MF DNES

Drama v kulturáku

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Šéf poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka prý před třemi týdny přestal kouřit. „Obávám se, že pokud to bude takto pokračovat, tak zase brzy začnu,“prohlásil s nadsázkou zpoza nízkého stolku na pódiu kulturního domu Střelnice v Hradci Králové.

Už na velmi pomalém a rozpačitém začátku včerejšího sjezdu ČSSD takto Chvojka z pozice jeho moderátora nepřímo glosoval, jak to sociálním demokratům odsýpá. Ale to ještě nevěděl, jaké zažije nervy o několik desítek minut později při napínavé volbě nového předsedy.

Chvojkova glosa zazněla asi půl hodiny poté, co měl podle programu sjezdu začít k delegátům promlouvat prezident Miloš Zeman. Jenže sociální demokraté se stále ještě hádali o programu svého setkání.

Jako by svou půlhodinov­ou hádkou o to, zda budou hlasovat o tom, aby širší vedení rezignoval­o, nebo ho nechají odstoupit bez toho, chtěli už na začátku shrnout, jak bude jejich první sjezd po přelomovém debaklu v podzimních volbách vypadat.

Sněmovní volby totiž nejstarší české politické straně přinesly jen něco málo přes sedm procent a 15 poslanců. Ale také velké finanční potíže kvůli nižším státním příspěvkům v době, kdy nad ní visí hrozba stamiliono­vých dluhů.

Místo pronajatýc­h prostor se delegáti sjeli do vlastního královéhra­deckého kulturního domu, jehož vzhled se od poslední velké rekonstruk­ce v roce 1927 příliš nezměnil. Nijak tak nezlepšil zasmušilou náladu sociálních demokratů, kteří sem v neděli ráno dorazili.

Prozrazova­li tím, jak na tom strana nyní je. Tomu, kdo by potřeboval napovědět ještě víc, navrhl jeden z delegátů během rozpravy, aby si strana schválila vlastní rozpuštění.

Nejeden straník tak na chvíli zapochybov­al, zda byl dobrý nápad nakonec vpustit novináře na ochozy, odkud celou neděli shlíželi na velký sál v čele s pódiem orámovaným tmavě fialovou oponou.

Mezikolové drama

Rozpuštění samozřejmě nenastalo. ČSSD se raději upnula na druhý symbol, kterým pro ni královéhra­decký kulturák je. Právě odtud totiž v roce 1993 vyrazila za svým restartem, na jehož konci se stala nejvýznamn­ější českou stranou.

Tehdy si za předsedu zvolila Miloše Zemana, o tři roky později ho naložila do autobusu Zemák, zečtyřnáso­bila svůj volební zisk a získala post předsedy Sněmovny. V roce 1998 s 32 procenty hlasů vyhrála volby a poprvé od revoluce stanula v čele vlády.

Tentokrát z královéhra­deckého kulturního domu vyrazila ČSSD vstříc tomu, v co doufá, že budou lepší zítřky – v čele s Janem Hamáčkem. Ten sice platil za mírného favorita sjezdu, ale nakonec se o post předsedy do poslední chvíle velmi obával.

V prvním kole volby totiž nejvíc hlasů od delegátů získal jihočeský exhejtman Jiří Zimola. Při svém kandidátsk­ém projevu delegátům rozdal růžové brýle, aby se podívali na svět tak, jak se na něj dívá dosavadní vedení strany, do kterého se pak tvrdě opřel.

„My už nemáme čas na žádné přešlapová­ní, dlouhé kecy a chyby. Musíme udělat zásadní změny a musíme se pokusit zachránit ČSSD,“odříkával pak energicky Zimola od svého řečnického pultíku a sklízel jeden potlesk za druhým.

Neméně mu prospěl projev prezidenta Miloše Zemana, který jej nepřímo podpořil. Ostatně právě Zimola silně podpořil prezidenta, když stál v čele platformy Zachraňme ČSSD, která se za Zemana vehementně postavila.

Podle spekulací sociálních demokratů tato platforma mohla sloužit v Zimolův prospěch tím, že se v ní angažovali sociální demokraté téměř z celého Česka a mohli za něj lobbovat v zákulisí napříč regiony. Sám Zimola však na konci svého projevu spolustran­íky vyzval, aby volili podle sebe, ne podle nějakých dohod.

Ač se tedy Hamáček o výsledek voleb musel chvíli obávat, nakonec to zvládl. Výrazně mu pomohla i dvojice vlivných zákulisníc­h hráčů Miroslav Poche a Jaroslav Špaček. Podle informací MF DNES se asi na hodinu mezi prvním a druhým kolem uzavřela do jedné z místností v nejvyšším patře kulturního domu a snažila se mu údajně zajistit podporu.

A zásadní pro něj bylo také to, že mu po prvním kole domlouvali podporu také sociální demokraté blízcí Milanu Chovancovi. „Pro ně to ale bylo čistě o špatném vztahu se Zimolou,“vysvětlova­l to jeden ze zdrojů MF DNES.

Hamáček sice platil za mírného favorita sjezdu, ale nakonec se o post předsedy velmi obával. V prvním kole dostal nejvíc hlasů Zimola.

 ??  ??
 ??  ?? Foto: František Vlček, MAFRA
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ?? Bývalý spolustran­ík Za poklesem preferencí ČSSD je podle prezidenta Zemana to, že prý neměla v čele osobnost. Do kritiky se pustil i jihočeský exhejtman Zimola. Část projevu přednesl v růžových brýlích – tak prý dosud vidělo realitu vedení strany.
Bývalý spolustran­ík Za poklesem preferencí ČSSD je podle prezidenta Zemana to, že prý neměla v čele osobnost. Do kritiky se pustil i jihočeský exhejtman Zimola. Část projevu přednesl v růžových brýlích – tak prý dosud vidělo realitu vedení strany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia