MF DNES

Babiš z kola ven? Na to už je pozdě

Blok stran, které se tlačí do vlády, ale prý jen bez Andreje Babiše, zvolna sílí. Pokud taková varianta někdy byla ve hře, dnes už určitě ne.

- Miroslav Korecký

Sociální demokracie se v neděli vydala do vlády s hnutím ANO. Ale aby počestná nevěsta neotevřela dveře do své ložnice moc nedočkavě, řekla ANO své předběžné ano s dovětkem: „ČSSD považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzývá ANO, aby nenominova­lo trestně stíhané či obviněné osoby.“

Nový předseda Jan Hamáček je starý mazák a je na něm znát, že je kovaný na poli diplomacie. Nedopustil, aby sjezd odhlasoval přísný zákaz vládnutí s obviněným Babišem, jak žádal Milan Chovanec. Sám Hamáček nemá s Babišem v čele vlády „zásadní problém“, jak dal najevo už před sjezdem. Pak se sice trochu lekl odezvy a strategick­y couvl, ale výsledná sjezdová rezoluce je velmi elastická. Babiš je zásadní problém? No problémy jsou přece od toho, aby se vyřešily! A ČSSD k něčemu vyzývá ANO? Děkujeme za váš zájem!

Stejnou podmínku, tedy že s ANO do vlády bez Babiše, vytáhl ve čtvrtek při své názorové piruetě také STAN. Ale neméně elasticky vyjádřenou: Bylo by to lepší, ale pokud to nepůjde, nějaké řešení holt najdeme. Vládnutí s ANO, ale bez Babiše, preferuje už delší dobu také KDU-ČSL, ale svou cenu formuluje mnohem striktněji, což znamená, že ji to bude více bolet, pokud z ní bude muset ustoupit. Připočtěme Tomia Okamuru, jenž ze stejné podmínky vycouval už dávno, a komunisty, kteří s Babišem problém nikdy neměli. To je aktuální sestava stran, které reálně mohou skládat příští vládu nebo minimálně příští vládní většinu. Aritmetick­y vzato: z pěti stran, které se mu otevřeně nabízejí, Babiš fakticky potřebuje k vládnutí dvě.

Tvárný tón, který ohledně Babišova angažmá v příštím kabinetu začíná převládat, je výrazem příklonu k reálpoliti­ce. Všechny zmíněné strany vědí, že Babiš příští vládu povede. A že jestli vůbec někdy existoval náznak naděje, že by šéf ANO ustoupil do pozadí, pak ten čas bohužel dávno prokoučova­ly. Kdyby hned po říjnových volbách ČSSD a KDU-ČSL (anebo třeba ODS, lidovci a Starostové) deklaroval­i, že chtějí s ANO sestavit vládu, ale bez lidí se škraloupem, Babišovi by se mnohem hůře vysvětlova­lo, proč hledá pomoc na okrajích spektra. Notabene v nejistotě, jak dopadnou hradní volby.

Dnes je všechno jinak, Babiš má plnou ruku trumfů. V zádech má potvrzenéh­o Zemana a před sebou další dva pokusy. Kolem prstu si obtočil KSČM a SPD, hlasovací mašina s nimi je bezchybná. Veřejné mínění je několik měsíců pomalu připravová­no na to, že bez extrémních stran to možná nepůjde. Což zároveň slouží jako bič na tzv. demokratic­ké strany. A vedle tohoto biče je tu ještě klacek předčasnýc­h voleb. Co víc si přát?

V politice platí, že některé věci potřebují čas. Autor tohoto textu psal hned po volbách, že by bylo lepší teď několik měsíců nečíst nic o politice, protože výsledek bude úplně jiný, než to podle povolebníc­h výstřelů vypadá. Ale i při vědomí toho, že si partaje některé své obraty potřebují vnitřně protrpět, by se už nikdo neměl zbytečně vysilovat nekonečným jednáním o chimérách. Co se určitě nestane, je totiž zřejmé. Bylo by lepší tvrdě jednat o tom, co se stát může.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia