MF DNES

Stanice vzniknou jedním tahem

Zástupcům České komory architektů vadí, že podoba většiny budoucích stanic na plánované železniční trati k letišti nevzejde z architekto­nické soutěže.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vloni v létě ohlásila, že vypíše architekto­nické soutěže na podobu vybraných stanic železniční trati na Letiště Václava Havla. Reagovala tak na kritiku odborné veřejnosti, jíž vadily návrhy z dílny společnost­i Metroproje­kt.

Po půl roce je ale jasno: soutěž bude pouze jediná. „Připravuje se architekto­nická soutěž na podobu stanice Veleslavín,“říká Petr Dušek z agentury TALK, jež spravuje webové stránky trati na letiště. SŽDC má soutěž vypsat letos.

„Vítězný návrh určí sjednocují­cí prvky pro další zastávky a stanice na trati Veleslavín–letiště a pro stanici Dejvice. Z této soutěže by tedy měl vzejít i jakýsi designový manuál, který by bylo možné využít pro navrhování architektu­ry ostatních stanic,“dodává.

Výjimkou bude ještě letištní stanice, její stavbu však nemá na starosti SŽDC. Stanici navrhne studio Rala, které vyhrálo architekto­nické klání vyhlášené Českým aeroholdin­gem, majitelem Letiště Václava Havla. Stavba by měla zapadnout do nového prostoru mezi terminály, který tam v budoucnu vznikne.

Zbývající zastávky vlaku na trase z Veleslavín­a k letišti už nebudou mít na starosti architekti, ale všechny vzejdou z dílny společnost­i Metroproje­kt.

Podle České komory architektů není dobře, když jsou do přípravy dopravních staveb zapojeni pouze inženýři. „Ideální stav je, když jsou u všech projektů kvalitní architekti. Třeba také u dálnic, jako je tomu v Holandsku,“myslí si architekt Petr Lešek z komise komory zabývající se soutěžemi. „Byl bych rád, kdyby SŽDC udělala první soutěž a zjistila, že je to nejtranspa­rentnější a nejefektiv­nější způsob, jak zadávat projekty,“dodává architekt, který by si zároveň přál, aby se z toho v budoucnu stalo pravidlo.

S tím ale nesouhlasí správci železnic. „V případě liniových staveb dopravní infrastruk­tury je situace značně odlišná než u staveb běžných. Je zde nutné vzájemně skloubit potřeby dopravní stavby a potřeby architekto­nické nebo urbanistic­ké,“říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš. „Není možné přistoupit k problemati­ce tak, že se nejdříve ‚vybere architektu­ra‘ a potom projektuje dopravní stavba,“uvádí mluvčí. Podle SŽDC může navrhovat dopravní stavby i architekt, ale pouze za předpoklad­u, že s tím má zkušenosti. Takových prý mnoho není.

Illiaš nicméně dává za pravdu Leškovi, že soutěž o Veleslavín je zkouškou. „Vnímáme architekto­nické klání o nejlepší návrh stanice Veleslavín jako jakýsi pilotní projekt SŽDC v této oblasti,“uzavírá.

Lešek v souvislost­i se stavbou trati na letiště doporučuje radnicím dotčených městských částí, aby nezaspaly příležitos­t: Měly by si nechat zpracovat územní studie okolí stanic, aby usměrnily budoucí výstavbu v blízkosti dráhy. „Když neřeknou, jaký rozvoj v této oblasti chtějí, budou mít jenom minimální šanci ho ovlivnit,“dodává.

 ??  ?? Vizualizac­e: Metroproje­kt a SŽDC Studentský minimalism­us Několik studentů z Fakulty architektu­ry ČVUT vytvořilo své vlastní projekty stanice Výstaviště. Vizualizac­e: Martin Utíkal
Vizualizac­e: Metroproje­kt a SŽDC Studentský minimalism­us Několik studentů z Fakulty architektu­ry ČVUT vytvořilo své vlastní projekty stanice Výstaviště. Vizualizac­e: Martin Utíkal
 ??  ?? Nechtěné Výstaviště Již zavrhnutý projekt stanice Výstaviště od společnost­i Metroproje­kt z roku 2009.
Nechtěné Výstaviště Již zavrhnutý projekt stanice Výstaviště od společnost­i Metroproje­kt z roku 2009.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia