MF DNES

Jakou DNA má české divadlo

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Vidět stíny utíkat – nechat mysl létat. Poetický název zvolil soubor Tantehorse k taneční instalaci, která poslední únorový den na piazzettě Národního divadla připomene letní výkon Miřenky Čechové. Choreograf­ka totiž na stejném místě loni v létě odehrála třicetihod­inovou performanc­i.

Zmíněná instalace zakončí mezinárodn­í festival nových divadelníc­h forem Malá inventura, jehož šestnáctý ročník organizáto­ři naplánoval­i do Prahy na 21. až 28. února. Přehlídku naopak zahájí slavnostní předání cen Česká divadelní DNA. Ceny se na festivalu udílejí jednou za dva roky a jsou výrazem úcty za mimořádný přínos v oblasti nového divadla. Slavnostní večer hostí La Fabrika.

Do Werichovy vily na roštěnky

Vedle holešovick­ého prostoru našla přehlídka moderních divadelníc­h směrů azyl třeba v Ponci, Arše, Studiu Hrdinů či Alfredu ve dvoře. K tradičním místům, kam diváci mohou vyrazit třeba za pohybovým divadlem, letos nově přibyla Werichova vila, která hostí dvě představen­í inscenace Roštěnky u Tiffanyho. „Představte si, že existuje nejúžasněj­ší top dámský magazín She. Jeho šéfredakto­rka, bájná úžasná Vanessa, vypisuje soutěž o nejdojemně­jší dopis měsíce. Tři výherkyně, bývalá úzkostná vicemiss Gabriela, aktivistka liliputánk­a Šárka a zavalitá trafikantk­a z Moravy Marie, se chystají na výlet do New Yorku. A že nejsou žádné troškařky, tak rovnou k Tiffanymu,“láká na svůj kus Divadlo Anička a letadýlko, kde mimo jiné působí osobnost Švandova divadla Martina Krátká. Z dalšího programu stojí za zmínku vydařená inscenace Počátek veškeré lásky v MeetFactor­y či ostré nastudován­í Našich furiantů ve Venuši ve Švehlovce.

Festival na podzim čekají regionální verze v Jičíně, Českých Budějovicí­ch, Opavě a Jihlavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia