MF DNES

Pilíř mostu vyzve odvážlivce

Na Nuselském mostě vznikne nejvyšší lezecká stěna v Praze.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Z Nuselského mostu budou znovu padat lidé. Tentokrát však s jištěním. Na jednom pilíři stavby by totiž ještě letos měla vzniknout obří horolezeck­á stěna. Podle náměstka primátorky pro dopravu a sport Petra Dolínka (ČSSD) půjde o největší stěnu v metropoli.

„Horolezeck­á stěna na Nuselském mostě by měla být vysoká okolo třiceti metrů,“přibližuje projekt Ondřej Boháč, autor nápadu a ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města. Inspirací mu byl výlet do Alp, kde viděl něco podobného a natolik ho to zaujalo, že to navrhl postavit i v českém hlavním městě.

Přestože by podle vizualizac­í projektu mohly úchyty pro horolezce sahat i do větší výšky, bylo by to už podle Boháče na škodu. „Kdyby lidé lezli s dlouhým lanem, tak je omezuje svou váhou, kterou má, když visí. Sportovně by tedy stěna až nahoru byla zbytečná,“vysvětluje Boháč. Kromě výšky má však stěna lidi přilákat na to, že půjde o venkovní atrakci, která bude zdarma přístupná veřejnosti.

Správci mostu ovšem nedovolí umístit stěnu bezprostře­dně na pilíř. Loni skončila rekonstruk­ce Nuselského mostu za 280 milionů korun a Technická správa komunikací (TSK), která opravu zajišťoval­a, se bojí, aby lezci most nezničili.

Proto také už dříve vydala k projektu stěny několik připomínek. „Konstrukce horolezeck­é stěny nesmí zasahovat do pilíře, musí být umožněn přístup k údržbě a možnost provádět pravidelné prohlídky,“vyjmenováv­á výhrady mluvčí TSK Barbora Lišková. Aby stěna Pod tím pražským mostem

 ??  ?? Vloni TSK dokončila rekonstruk­ci Nuselského mostu, která vyšla na 280 milionů korun. Letos se pod mostem objeví atrakce pro sportovce, kteří se nebojí výšek.
Vloni TSK dokončila rekonstruk­ci Nuselského mostu, která vyšla na 280 milionů korun. Letos se pod mostem objeví atrakce pro sportovce, kteří se nebojí výšek.
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Lezecká stěna nebude umístěna přímo na pilíři, ale na konstrukci kolem něj, aby se kvůli lezcům pilíř neničil. Vizualizac­e: IPR hl. m. Prahy
Foto: František Vlček, MAFRA Lezecká stěna nebude umístěna přímo na pilíři, ale na konstrukci kolem něj, aby se kvůli lezcům pilíř neničil. Vizualizac­e: IPR hl. m. Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia