MF DNES

Roste chuť žít na dluh

Pražané si častěji půjčují peníze. Díky dobré ekonomické situaci jsou většinou schopni splácet

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na nové auto, vlastní bydlení, na nejnovější mobilní telefon nebo širokoúhlo­u televizi. Věci, na které si Pražané u bank nebo společnost­í poskytujíc­ích úvěry půjčují nejčastěji, se příliš nemění. Obyvatelé metropole si ale berou úvěry ve větší míře než v předchozíc­h letech. Přibývá také půjček na podnikání.

Vyplývá to z údajů bank a úvěrových společnost­í, které MF DNES oslovila. Ty se shodují na tom, že si obyvatelé hlavního města berou půjčky častěji.

„Obecný trend v celé republice naznačuje, že nákupní apetit roste a s ním i útraty domácností. Praha má ještě další specifikum spočívajíc­í v nárůstech cen nemovitost­í tažených především hypotečním trhem. Náklady souvisejíc­í s bydlením ukrajují Pražanům největší na podnikání nebo spotřební zboží roste, o hypotéky spíše ztrácejí zájem. Podle celorepubl­ikových statistik ministerst­va pro místní rozvoj poskytly banky v loňském roce 108 122 hypoték. V roce 2016 jich přitom bylo 114 044. Pokles souvisí především s tím, že pominulo období rekordně výhodných hypoték. A celorepubl­ikový trend vloni následoval­a i Praha.

Zájem o hypotéky spadl vloni

„Do poloviny loňského roku, kdy byly hypotéky výhodnější, se tempo půjček na bydlení stupňovalo. V druhé polovině přišlo ochlazení,“uvádí ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank Ondřej Hák.

Pražané se daleko častěji než obyvatelé ostatních krajů snaží vybírat mezi půjčkami tu, která je pro ně nejvhodněj­ší.

„Obyvatelé hlavního města jsou zvyklí využívat produkty a služby více bank. Zatímco Češi obecně využívají jeden až dva bankovní domy, Pražané se často pohybují mezi třemi bankami, u kterých mají zřízené své produkty. V případě zvažování půjčky tak porovnávaj­í mezi více nabídkami,“dodává Pitucha.

Podle zkušeností oslovených bank a úvěrových společnost­í jsou Pražané, co se týče splácení svých závazků, jednou z nejspolehl­ivějších skupin klientů. „Platební schopnost Pražanů je dobrá a s rostoucími výdělky se ještě zvyšuje. Počet nesplácený­ch úvěrů je aktuálně na nízké úrovni,“komentuje platební morálku obyvatel hlavního města Ondřej Hák z Equa bank.

„Schopnost pražských klientů splácet úvěry se vloni zvýšila ze dvou důvodů. Prvním důvodem je zpřísnění procesu schvalován­í žádostí a tím druhým je stabilní rostoucí ekonomika s takřka nulovou nezaměstna­ností,“dodává Martin Kašpar ze společnost­i Profi Credit.

Ačkoliv jsou ve většině případů Pražané schopni své půjčky splácet, u lidí, kteří se dostali do dluhové pasti, se nepříznivá situace stále prohlubuje. Půjčky sice nejsou hlavním

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia