MF DNES

Vlak má zpoždění. Co zkusit na letiště metro?

-

Začala stavba železnice na letiště, hlásaly titulky osmého června minulého roku. Ten den se dělníci pustili do oprav Negrelliho viaduktu. Památku uvedenou do provozu v roce 1850 potřebují vlaky směřující na Letiště Václava Havla a dál do Kladna.

Zatímco práce na viaduktu mají skončit příští rok, další stavby začnou až za šest let. Pomalý proces navíc ohrožuje sdružení CEDOP, které se odvolalo proti způsobu, jakým železničář­i vybrali projektant­a na úsek z nádraží Veleslavín na letiště. Stížnost nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který do doby svého rozhodnutí zakázal Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavřít smlouvu.

Mezitím se pracuje na povoleních. „V současné době se projednáva­jí změny územního plánu. Bez toho nejsme schopni požádat o územní rozhodnutí,“říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš. „O části trati do Kladna se nyní jedná v rámci územního řízení,“dodává.

Kvůli zdlouhavé přípravě železnice hlavní město oprášilo myšlenku protáhnout metro z Motola k letišti. Dopravní podnik si nechal zpracovat analýzu, z níž vzešlo, že by stavba i s přípravou trvala jedenáct let. Vzniklo by pět nových stanic, které by obsloužily kromě letiště i Bílou Horu nebo sídliště Na Dědině.

„V březnu nás musí přesvědčit ministerst­vo dopravy a SŽDC, že jsou schopny tu dráhu, ideálně z centra až do Kladna, opravdu postavit. Jinak zadáme vlastní studii,“pohrozil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). (han)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia