MF DNES

Nový konflikt Polska s Izraelem

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki zahrnutím Židů mezi pachatele holokaustu dále vyhrotil vážný konflikt mezi Polskem a Izraelem.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Původně to vypadalo, že polský premiér Mateusz Morawiecki chce rozptýlit obavy, které vyvolala tento měsíc přijatá novela zákona o Institutu národní paměti. Místo toho však zaútočil na Židy, že i mezi nimi se našli kolaborant­i s nacisty a spolupacha­telé holokaustu.

Část polské novely týkající se holokaustu má bránit označování polského národa a polského státu za viníky a spoluviník­y vyvražďová­ní Židů za druhé světové války. Tato pasáž vyvolala odpor Izraele a USA, podle nichž se jedná o snahu omezit svobodnou diskusi o spolupodíl­u Poláků na holokaustu.

Na tiskové konferenci, která se v sobotu konala na mezinárodn­ím bezpečnost­ním fóru v Mnichově, Morawiecki bagatelizo­val obavy z uplatňován­í zákona. Zároveň zaútočil, nikoli náhodou, i na Židy. Novinář Ronen Bergman z izraelskéh­o deníku Jediot achronot se Morawiecké­ho zeptal, zda může být na základě přijaté novely trestně stíhán i on sám. A to když zveřejní příběh své matky pocházejíc­í z Polska, která sice holokaust přežila, ale většina jejích příbuzných zahynula proto, že je gestapu udali Poláci.

„Samozřejmě, že nebude trestné a nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako byli židovští pachatelé, jako byli ruští pachatelé, jako byli ukrajinští pachatelé, ne pouze němečtí pachatelé,“odpověděl Morawiecki.

A spustil tím další bouři v izraelsko-polských vztazích, ale zřejmě nejen v nich. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Morawiecké­ho slova téměř vzápětí rezolutně odsoudil. „Nikdy nedovolíme přepisovat historii. Výroky polského premiéra tady v Mnichově jsou pobuřující. Máme tu problém s neschopnos­tí chápat historii a nedostatke­m ohleduplno­sti k tragédii našeho lidu,“řekl Netanjahu. A dodal, že během holokaustu zahynulo šest milionů Židů rukou nacistů a jejich kolaborant­ů. Morawiecké­ho slova odsoudili i další izraelští politici a Světový židovský kongres.

Polský premiér mohl požár uhasit už v zárodku, protože byl společně s Netanjahue­m v Mnichově. Místo toho polské ministerst­vo zahraničí vydalo zavádějící prohlášení, že slova Morawiecké­ho měla jen otevřít debatu „o zločinech spáchaných na Židech během holokaustu bez ohledu na národnost osob, které za ně nesou odpovědnos­t“. Včera se pak šéf polské vlády pokusil vyjasnit si svá slova s Netanjahue­m telefonick­y. Ale i v tomto rozhovoru se šéfem izraelskéh­o kabinetu trval podle serveru Onet.pl na tom, že kolaborant­i s nacisty podílející se na holokaustu byli i mezi Židy.

Netanjahu tuto argumentac­i odmítl jako scestnou. „Polsko zkouší říci, že byly i případy Židů kolaborují­cích s nacisty. Ale to se nedá porovnávat jak z hlediska počtu případů, tak i úplně jiných okolností,“uvedl Netanjahu. Nevyloučil diplomatic­kou reakci Izraele včetně odvolání velvyslanc­e.

„Nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako židovští, ruští, ukrajinští, ne pouze němečtí.“Premiér Mateusz Morawiecki o spolupacha­telích holokaustu

Poradce Dudy: Židé nebojovali

Z kontextu je navíc patrné, že Morawiecké­ho prohlášení, do něhož zahrnul mezi kolaborant­y s nacisty i Židy, nebylo uřeknutí. Ale bylo součástí úsilí polských vládnoucíc­h sil vykreslit i Židy jako spoluviník­y holokaustu.

Minulý týden například Andrzej Zybertowic­z, poradce prezidenta Andreje Dudy, pro list Polska The Times prohlásil, že „Židé se historicky nevyrovnal­i se svými kolaborant­y a udavači nacistům“. Dodal, že odpor Izraele proti polskému zákonu pramení „z pocitu studu za pasivitu Židů během holokaustu“. „Kromě mnoha dalšího je holokaust (pro Židy) také obrovskou potupou, že nekladli odpor,“uvedl poradce prezidenta. To je v příkrém rozporu s fakty, například s hrdinným židovským povstáním ve varšavském ghettu v roce 1943.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia