MF DNES

O co si Ota Čech sníží daně

-

Hypotéka

Ota platí hypotéku a banka mu poslala potvrzení o zaplacenýc­h úrocích na 8 000 korun. Ty Ota uvede v části Nezdanitel­né části daně a sníží si o ně vypočtený daňový základ (= daň z příjmů pak bude vypočítáva­t z nižší částky).

Sleva na poplatníka

Tu si Ota uplatní ve výši 24 840 korun. To může udělat za celý rok, i když první dva měsíce byl nezaměstna­ný. Tuto slevu odečte přímo od vypočtené daně.

Daňové zvýhodnění na dítě

Ota bude uplatňovat jen na staršího syna. Ten studuje, a ačkoli si i sám vydělává, je vyživovaný­m dítětem. Musí k tomu doložit potvrzení o studiu a také doklad od zaměstnava­tele manželky, že zvýhodnění neuplatňuj­e ona. Sleva na první dítě je 13 404 korun za rok a i to je částka, která se odečítá z vypočtené daně celá. Mladší syn s Otou nežije v jedné domácnosti, tudíž ho jako vyživované dítě nemůže uvést.

Alimenty

Pan Čech platí alimenty na nemanželsk­ého syna. To však v daních nehraje roli – pro něho to neznamená žádnou úlevu a pro matku to nepředstav­uje příjem. Je to stejné jako v úplných rodinách, kde si také běžné náklady na živobytí do daní neuvádějí.

Celkem

Ota se nemusí děsit vypočtené částky – poté, co uvede zálohu 41 712 korun, kterou již za něj odvedl zaměstnava­tel, mu ještě úřad přes tisíc korun vrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia