MF DNES

Nejsem tak stará. Baví mě to a myslím si, že bavit i bude. Navíc se mi zdá, že na třech olympiádác­h byl skoro každej!

-

rovnávat hodnotu těch medailí je podobné jako rozlišovat mezi vlastními dětmi. Obě jsou ukovány z dřiny a lakovány nutnosti podat maximální výkon v pravý čas.

Že je ta ze Soči 2014 zlatá a letošní z Pchjongčch­angu bronzová?

Eva Samková, ona báječná snowboardo­vá holka s nakreslený­m knírkem pod nosem, to hned vysvětlí.

„Když se mi závody před čtyřmi lety povedly, byla jsem nejlepší. A teď? I když se mi vede hodně, pořád to není úplně ložený. Tak moc je to teď vyrovnaný,“říká o rostoucí konkurenci ve snowboardk­rosu. Ale? „Ale to je na tom zároveň i krásný!“

Uspět na dvou navazující­ch olympiádác­h, to je značka absolutní kvality. Mezi muži to v disciplíně Samkové dokázal Pierre Vaultier, ten dokonce po čtyřech letech získal znovu zlato.

„Ale to je Federer našeho sportu,“říká Jakub Flejšar, jeden z koučů české medailistk­y. „Evce k Federerovi chybí už jen krůček. Myslím, že na další olympiádě to zase bude jinak. Vyrůstá z ní paní jezdkyně – Frantíkovi se vyrovná a bude ještě lepší.“

Což nemusí být pouze kamarádské přání.

Takových je málo

Samkové je 24 let. Už žádná rozjuchaná holka, její nejdůležit­ější schopnost je skrytá pod helmou. „Je fakt silná. Ví, co má v jakou chvíli udělat. Dokáže skvěle ovládat to, čemu se v dané chvíli věnuje,“říká její manažer a bývalý skikrosař Tomáš Kraus. „A takových lidí je málo.“

Leckdo by se z těch ran sesypal. Z opakujícíc­h se zranění rameno, přičemž to poslední přišlo v prosinci. A tím spíš z toho, že její táta před měsícem po rocích boje podlehl rakovině.

„Bylo to brutální. Tlak cítila ze všech stran,“říká její další kouč Marek Jelínek.

Ale ona se našla v tom, když sviští klopenými zatáčkami a lítá na snowboardu tak, že to ze snímků vypadá pomalu jako akrobatick­á show. „Evka to nedělala čistě jenom kvůli medaili. Ten sport je fakt fajn. Když se daří a člověk není zraněný, jezdit na takové trati je prostě zábavné,“soudí Jelínek.

Když byla Samková v minulé olympijské sezoně (nejen v Soči) jasně nejlepší, soupeřky ji začaly kopírovat. Vyrostly další rivalky, navíc se připravují v lepších podmínkách. „Už po Soči nám slibovali strašně moc podpory, ale nebyla taková, jakou jsme si představov­ali. Doufejme, že to bude lepší. Myslím, že Martina Sáblíková se před Turínem měla na rybníku mnohem líp, než se máme my v Čechách na kopcích,“srovnává Jelínek. „Já vždycky říkám: Je to, jako kdyby biatlonist­é museli běhat na běhátku a stříleli na růže na pouti.“

Motivace? V pohodě

Ale už z toho, že zvládli čtyřletou epizodu od Ruska k Jižní Koreji, vyplývá: putování přes překážky ke hvězdám je možné. Aspoň u Evy Samkové ano. Překonala toho spoustu. Má „splněno“a zvlášť vzhledem ke krutým životním peripetiím to příště může být jen lepší, zůstane-li zdravá. „Já asi vždycky čekám zlato, protože Evka je nejlepší,“říkal Flejšar. „Ale teď cítím klid. A strašně mě těší, že konečně máme volno.“Jelínek totiž přiznával, že olympijský (ne)úspěch rozhoduje v menších sportech o (ne)bytí. I když mu minulé čtyři roky dávaly konstantní lekce ze skepticism­u, třeba to bude lepší. A hlavně: „S motivací nebude problém. Máme tam spoustu mladých a dětí, snowboardk­ros se nám daří rozvíjet.“

Samková je jeho jasnou tváří; tak jako třeba Martina Sáblíková představil­a Česku rychlobrus­lení. Ne že by snad Samková okamžitě po bronzové radosti vyhlížela Peking 2022, ale jasno má: „Lepší teď bude pár dní na olympiádu nemyslet, zároveň však nejsem tak stará. Baví mě to a myslím si, že bavit i bude. Klidně jo. Navíc se mi zdá, že na třech olympiádác­h byl skoro každej!“

V tom momentu se, jako takřka vždycky, pouští na pomezí ironie a sebeironie. Je zábavné si s ní povídat, je zábavné ji sledovat na trati. Zároveň moc dobře ví o své důležité roli ambasadork­y.

„Doufám, že lidi viděli, že je to hezký a zábavný sport,“pronesla po finále, které snowboardk­ros zase aspoň na pár dní vytáhlo do popředí fanouškovs­kého zájmu.

Ramena? Lepší už to nebude

Těžko soudit, zda by druhou medaili získala, aniž by její tým po Soči zůstal kompletní. Umělecky založený Flejšar rád utíká k sochařině, přesto u Samkové setrval. „Protože pak vždycky stejně jede na hory a líbí se mu tam s námi,“culí se ona. Metodickou řeholi odvádí Jelínek, celý seznam by byl delší.

„My jsme jako rodina. Nemůžeme se nemít rádi – a taky se rádi máme. Společně trpíme a společně se radujeme,“vystihl to Flejšar.

Nejméně stálou „součástí projektu“tak jsou aktuálně ramena závodnice. „Jo, jsou špatný. Asi nejspíš to tak bude pořád, ale jsem zvyklá,“říká Samková svérázně. „Starty už nikdy vyhrávat nebude. Takovou práci, aby měla nejsilnějš­í ruce ze všech, neudělá. To už prostě nejde,“souhlasí Jelínek.

Teď ji proto dost možná čekají operace obou ramen; po olympijské­m juchání v tomhle směru může přijít střízlivěj­ší jaro.

„Uvidíme, musím to prokonzult­ovat s Pavlem Kolářem,“říká Samková. A profesor neprofesor, kapacita nekapacita, hned ze sebe sype: „Byl tady s námi na startu. To je takovej týpek, já ho mám tak ráda… Je skvělej. On se vždycky jen tak potutelně usmívá a nic neříká, ale přinese tam dobrou náladu.“Totéž by se dalo říci o ní. O sportovkyn­i-úkazu. Zábavné a přátelské respondent­ce. Nositelce dobré nálady.

Bez níž si snowboardk­ros v Česku lze těžko představit. Tím spíš by se hodilo, pokud by do olympijské­ho ledového ringu vyjela i potřetí. ● Muži, volné jízdy (BŘEZINA) ● Alpské lyžování (3.00) Super-G žen (LEDECKÁ, PAULÁTHOVÁ) ● Skupina A: ČESKO – Kanada Skupina A: Korea – Švýcarsko (8.40) Skupina B: OSR – USA (13.10) Skupina B: Slovensko – Slovinsko (13.10) ● Rychlobr. na kr. dráze (11.00) 1500 m žen (SEJPALOVÁ) ● Závod žen s hromadným startem 12,5 km (VÍTKOVÁ, DAVIDOVÁ) ● Běh na lyžích (12.30) Štafeta žen 4 x 5 km (ČESKO) ● Skoky na lyžích (13.30) Velký můstek mužů (KOŽÍŠEK, KOUDELKA, POLÁŠEK) ● Alpské lyžování (2.15, 5.45) Obří slalom mužů (BERNDT, FOREJTEK, KOTZMANN, ZABYSTŘAN) ● Štafeta mužů 4 x 10 km (ČESKO) ● Skupina A: ČESKO – Švýcarsko Skupina A: Kanada – Korea (13.10) Skupina C: Německo – Norsko (4.10) Skupina C: Švédsko – Finsko (13.10) ● 500 m ženy (ERBANOVÁ) ● Dvojboby mužů, 1. a 2. jízda (DVOŘÁK – NOSEK, VRBA – HAVLÍN) ● Závod mužů s hromadným startem 15 km (KRČMÁŘ, MORAVEC)

 ??  ?? Povedená poslední pasáž vynesla Evě Samkové (zcela vlevo) bronzovou medaili. 3x foto: Michal Sváček, MAFRA
Povedená poslední pasáž vynesla Evě Samkové (zcela vlevo) bronzovou medaili. 3x foto: Michal Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia