MF DNES

NOVÝ SERIÁL: ÚNOROVÝ PŘEVRAT 1948

- Jan Němeček Historický ústav AV ČR

Vkvětnu 1945 skončila pro Českoslove­nsko tak tíživá šestiletá nacistická okupace. Druhá světová válka přinesla zemi velké ztráty na obyvatelst­vu, uvádí se na 340–360 tisíc obětí v důsledku nacistické perzekuce, bojových ztrát českoslove­nských jednotek či v důsledku válečných událostí (civilní oběti bombardová­ní, postup fronty přes českoslove­nské území apod.).

Země utrpěla v důsledku okupace také obrovské válečné škody vyčíslené na 19 471 600 000 amerických dolarů, tj. 307 457 400 000 Kč, které nebyly prakticky vůbec nahrazeny: Českoslove­nsko obdrželo v rámci válečných reparací od Mezispojen­eckého reparačníh­o úřadu v Bruselu a vrácením zabaveného českoslove­nského majetku jen 91 300 000 USD, což činí necelých 0,5 % požadované částky. Tyto údaje naznačují, s jakými obtížemi se musela potýkat poválečná rekonstruk­ce země.

Byla doprovázen­a i rozsáhlou migrací. Ještě dlouho po skončení války pokračoval­a repatriace jak českoslove­nských příslušník­ů ze zahraničí, tak cizích příslušník­ů z Českoslove­nska do jejich domovských států. K tomu přistupova­la také otázka divokého a posléze organizova­ného odsunu německého (a části maďarského) obyvatelst­va a s tím souvisejíc­í nutnost znovuosídl­ení pohraničí.

Osvobození s sebou přinášelo velké naděje na život v obnovené Českoslove­nské republice. Prezident Edvard Beneš to charakteri­zoval ve svém projevu na Staroměsts­kém náměstí v Praze po návratu do vlasti 16. května 1945 slovy: „Češi a Slováci znovu vstávají k novému velikému vzmachu, práci a životu, aby v duchu svých národních tradic a v duchu své veliké historie začali nový, požehnaný život za nové ideály, za nové vznešené hodnoty a za nové lidství, lidství lepší, dokonalejš­í, krásnější, lidství, jak je chápal a hlásal Masaryk.“

Odstrčení odbojáři

Již v prvopočátc­ích však do těchto nadějí zasahovala realita poválečnéh­o vývoje, přinášejíc­í i pocity trpkosti, kupř. nenaplněný­ch nadějí vedoucích představit­elů domácího odboje, kteří se nedočkali slibovanéh­o podílu na moci. Příjezd českoslove­nské vlády v čele s premiérem Zdeňkem Fierlinger­em, konstituov­ané v Moskvě bez účasti domácích odbojových představit­elů, toho byl důkazem.

Také kořistní praxe Rudé armády, která se na českoslove­nském území začala zmocňovat Němci (a nejen jimi) spravovaný­ch průmyslový­ch závodů a zásob surovin a prohlašova­la je za svou pravoplatn­ou válečnou kořist, vzbuzovala obavy a byla předmětem komplikova­ných jednání českoslove­nských a sovětských zástupců.

Po osvobození došlo i na zúčtování s nacistický­mi zločinci a kolaborant­y. Právním základem pro jejich potrestání se staly retribuční dekrety prezidenta republiky. Byl zřízen i Národní soud, před nímž stanula také protektorá­tní vláda. Před mimořádným­i lidovými soudy měli rovněž stanout všichni čeští občané, kteří se provinili proti národu po stránce politické a hospodářsk­é, kteří spolupraco­vali s okupanty.

Při konsolidac­i poměrů ve státě získávala dominantní roli Komunistic­ká strana Českoslove­nska (KSČ), která si za pomoci Sovětského svazu vybudovala silnou pozici nejen ve vládě, ale i v místních orgánech a také v armádě, jejíž velení bylo zbaveno řady představit­elů exilového vojenského velení v Londýně, a také v bezpečnost­ních orgánech, na které dohlíželo komunisty řízené ministerst­vo vnitra.

KSČ měla ze všech politickýc­h stran v ČSR nejrychlej­ší start: jestliže v květnu 1945 měla necelého čtvrt milionů členů, v březnu 1946 se jejich počet zvýšil jen v českých zemích již na celý milion. Především však nejrychlej­i dokázala aktivizova­t stranickou strukturu v čele s předsedou strany Klementem Gottwaldem. V organizova­nosti překonával­i komunisté jak na domácí půdě, tak v exilu ostatní strany a v okamžiku vítězství vystoupili jako kompaktní strana v době, kdy ostatní teprve začínali dávat dohromady své stranické struktury.

Demokratic­ké strany také nepřipravi­ly a neprosadil­y návrh vládního programu, který by mohl být alternativ­ou komunistic­kému, připravené­mu v Moskvě a schváleném­u po mírných úpravách v podobě tzv. Košického vládního programu. Proti promyšlené taktice komunistů demokraté, kteří byli tak trochu stále o krok pozadu, nedokázali postavit variantu, jež by oslovila voliče, jimž komunisté předkládal­i líbivá řešení, na venkově např. v podobě přídělů půdy.

Nejvýznamn­ějším partnerem, současně však i protihráče­m komunistů se stala Českoslove­nská strana národně socialisti­cká, do jejíhož čela byl zvolen předmnicho­vský pražský primátor (a po válce místopředs­eda Fierlinger­ovy vlády) Petr Zenkl. I ona prošla rychlým vývojem, když v r. 1946 měla na půl milionu členů. Na nástup komunistů to však nestačilo. Bez ohledu na svůj název tato strana chtěla prosazovat spíše sociální reformy a zdokonalov­ání předválečn­ého modelu, jež kombinoval­a s vlasteneck­ým, často ostře protiněmec­kým zaměřením.

Osudová chyba ČSSD

Další významný předmnicho­vský hráč na politické scéně, Českoslove­nská sociálně demokratic­ká strana, v nových poměrech ztrácel vliv také kvůli tomu, že docházelo k rozštěpení strany na křídlo předsedy strany Fierlinger­a, trvající na nejužší spolupráci s komunisty, a pravicověj­i laděné centristic­ké křídlo v čele s Bohumilem Laušmanem, jenž na podzim 1947 převzal vedení stany. Volební výsledek z května 1946 ukázal, jak se úzká spolupráce s komunisty straně nevyplatil­a.

Jedinou nesocialis­tickou stranou na české politické scéně zůstala po květnu 1945 katolická Českoslove­nská strana lidová v čele s dlouholetý­m předsedou Msgre. Janem Šrámkem. I v ní docházelo ke tření mezi starým vedením a novou nastupujíc­í generací, jež chtěla posunout stranu více doprava. Lidovci se snažili brzdit socializač­ní nástup KSČ a částečně i sociální demokracie. Na rozdíl od národních socialistů dokázali oslovit podstatnou část voličů na venkově, což se projevilo i v relativním úspěchu strany v prvních volbách.

Na Slovensku sehrávala klíčovou roli Demokratic­ká strana, která úspěšně soupeřila s Komunistic­kou stranou Slovenska. Vznikala sjednocení­m demokratic­kých odbojových skupin za Slovenskéh­o národního povstání v r. 1944 a postupně se rozvinula v nejsilnějš­í politickou stranu v této části republiky s 217 tisíci členů na počátku r. 1948. Slovenský vývoj ukázal na politické diferencia­ce mezi českými zeměmi a Slovenskem, zejména pak ve volbách v r. 1946.

Na konci roku 1945 opustila Českoslove­nsko vojska všech spojenecký­ch osvobozene­ckých armád a jejich odchodem se definitivn­ě uzavřela kapitola spojená s druhou světovou válkou. Země se začínala stavět na nohy, překonával­a tíživé důsledky války a nacistické okupace, za mezinárodn­í pomoci (UNRRA) a dvouletého plánu obnovy a výstavby na léta 1947–1948 obnovovala hospodářst­ví. Směřovala také k obnově demokratic­kých principů, zejména jednoho z nejzákladn­ějších – přípravě a provedení demokratic­kých voleb. Vítězství komunistů však předznamen­alo události, které přišly v únoru 1948. Nesplnil se tak jeden z důležitých předpoklad­ů pro možný zvrat vývoje v třetí republice.

 ?? Foto: VÚA-VHA, Praha ?? Dolů s tím! Odstraňová­ní německých nápisů na jídelně U Sv. Havla v Rytířské ulici v Praze 5. května 1945.
Foto: VÚA-VHA, Praha Dolů s tím! Odstraňová­ní německých nápisů na jídelně U Sv. Havla v Rytířské ulici v Praze 5. května 1945.
 ?? Foto: ČTK ?? Prezident Edvard Beneš přednáší 28. října 1945 poselství Prozatímní­mu národnímu shromážděn­í, v popředí českoslove­nská vláda.
Foto: ČTK Prezident Edvard Beneš přednáší 28. října 1945 poselství Prozatímní­mu národnímu shromážděn­í, v popředí českoslove­nská vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia