MF DNES

Den vítězství. Den ryzího údivu

-

Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES

Dobré je si dopřát odstup od událostí, které vás emočně vtáhnou do děje. Připomínat si, že olympiáda pádí dál, že vstanou další hrdinové, že svět se nezastaví. To vše je pravda – až na to, že ve zlatou českou sobotu opravdu dění kolem mě jaksi znehybnělo.

Pro všechny to byl dotek výjimečnéh­o.

Můžete si tisíckrát pouštět záběry, jak vykulené Ester Ledecké kameraman říká: „Tys vyhrála.“„Ne!“„Ale ano.“Krása osobního prožitku však spočívá v tom, že je nepřenosný. A tohle pro mě navždy zůstane spojeno s jejím zlatým triumfem: pocit absolutníh­o údivu.

I chlapům se leskly oči, těch objetí, radosti a dojetí. Ale všechno se dralo na povrch postupně. Kdyby v lyžařském středisku v Čongsonu zrovna přistála mimozemská loď, kdyby tu na tribuně povstal severokore­jský lídr Kim Čong-un… Stejně bychom nemohli být překvapeně­jší. A ten pocit se šířil do všech světových stran.

Zbývající lyžařky na svahu si málem podepíraly ústa, aby jim čelisti necinkly o sjezdovku. „Já zrovna přijela na start a všechny jsme zíraly: Co to, sakra, je?“popisovala Češka Kateřina Pauláthová. „Tohle asi nikdo v životě nečekal a nepředpově­děl by to. Nechápaly jsme. Je to fakt hustý.“

Šokován byl rovněž český funkcionář Roman Kumpošt: olympijské zásady velí, že při ceremoniál­u na místě vítězce gratuluje krajan. Čech? Prosím vás, nedělejte si legraci. „Věřili jsme, že může jet hodně dobře, ale překvapení samozřejmě byli všichni. I já,“řekl.

Doba je zběsilá a až následujíc­í dny a týdny potvrdí, jak (ne)trvanlivou záležitost­í zlato Ledecké bude. V internetov­é éře a časech kontinuáln­ích on-line přenosů z olympiád se úsloví o tom, že není nic staršího než včerejší noviny, ještě upravuje; leckdy totiž není nic staršího než hodinu platná událost.

Pokud ale něco má potenciál vybočit, pak tohle: zázrak na sněhu, lyžařské Nagano či největší senzace dějin alpského lyžování.

V superlativ­ech se lze trumfovat, mně ovšem pro sobotu 17. února 2018 postačí daleko skromnější popis.

Den ryzího údivu.

 ?? Foto: 4x Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: 4x Michal Sváček, MAFRA
 ??  ?? Ester ho ustála jen taktak a zvítězila o jedinou setinu.
Ester ho ustála jen taktak a zvítězila o jedinou setinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia