsport dokonce ani nevypsala kurz na plzeňské prvenství!

Trenér Pavel Vrba nesouhlasí: „Nebude to tak jednoduché, jak si někdo myslí.“Na druhou stranu vyzývá: „Ligu mistrů jsem si vyzkoušel už dvakrát a chci ji zažít znovu.“Ano, letos je v sázce přímý postup do vysněné soutěže, která přináší přes 300 milionů korun a neopakovat­elné zážitky.

Abychom nezapomněl­i, Plzeň už do jarní sezony vstoupila, na hřišti Partizanu Bělehrad uhrála nadějnou remízu 1:1 a ve čtvrtek zkusí projít do osmifinále Evropské ligy.

Vydrží sparťanům trpělivost?

Na podzim se musel sparťanský majitel Daniel Křetínský rmoutit. Tolik peněz v létě zaplatil, tolik si toho od revolučníh­o projektu sliboval. S italským trenérem Stramaccio­nim měl zlaté plány. Jenže armáda cizinců v rudých dresech neudělala nic, čím by zaujala. Kromě neochoty obětovat se pro tým.

„Naši fanoušci si zaslouží Spartu, která bude vítězit,“řekl Andrea Stramaccio­ni před jarem. Ale jak to udělat, když je Sparta až pátá? Ke zlepšení má pomoci především stomiliono­vý rumunský špílmachr Stanciu, nejdražší hráč v historii ligy. Ale co když to nevyjde a Sparta neposkočí na povinné druhé místo?

Probudí Trpišovský Slavii?

I druhý slavný klub z Prahy si vytyčil, že musí skončit druhý, aby se v předkolech popral o Ligu mistrů. Jenže ani Slavia není čitelná. Zatímco na jaře se vyšvihla k titulu, během zimy všechno překopala. Přišel nový sportovní ředitel (Nezmar), nový trenér (Trpišovský) i noví hráči (Pokorný, Kúdela, Kolář). „Jsem příjemně překvapený, jak je tým pracovitý, hladový a jak vstřebává informace. Nároky na hráče máme velké a jsem spokojený s jejich přístupem. Cítím, že se chtějí učit,“tvrdí Jindřich Trpišovský. Až ostré zápasy ukážou tvář nové Slavie.

Nevyprchá v Olomouci elán? Senzace podzimu měla jméno Sigma. Pestrý a rychlý fotbal přinesl neokoukaný­m mladíkům z Olomouce 32 bodů a třetí místo. „Fanoušky i sebe chceme bavit dál,“pravil obránce Michal Vepřek.

Hned premiéra napoví: zítra odpoledne proti suverénovi z Plzně, která s sebou přiveze i exolomouck­ého útočníka Chorého!

Komu pomůže video?

Jen někomu. „Na pokrytí všech osmi zápasů zatím nemáme techniku a kapacitu,“řekl šéf ligy Dušan Svoboda. Videopomoc­ník, který čistí kardinální chyby rozhodčích, bude pomáhat jen ve vybraných zápasech, které plánuje O2 TV Sport. Čili jeden či dva za kolo. Zítra večer se pitvá Sparta – Liberec.

Naposledy s Barošem? Je to možné. V prosinci oznámil konec kariéry Tomáš Rosický, takže lize zbývá poslední legenda. Ideální scénář pro šestatřice­tiletého Milana Baroše: vystřílet pro milovaný Baník záchranu a říct sbohem.

Jak dopadne mise Holoubka?

Ve Spartě byl provizorní­m řešením, v Liberci si od historicky nejmladšíh­o trenéra slibují daleko pevnější pouto. Seznamte se, prosím: David Holoubek, 37 let.

Král střelců i nahrávačů?

Plzeňský šutér Michael Krmenčík, novopečený otec dcery Claudie, hájí pozici nejlepšího kanonýra. Dal 11 gólů. A mimochodem, v kolonce asistencí ztrácí jen bod na spoluhráče Kopice. To by bylo něco, kdyby ovládl obě nejsledova­nější ofenzivní disciplíny najednou.

Na místě činu, pane Rado! V Teplicích byl bývalý reprezenta­ční trenér Petr Rada čtyřikrát. Teď se po deseti letech vrátil do Jablonce. Co ho čeká?

Moravský strach

Jihlava, Ostrava, Slovácko, Karviná, Brno... Takové je pořadí na konci tabulky. Kdo se zachrání?

 ??  ?? Plzeň už má jarní premiéru za sebou Viktoria ve čtvrtek začala v Bělehradě proti Partizanu remízou 1:1 v Evropské lize. Foto: Reuters
Plzeň už má jarní premiéru za sebou Viktoria ve čtvrtek začala v Bělehradě proti Partizanu remízou 1:1 v Evropské lize. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia