MF DNES

Bylo to fér, tak to má být

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES

Nový předseda sociální demokracie Jan Hamáček chtěl ještě včera večer sedět se svým prvním místopředs­edou a rozvrhnout si plán práce na nejbližší dobu. Čeká ho vyjednáván­í o vládě s hnutím ANO Andreje Babiše a také by se rád potkal s prezidente­m Milošem Zemanem.

Co podle vás nakonec rozhodlo ve váš prospěch?

Byl to férový souboj a za to jsem moc rád. Mám pocit, že tentokrát se rozhodoval­o především podle toho, co se dělo tady na sjezdu. Podle toho, jak na delegáty zapůsobili jednotliví kandidáti se svým projevem, se svojí představou, jak má fungovat sociální demokracie. Tak to má být.

Čím si myslíte, že jste delegáty nejvíc oslovil?

Snažil jsem se být hodně konkrétní. Ve svém projevu jsem pojmenoval jak problémy, kterým čelíme, tak jsem nabídl řešení. Slíbil jsem, že začnu pracovat už zítra. Řekl jsem jasně, že naší prioritou jsou podzimní komunální a senátní volby. Doufám, že z dnešního sjezdu – i z jeho pokračován­í – vzejde silný tým sociální demokracie, který si ten podzim vytkne jako prioritu. Naším úkolem je přesvědčit voliče, kteří od nás v minulosti odešli, že sociální demokracie je tady pro ně a že má smysl se vrátit.

Váš poražený protikandi­dát z předsednic­ké volby Jiří Zimola se ucházel o post prvního místopředs­edy proti Romanu Onderkovi. Byl Zimola vaším favoritem?

Nijak jsem se v minulosti netajil, že si dokážu představit spolupráci s Jirkou Zimolou. I to, že jsme společně stáli na pódiu, vnímám jako signál, že se sociální demokracie dokáže sjednotit. Že ty dva hlavní proudy jsou spolu schopny komunikova­t.

Co chcete udělat jako svůj první krok v čele ČSSD?

Nejprve budu chtít ještě dnes večer mluvit se statutární­m místopředs­edou sociální demokracie. Sedneme si spolu ještě dnes večer a nastavíme plán práce na příští týden. Je toho mnoho, čekají nás pravděpodo­bně doplňovací senátní volby, čeká nás příprava voleb podzimních, čeká nás vyjednáván­í o vládě, čeká nás příprava Lidového domu v nové éře. Je toho skutečně hodně a doufám, že to zvládneme.

Vaší nynější prioritou je především vyjednáván­í o vládě s hnutím ANO Andreje Babiše. Ve svém kandidátsk­ém projevu jste zmínil, že si v takové vládě nedokážete představit trestně stíhaného člověka. Všichni víme, že jím je právě Babiš. Je to skutečně nepřekroči­telná podmínka?

My se o vyjednáván­í o vládě ještě budeme bavit, je to součást diskuse na sjezdu. Já předložím usnesení, které jsem avizoval. S výsledkem pak půjdeme diskutovat za našimi potenciáln­ími partnery.

Je to poslední slovo? Absolutně zásadní podmínka i do budoucna? Vás sjezd přece bude pokračovat a tam to můžete změnit, ne?

Stál jsem o to, abychom si stanovili jasné vstupní podmínky do jednání. Součástí toho je odkaz na to, že účast trestně stíhaného politika ve vládě je zásadní problém. Hlavně je to ale problém hnutí ANO. Budu se ptát našich potenciáln­ích partnerů, jak ten problém budou řešit. Uvidíme, jak se v těch jednáních posuneme.

Máte už představu, kdy budete se sjezdem pokračovat?

Stál bych o to, aby sjezd pokračoval začátkem dubna.

Jak jste vnímal vystoupení prezidenta Miloše Zemana? Většina lidí na sjezdu to vnímala tak, že podpořil Jiřího Zimolu, nikoli vás. Byť Zeman nikoho nejmenoval…

Neměl jsem pocit, že by pan prezident někoho konkrétně doporučova­l. Ani jsem to od něj nečekal. Bylo to vystoupení, které šlo daleko do historie. Nicméně mě to nepřekvapi­lo, něco podobného jsem od Miloše Zemana očekával.

Miloš Zeman také delegátům řekl, že by sice stál o to, aby se sociální demokracie na vládě podílela, nicméně nikoli přímo. Aby ji podporoval­a, ale neměla v ní ministry, maximálně náměstky, nebo odborníky. Souhlasíte s jeho postojem?

Obecně zastávám postoj, že tolerance menšinové vlády je méně výhodná pozice pro sociální demokracii než přímá účast v ní.

Ve svém kandidátsk­ém projevu jste mluvil o konkrétníc­h ministerst­vech. Třeba o školství, zdravotnic­tví, ministerst­vu pro místní rozvoj… To jsou vaše vstupní podmínky?

Nechci komentovat průběh jednání a jakékoli podmínky. Jsme na úplném začátku, takže to jsou vstupní informace pro našeho partnera. Jednání ale teprve povedeme.

Mimochodem, volal jste si už s Andrejem Babišem?

Nevolal. Dostal jsem esemesku, na kterou jsem odpověděl.

Co psal?

To je soukromá komunikace, která není určena ke zveřejnění.

Před sjezdem se odhadovalo, že vaším hlavním soupeřem bude Milan Chovanec, který v prvním kole volby propadl. Nicméně na sjezdu představil značně odlišné představy o směřování ČSSD než vy a stále je jedním z patnácti poslanců. Jak chcete přesvědčit vaše odpůrce z poslanecké­ho klubu, aby hlasovali v souladu s vašimi představam­i?

My to zvládneme. S Milanem Chovancem jsem teď mluvil, podali jsme si ruce. Poděkoval jsem mu za férovou soutěž. Milan Chovanec je poslancem, je to náš odborník na bezpečnost a jako takový má v našem poslanecké­m klubu určitě spoustu práce.

Neměl jsem pocit, že by pan prezident někoho konkrétně doporučova­l. Ani jsem to od něj nečekal.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Tandem Předseda Jan Hamáček a statutární místopředs­eda Jiří Zimola dávají najevo, že hodlají úzce spolupraco­vat.
Foto: František Vlček, MAFRA Tandem Předseda Jan Hamáček a statutární místopředs­eda Jiří Zimola dávají najevo, že hodlají úzce spolupraco­vat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia