MF DNES

JEHNĚČÍ PO PROVENSÁLS­KU

Dlouhé pečení při nízké teplotě uchová šťavnatost masa, křehkost a zesílí jeho chuť. Takto péct můžete i hovězí, vepřové, husu.

-

2. Do polévky vsypeme rukolu, naředíme vroucí vodou a povaříme další 2 minuty. Hotovou polévku rozmixujem­e ponorným mixérem, dochutíme solí, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme rozdrobený­m nebo nastrouhan­ým sýrem a podáváme s nasucho opečenými piniovými oříšky a opečenými plátky bagetky.

PŘÍPRAVA 30 MINUT PEČENÍ 4 HODINY PORCEPRO 4–6 OSOB

kg jehněčí kýty bez kosti nebo jehněčí plec malé šalotky  stonek řapíkatého celeru střední mrkve stroužky česneku    olej lžíce rajského protlaku ml červeného vína hrst černých     oliv ml zeleninové­ho vývaru bobkové listy snítky tymiánu    snítka rozmarýnu lžička kaparů sůl pepř čerstvá bazalka      

1. Jehněčí pokrájíme na kostky, oloupané šalotky překrojíme na čtvrtiny, očištěný celer a mrkev pokrájíme na kousky, česnek na plátky. V hrnci vhodném do trouby rozehřejem­e 4 lžíce oleje, opečeme na něm zprudka po dávkách kostky masa, které opečené odkládáme na talíř, do prázdného hrnce přilijeme trochu oleje a opečeme na něm šalotku, česnek, celer a mrkev. 2. Troubu předehřeje­me na 120 °C, do hrnce se zeleninou vrátíme maso, přidáme olivy, protlak, zalijeme vínem, necháme ho odpařit, přilijeme část vývaru, přidáme koření, kapary, ochutíme solí a pepřem, zakryté pokličkou vložíme do trouby. Během pečení občas promícháme, podle potřeby přiléváme vývar. Po třech hodinách dušení odkryjeme a necháme část tekutiny odpařit, dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobíme čerstvou bazalkou.

onadnes.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia