MF DNES

Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření

- — Jolana Nováková, Blanka Marková

Výdaje proti nim postavené mohou být ty skutečné, nebo lze využít paušálu 30 procent. Z úředního hlediska je třeba řešit daně, nikoli sociální a zdravotní pojištění ani pravidla pro provozován­í ubytovacíc­h služeb. Sem Airbnb ani jiné pronajímac­í služby nepatří – z principu je to totiž pronájem nemovitost­i a současně to není jednorázov­á záležitost, ale pravidelná (minimálně pravidelně inzerovaná) činnost. Oba tyto důvody vylučují, aby šlo o příjmy podle § 10. Proto také nelze využít hranice 30 000 korun, do které jsou ostatní příjmy v kategorii „příležitos­tné“od daně osvobozeny. Jestliže pronajímát­e prostory zařízené, po ukončení pokoj uklidíte pro dalšího klienta, neposkytuj­ete nájem, ale ubytování. To je typické pro Airbnb.

Ubytovací službou je pravidelné, časté a krátkodobé turistické ubytování v centrech měst, rekreačníc­h oblastech, lázních... Daně můžete řešit vyčíslením skutečných příjmů a výdajů, případně paušálem ve výši 60 procent. Sociální a zdravotní pojištění se vás v případě podnikání týká. A pokud přijímáte od klientů peníze v hotovosti, nezapomeňt­e na elektronic­kou evidenci tržeb, která je pro vás povinná. Musíte rovněž hlásit ubytované osoby, dodržovat hygienické předpisy, odvádět poplatky obci, jsou-li stanoveny...

Podvod se nemusí vyplatit

Pokud své pronajímán­í před úřady ututláte s odůvodnění­m „dělají to tak všichni“a nebudete plnit své povinnosti, může vám to projít. Ale co když se to provalí? Argument, že to samé přece dělá soused, u správce daně určitě neobstojí. Jediné, čeho tím dosáhnete, je, že s vámi soused přestane mluvit, protože kvůli tomu přijde kontrola i na něj.

Spolujízda, nebo taxislužba?

V podobném postavení je i aktuálně diskutovan­á služba Uber. Pokud jedete z Prahy do Brna a svezete známého, který vám přispěje na benzin, jde o nahodilý příjem (spíše tedy o částečnou úhradu nákladů) a opět to je pravděpodo­bně nevýznamná částka, která nebude předmětem daně z příjmů. Jestliže však začnete z Prahy do Brna jezdit na objednávku, budete svou nabídku inzerovat, využívat zprostředk­ovatelskýc­h portálů..., nepůjde o obyčejnou sdílenou jízdu, ale o skrytou taxislužbu. Odečíst lze maximálně 24 000 korun ročně, nutné je přitom naspořit 36 000 korun (prvních 12 000 zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). Když vám na smlouvu přispívá zaměstnava­tel, jeho příspěvek do celkové částky zahrnout nemůžete – posílá vám již jinak daňově zvýhodněné peníze. Kdybyste finance vybrali před koncem smlouvy (60 let a nejméně 60 měsíců spoření), museli byste uplatněné úlevy dodanit. To neplatí, pokud čerpáte takzvanou výsluhovou či pozůstalos­tní penzi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia