MF DNES

Souvislost­i Most se smutnou pověstí

-

Několik metrů od budoucí horolezeck­é stěny na Nuselském mostě se nachází lampa, která svítí obráceně, vzhůru k nebi. Jde o pomník sebevrahů od výtvarníka Krištofa Kintery, který na místě přibyl v roce 2011. Nuselský most je nejznámějš­ím místem v Česku, kde si lidé dobrovolný­m skokem z objektu brali život. Od roku 1973, kdy byl otevřen, skočilo z mostu

Přesná statistika neexistuje. Od roku 2007 však takových případů ubylo. byly tehdy doplněny ocelovým plechem a plexikryte­m. a lezci mostní objekt neničili, vyroste kolem pilíře členitá konstrukce, na které budou horolezeck­é prvky umístěny. „Už je hotový projekt, do konce roku by mohla konstrukce na místě vzniknout. Vybudovat ji potrvá tak dva měsíce,“líčí Boháč.

Na kolik korun by vyšel vznik horolezeck­é stěny na pilíři Nuselského mostu, není zatím jasné. Cena vzejde až z toho, jaké firmy uspějí ve výběrových řízeních, která by mělo město vyhlásit.

Jelikož by šlo pouze o horolezeck­ou stěnu, zázemí, jakým jsou kupříkladu toalety, by mohli lezci najít v blízké sportovní hale Folimanka nebo u dětského hřiště v parku pod mostem.

Rampa pro skateboard u Stalina

Horolezeck­á stěna v Nuslích by nemusela být jedinou sportovní atrakcí, o kterou by se v letošním roce mohla metropole rozšířit. V Letenských sadech by měla přibýt rampa pro jezdce na skateboard­ech.

Magistrát však není investorem této atrakce. Nechali si ji podle náměstka Dolínka vyrobit příznivci skateboard­ingu ze Štvanice, kde je skatepark. Město pomáhá pouze s nabídkou vhodného pozemku.

„Původně se plánovalo, že by rampa vznikla na podstavci Stalinova pomníku. Statici však zjistili, že prostor pod plochou, kde stál dříve Stalin, je tak rozpadlý, že už neunese nic nového,“říká náměstek primátorky Dolínek s tím, že by i tak měly rampy vyrůst někde na Letné.

Špatný stav prostoru pod bývalým Stalinovým pomníkem by však neměl ohrozit plánované muzeum totality, které tam ještě v letoším roce plánuje vytvořit společnost Post Bellum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia