MF DNES

V létě byli nechtění. Teď střílejí na hrách góly

-

Tomu prvnímu hrozilo, že i potřetí na velkém turnaji bude vysedávat na tribuně. Od prvních tréninků byl mimo sestavu, první mač prožil jako divák. Ten druhý má zase místo v pětce, jejímž úkolem je střežit elitní útoky soupeřů. A přece jsou Dominik Kubalík (2 góly) a Michal Řepík (3) spolu s Janem Kovářem (2) nejlepšími střelci týmu na olympiádě.

Toho prvního kouč po prvním zápase „povolal“z hlediště a nasadil do první formace. Byl za ústřední roli vděčný a plánoval: „Nejsem žádný nahrávač. U mě je to o tom, abych se dostal do šance a proměnil. Doufám, že se to povede.“

Povedlo. Už po sedmi minutách mače s Kanadou přišla první trefa, včera mu parťák z útoku Kovář naservírov­al vítězný gól. Kubalík se mu na ledě klaněl a říkal: „Našel mě krásně a tři čtvrtě gólu je jeho.“

22letý hráč potvrdil instinkt zabijáka. Za poslední dvě a půl sezony nemá český hokej napříč ligami lepšího střelce, přitom tento ročník byl pro Kubalíka zpočátku hodně podivný. Na jaře odešel do ruské Ufy, jenže tam během letní přípravy nezaujal, stal se přebytečný­m, a tak ho před sezonou podepsal švýcarský klub Ambri-Piotta. I tam pro něj však nebylo zprvu místo, proto se střelecky rozjel v extraligov­é Plzni. Až v půlce listopadu si ho Švýcaři povolali k sobě.

A je tam spokojený. Jeho osud se dost podobá tomu Michala Řepíka. V létě se nejprve upsal švýcarském­u Fribourgu, jenže i on, aniž odehrál jediný zápas, se jako nadbytečný cizinec stěhoval do Bratislavy. A aby stejně jako Kubalík okusil třetí klub v sezoně, je od konce ledna – když Slovan rozprodáva­l tým – ve Spartě.

Na olympiádě jeho lajna hlavně brání, on však chodí i na přesilovky, při které včera otevřel skóre.

Pak přidal trefu při power-play a připočítát­e-li čtvrteční gól v oslabení, je Řepík všeuměl. „Hlavně aby se to gólově nezaseklo. Ale je jedno, kdo góly dává. Jsme tu jako tým.“No – klidně on i Kubalík mohou ve středu něco přidat. (rob)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia