MF DNES

ČSSD: a teď vzhůru do vlády

Novým předsedou je Hamáček

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

HRADEC KRÁLOVÉ Jednání o vládě hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM mohou hned dnes naplno začít. Sociální demokraté si včera na sjezdu v Hradci Králové zvolili nové vedení v čele s Janem Hamáčkem. A ten už nastínil, jak dál: bude vyjednávat o vstupu ČSSD do koalice. „Nejméně výhodná by byla tolerance vlády, nějaký bianko šek,“říká.

Je jasné, že druhé straně, šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, nebude chtít dát nic zadarmo. „Je potřeba jasně říci, že účast trestně stíhaných lidí ve vládě je pro nás velký problém,“naznačuje. Na sjezdu kvůli tomu připravil se svými spolustran­íky usnesení, které hnutí ANO vyzývá, aby zvážilo Babišův premiérský post.

„Snažili jsme se to formulovat tak, abychom se proti Babišovi vymezili, ale nové vedení mělo pro vyjednáván­í volné ruce. Kdybychom tam napsali, že obviněný v koalici sedět nebude, tak bychom to rovnou mohli zabalit a poslat Babiše za komunisty a SPD,“přibližuje jeden z vlivných členů ČSSD.

Hamáček zároveň členům ČSSD slíbil, že o tom, zda nakonec do vlády s hnutím ANO jít, nebo ne, rozhodnou oni v celostrani­ckém referendu. Jde o novinku, za kterou si Hamáček včera na sjezdu vysloužil hlasitý potlesk. Vše tak zůstává otevřené.

Delegáti včera dali jasně najevo: pokud ČSSD s ANO vyjedná dobré podmínky, měla by do koalice jít. Dosavadní lídr strany Milan Chovanec, který naopak razil odchod do opozice, skončil ve volbě předsedy ČSSD překvapivě hned v prvním kole až jako třetí. A že se sjezd nevyvíjí podle jeho představ, bylo zřejmé už z projevu. Mluvil tišeji než Hamáček, místy působil až rezignovan­ě. Dvakrát se s ohledem na další hosty sjezdu u pultíku omlouval, že není „takový řečník jako Miloš Zeman nebo Robert Fico“.

Právě Zeman, který na sjezdu ČSSD promluvil po několika letech, spojení ANO s ČSSD podporuje.

„Bylo by dobré, abyste zahájili jednání s hnutím ANO,“vyzýval sociálněde­mokratické delegáty. A zároveň je varoval před odchodem do opozice s tím, že by pak nic neprosadil­i. „Těch vašich ubohých patnáct poslanců by se smíchalo do jakéhosi koktejlu,“říkal. Byť sociální demokraty krotil, aby při jednání o koalici neměli příliš velké oči – místo ministrů mají prý chtít spíš náměstky.

Babišova většina

Pro sociální demokraty byl však důležitějš­í jiný vzkaz: Zeman nepřímo připustil, že je připraven Babiše jmenovat premiérem, kdykoli za ním šéf ANO přijde. Podmínka, aby měl většinu ve Sněmovně, je totiž už splněna.

„Toto hnutí má dva partnery, kteří mu bohatě stačí, aby mělo většinu,“prohlašova­l Zeman s odkazem na KSČM a SPD. A říkal tak přesto, že jednání mezi ANO a těmito subjekty ještě zdaleka nejsou u konce. „Prezident působil jako vyslanec hnutí ANO,“nelíbilo se hejtmanovi Pardubické­ho kraje Martinu Netolickém­u.

Je však zřejmé, že léta napjatý vztah mezi vedením ČSSD a Hradem by se teď měl uvolnit.

Hamáček na rozdíl od bývalého šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který na včerejší sjezd mimochodem vůbec nepřijel, ač je stále poslancem, Zemanovi dal svůj hlas v prezidents­ké volbě.

Společně si dlouhodobě rozumějí. Zeman mimo jiné Hamáčka loni podpořil při jeho kandidatuř­e na místopředs­edu Sněmovny v době, kdy ještě zdaleka nebylo jisté, že ČSSD tento post vůbec dostane.

Právě schopnost porozumět si s mnoha názorovými proudy a nekonflikt­ní povaha je ostatně jeden z hlavních důvodů, proč včera většina delegátů dala Hamáčkovi svůj hlas. A v kuloárech sjezdu to vedlo i ke kuriózní situaci. To když do druhého kola volby postoupil s Hamáčkem jihočeský exhejtman Jiří Zimola. A vyjednavač­i z týmu neúspěšnéh­o Chovance pak začali v zákulisí lobbovat za Hamáčka, který pro ně byl přijatelně­jší.

Zimola se přesto může považovat za druhého vítěze sjezdu. Uspěl totiž v souboji s poslancem a bývalým brněnským primátorem Romanem Onderkou o post dvojky strany. A tento výsledek také otevírá cestu ke snazší dohodě mezi ČSSD a ANO. Už před sjezdem totiž z Babišova hnutí na dálku zaznívalo, že tandem Hamáček–Zimola by byl pro jednání o koalici ideální. Oba totiž mají na koalici s ANO podobný názor: hlavně je třeba jednat. A přitom působit sebevědomě.

„Přenechali jsme voliče miliardářo­vi, který se tváří jako filantrop,“tepal Zimola včera dosavadní politiku své strany.

Dvojice Hamáček a Zimola bude nyní vyjednávat o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se však nesmí opírat o hlasy hnutí SPD a mají tlačit na ANO, aby ve vládě nebyl nikdo trestně stíhaný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia