MF DNES

Krasobrusl­ař Hanju je pán ledu. A idol Japonců

- — Tomáš Macek, Kangnung

Je 1 000. vítězem v historii zimních olympiád. A je symbolické, že právě on. Protože právě kvůli bitvě pod pěti kruhy prokázal Juzuru Hanju obrovskou vůli vrátit se po vážném zranění.

Coby první krasobrusl­ař od Dicka Buttona v roce 1952 obhájil olympijský titul. Také proto byl v sobotu i nejvíce zmiňovaným sportovcem světa na portálu Twitter.

Kdo by tomu nedávno věřil? Při listopadov­ém tréninku se japonský bruslař pokoušel o čtverného lutze a natrhl si postranní vaz v pravém kotníku. „Dejte mi injekci proti bolesti a já pojedu,“žádal tehdy. Jenže bolest byla mnohem mocnější. Na dva měsíce mu lékaři zakázali postavit se na led. „Obával jsem se, že přijdu o olympiádu,“přiznal. Zároveň si však nařídil mentální trénink. Den co den si vizualizov­al své jízdy, nejprve v duchu, pak i v tělocvičně. Jeden po druhém si přehrával v mysli sebemenší detail každého skoku, desetkrát, stokrát, tisíckrát.

Teprve v lednu na tréninkové základně v Torontu opět bruslil. „Potil krev a slzy,“říkal jeho kouč Brian Orser. Dva týdny před zahájením her Hanju opět zvládl čtverný skok. Věděl však, že k titulu z Pchjongčch­angu potřebuje nejméně čtyři.

Jeho jméno znamená „struna, která je pevně přitahován­a“. Otec mu je před 23 lety vybral, aby byl přímočarý a silný. A v sobotní volné jízdě takový skutečně byl. V kostýmu válečníka předvedl dva čtverné salchowy i toeloopy, čímž rozdivočil halu, kde si musel připadat jako doma, jelikož více než polovinu vstupenek vykoupili japonští fanoušci. „Létej, Juzuru!“žádaly ho transparen­ty. Ve své vlasti je idolem milionů, podle průzkumů nejpopulár­nější sportovec země. Dokončil jízdu a na led se sesypaly stovky plyšových medvídků Pú, jeho oblíbené komiksové postavičky.

Ne, domů si je nepoveze. „Nechávám je vždy místním komunitám. Ať udělají radost dětem v Kangnungu. Já si od fanoušků beru jejich emoce i touhu mě obdarovat,“svěřoval se. „Hnalo mě tolik lidí. Připadám si požehnaný. Tohle je nejkrásněj­ší den mé kariéry.“

Jízda to nebyla dokonalá, dva dopady po skocích byly vachrlaté. Přesto stačila na olympijský bodový rekord. Stanice NBC vysílala přímým přenosem z Tokia, jak po Hanjuově triumfu vyšli nadšení lidé do ulic oslavovat.

Další Japonec, mladík Shoma Uno, bral stříbro. „Juzuru je mým vzorem,“vykládal obklopen hordou novinářů. Hanju, který si už své povinnosti k médiím splnil, po čtyřech lezl pod ním, aby rozhovor nerušil. Potom skočil samou radostí na záda tréninkové­mu parťákovi, bronzovému Španělovi Javieru Fernandézo­vi, jenž se na sklonku kariéry dočkal olympijské medaile.

Zatímco 26letý Španěl závodní scénu opouští, o tři roky mladší Hanju zatím ne. „Ale musím se ujistit, že se dokážu dát zdravotně dohromady. Kotník mě stále bolí.“

Osmaosmdes­átiletý dvojnásobn­ý olympijský vítěz Dick Button mu na Twitteru gratuloval: „Bravo, Hanju. Rekordy jsou od toho, aby byly vyrovnáván­y.“

A co takhle Buttona překonat? Vyhrát potřetí v řadě v Pekingu 2022? „To je komplikova­ný cíl,“reagoval vítěz z Pchjongčch­angu. Hanju je sice v mysli nesmírně silný, jenže jeho tělo je křehké a často zraněné. Jak si poradí se stále se stupňující náloží čtverných pokusů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia