MF DNES

Chystá se stavební superúřad

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zvažuje zřízení Nejvyššího stavebního úřadu.

- Eva Zahradnick­á Robert Oppelt

Jedno centrální místo, jednotná metodika. V budoucnu už by se nemělo stávat, že v jižních Čechách stavbu povolí, kdežto na Moravě ne. Úředníci navíc nebudou pod vlivem obcí a měst, a tudíž jim nemá hrozit střet zájmů.

Řešením zmíněných komplikací má být Nejvyšší stavební úřad, o jehož zřízení uvažuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Uvedla to v rozhovoru pro MF DNES.

„Úřady by zůstaly ve svých územích, jenom by nebyly pod vlivem samosprávy, ale kompletní státní správa v regionech by byla koordinová­na z jednoho místa. Jakmile do systému vnesete další prvek, stavební úřady se chovají velmi rozdílně,“vysvětlila ministryně.

„Cílem by mělo být odebrání působnosti na úseku územního plánování, územního rozhodován­í, stavebního řádu a vyvlastněn­í,“upřesnilo později tiskové oddělení ministerst­va.

Resort už nový stavební zákon připravuje, ministryně by ho ráda prosadila v tomto volebním období. „Pokud zůstane menšinová vláda, zvládneme to,“věří si Dostálová.

Smysl nového superúřadu vidí ministryně hlavně ve zjednoduše­ní výkonu státní správy. Navíc podle ní úředníci budou rozhodovat více ve prospěch občanů a méně ve prospěch vedení města. „Ze strany stavebního úřadu dochází k takovým rozhodnutí­m, která jsou v souladu se zájmem volených zástupců (vedení města, pozn. red.), nikoliv prostého občana,“tvrdí.

Ministryně upozorňuje třeba na paradoxní situace, kdy město žádá o stavební povolení, o němž rozhodují jím placení úředníci. Tato „systémová podjatost“se navíc mnohdy „zneužívá“i k blokaci staveb, jako jsou dálnice či silnice, nebo si tak vyřizují účty mezi sebou třeba naštvaní sousedé.

Kritici: Úřad je nesystémov­ý

Stavební úřady má nyní na starosti právě ministerst­vo pro místní rozvoj. Výkonný ředitel kanceláře Svazu měst a obcí a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal se však domnívá, že ministerst­vo na tuto roli rezignoval­o.

„Návrh na vytvoření stavebního superúřadu předložilo ministerst­vo už v roce 2013 a již tehdy bylo toto řešení odmítnuto řadou připomínko­vých míst jako nesystémov­é,“namítá Drahovzal a dodává, že nový úřad by byl navíc v rozporu se současným modelem, tedy samosprávo­u měst a přenesenou působností státní správy. Nejdřív by se tedy mělo podle něj zrušit současné nastavení a teprve pak přijímat systémové řešení.

Podle ředitele pražského Institutu plánování a rozvoje města Ondřeje Boháče záleží na tom, jaké by měl centrální stavební úřad kompetence. „Je třeba odlišovat územní plánování a vlastní povolování staveb. Územní plánování musí být specifické dle potřeby města či obce, naopak povolovací procesy staveb jednotné,“uvedl Boháč.

„Systémovou podjatost“je podle Drahovzala důležité vyřešit, šlo by to ale prý i jinak. „Dá se upravit změnou místní příslušnos­ti tak, aby ve stavebním řízení pro obec nerozhodov­al vlastní stavební úřad, ale stavební úřad nadřízenéh­o orgánu. Na konci pyramidy by bylo nutné zřídit jen odvolací orgán,“říká Drahovzal.

Současný systém propojení samosprávy obcí a státní správy není dobrý podle starosty Dolních Břežan a bývalého středočesk­ého radního pro místní rozvoj Věslava Michalika. V jeho obci se totiž stalo, že úředník pochybil, stát byl žalován a spor prohrál. Pokuta však šla na vrub obce. „Dolní Břežany nedávno státu zaplatily 1,7 milionu za pochybení úředníka v roce 2000. Za výkon státní správy by měl ručit stát, ne občané obce či města,“myslí si Michalik.

„Obíhat“má stavební úřad

Centrální řízení stavebních úřadů není jedinou změnou, kterou by nový stavební zákon mohl zavést. Dostálová chce také snížit počet povolovací­ch míst, kterých je více než čtyřicet. Jednoduše řečeno, chce-li investor stavět, musí si souhlasná stanoviska – třeba od památkářů, povodí či hasičů – sehnat sám. Nově by se odpovědnos­t za „obíhání“přenesla na stavební úřad. „Naším cílem je jedno povolovací místo a jedno rozhodnutí,“říká Dostálová.

Drahovzalo­vi se tato varianta jako stavebníko­vi líbí, jako starosta však nevidí zrychlení řízení, které se dlouhodobě slibuje. „A pokud dojde k potřebě vysvětlit záměr, kdo bude tento krok činit?“namítá.

„V takovém případě si musí stavebník s dotčeným orgánem projednat, v čem a proč je problém. To za něj stavební úřad udělat nemůže,“vysvětluje ministryně.

Nápad na zjednoduše­ní vítá i Boháč, ale doba povolovací­ho procesu, která je v Česku extrémní, se tím ani podle něj nezkrátí. „V žebříčku Doing Business se v délce trvání vyřízení stavebního povolení umisťujeme tradičně okolo 130. místa, těsně před Bangladéše­m,“říká. Slučování procesů bez snížení množství razítek podle něj nebude mít valný efekt. „Je jedno, jestli pětkrát běžíte 110 metrů překážek, nebo jednou 550 metrů překážek – v obou případech musíte překonat celkem 50 překážek. A právě tohle číslo se musí snížit, to je klíč k rychlejším­u a efektivněj­šímu procesu,“uzavírá Boháč.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vidí to optimistic­ky Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová si od zavedení nového superúřadu slibuje rychlejší vyřizování stavebních povolení. Kritici však tak optimistič­tí nejsou.
Foto: František Vlček, MAFRA Vidí to optimistic­ky Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová si od zavedení nového superúřadu slibuje rychlejší vyřizování stavebních povolení. Kritici však tak optimistič­tí nejsou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia