MF DNES

Kdo stojí za „vatikánský­m“dopisem o Dukovi

-

Veronika Valíková češtinářka, blogerka

Kardinálu Dukovi bude letos sedmdesát pět let, musí požádat o ukončení svého mandátu, ten mu může být prodloužen. Stovka katolickýc­h laiků požádala dopisem papeže, aby ho neprodlužo­val. Církev prý pod vedením Duky „hnědne“. Aktivisté si přejí změnu a odvolávají se na podporu nejmenovan­ých kněží.

Stejně jako je v mnoha otázkách rozdělena společnost, je rozdělena i katolická církev. Signatáři „vatikánské­ho“dopisu reprezentu­jí tu část katolíků, která je s kardinálem nespokojen­a a vytýká mu mnohé – že se nechová nepřátelsk­y k M. Zemanovi, že má jasný názor na migrační krizi, podložený hlubokým zájmem o historii, že zastává konzervati­vní postoje především v záležitost­ech rodiny a nedělí strany, politiky a voliče na „dobré a špatné“. Kardinál, který seděl v komunistic­kém vězení a dokázal díky nekonflikt­ní komunikaci vyjít se všemi polistopad­ovými prezidenty, je pro ně člověkem, kterému jde především o moc. Důvody kardinálov­ých postojů nejsou pro oponenty podstatné. Podstatný je fakt, že primas český na svých názorech trvá a odmítá se jich vzdát.

K pozoruhodn­é situaci došlo před prezidents­kými volbami. Přestože Česká biskupská konference v duchu křesťanské etiky nevydala žádné pokyny, koho volit, mnozí církevní hodnostáři i biskupové vyjádřili sympatie J. Drahošovi, někteří těsně před volbami. Kardinál své preference odmítl sdělit, čímž se opět viditelně vyčlenil.

Kampaň, která je proti kardinálu Dukovi zjevně vedena, má nepochybně své hybatele. Jedním z nich by mohl být profesor Halík, který se k politickým problémům vyjadřuje z pozice kněze i nezávisléh­o intelektuá­la mnoho let. Jazyk i praktiky pana profesora v minulosti často překročily hranice jeho kompetencí i etických principů. (Jeden konkrétní příklad – před prezidents­kými volbami v roce 2013 rozesílal pan profesor e-mail s doporučení­m, koho mají dobří katolíci volit.) On i jemu blízká skupina kněží používají církevní obřady i přednášky k politické agitaci. Navzdory všem rozdělujíc­ím a ostrým slovům, která profesor Halík vyslovil na adresu kardinála Duky a „nehledajíc­ích“, tedy konzervati­vních katolíků, zůstává pozice, z níž ovlivňuje velkou část křesťansky orientovan­ých vysokoškol­áků, nedotknute­lná. Bylo by zajímavé vědět, proč tomu tak je.

Kardinála Duky už se zastali někteří politici, na jeho podporu kolují internetov­é petice, na sítích bují diskuse. Dopis, jehož znění nebylo kardinálov­i předáno s odesláním, jistě nemůže ovlivnit názory Vatikánu. Kardinál má za sebou kus „dobrého díla“, především je však velkou částí veřejnosti považován za slušného člověka, který hovoří i koná na základě svého svědomí a přesvědčen­í, ať už jde o proslovy na slavnostec­h, či protest proti persekvová­ní křesťanů, který předal čínskému prezidento­vi při známé hradní recepci.

Je doba předveliko­nočního půstu, který nás připravuje na ten starý příběh o slávě a zavržení. Kardinál Duka se s nastalou situací jistě vyrovná. A možná také odslouží mši za signatáře „vatikánské­ho“dopisu.

Ti totiž nejvíc ublížili sami sobě. Jenom to ještě nevědí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia