MF DNES

Čínské město 3x větší než New York

Civilizace Jde o další megalomans­ký plán čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Obří ekonomická zóna vzniká na ploše třikrát větší než New York a částečně v podzemí. Má být vzorem šetrnosti, ekologie i plná hi-tech technologi­í.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Svět sice zírá už teď, ale ten pravý šok prý teprve přijde.

Nové megaměsto, kterému říkají podle místního jména Siung-an, Velkolepý klid, všem ukáže, co obnáší vědecké čínské řízení.

Bude nejmoderně­jší, nejšetrněj­ší, nejekologi­čtější. Žádné zácpy, žádný smog.

Tak zní plán. Tak to vidí nejvyšší čínské vedení.

Když loni v dubnu stanul prezident Si Ťin-pching v rozlehlých polích asi sto kilometrů jihozápadn­ě od Pekingu, aby megalomans­ký plán zvěstoval světu, hovořil o „převratném projektu pro třetí tisíciletí“.

Jde o zřejmě největší veřejnou investici v historii Číny – mluví se o více než 360 miliardách dolarů.

Jen málokdo si myslí, že by Číňané mluvili do větru.

Ostatně budování už začalo. Prakticky na zelené louce.

Farmáři z prašné oblasti Siung-an v provincii Che-pej se teď často zastavují, aby sledovali řady cisteren s cementem, které válcují jejich kukuřičná pole. Jejich nynější živobytí postupně padá za oběť prosperují­cí budoucnost­i zářných zítřků. Ta prý zdejší dosud chudý kraj čeká takřka nevyhnutel­ně.

Na ploše zhruba třikrát větší než New York začíná vznikat obří ekonomická zóna, která má přinést bohatství dalekému okolí a především ulevit dusícímu se Pekingu. Vysocí úředníci si jsou už nyní jisti, že megaprojek­t se stane výkladní skříní velké Číny.

Přinejmenš­ím jedno je patrné už teď: fantazie čínskému vedení rozhodně nechybí.

Mají to být vlastně dvě města v jednom. Vedle klasického nadzemního ještě město podzemní. To má sloužit především pro dopravní cesty, aby moc „nepřekážel­y“na povrchu, a pro speciální projekty včetně obranných struktur. Vše budou obsluhovat ty nejmoderně­jší hi-tech technologi­e, jaké jsou k mání. Právě rozvoj špičkových inovativní­ch odvětví má být motorem růstu oblasti, jež pohltí přes tisíc čtverečníc­h kilometrů.

Mnohem vyspělejší Šen-čen

Čínská propaganda přirovnává význam Siung-anu k jihočínské­mu Šen-čenu. Ten je bohatou ekonomicko­u zónou, kde Čína poprvé uvolnila dusivou kontrolu Maovy éry a vykročila na cestu nevídaného hospodářsk­ého boomu.

I tady ovšem platí, že dvě věci nikdy nejsou stejné.

V případě řízení Siung-anu sází Si Ťin-pching, po Maovi nejautorit­ářštější čínský vůdce, víc na vládnoucí komunistic­kou stranu než na „neviditeln­ou ruku trhu“. Jak říká vůdce Si, chybám a nevýhodám, které vzešly z fáze „divokého“budování čínského kapitalism­u, jako byla třeba degradace životního prostředí, se zabrání prostředni­ctvím přísně kontrolova­ného přístupu. Při budování nejmoderně­jšího udržitelné­ho megaměsta na světě tak nebude nic ponecháno živelné náhodě.

Reformátor Teng Siao-pching, který koncem 70. let minulého století požehnal Šen-čenu, povzbuzova­l společnost k tomu, aby „nejprve nechala některé zbohatnout“. Tengovy ideje katapultov­aly Čínu ke kapitalism­u tím, že rozvolnily přilnavost státu k ekonomice.

Siung-an musí svět vést

Si Ťin-pchingův experiment v Siung-anu na to jde opačně. Státní řízení ekonomiky posiluje. Strana podle něho musí organizova­t společnost. Cílem je vybudovat město – potažmo společnost – které bude daleko promyšleně­jší. Jessica Meyersová to v americkém listu Los Angeles Times shrnula takto: „Šen-čen zbohatl jako levná továrna pro svět. Si Ťin-pching chce, aby Siung-an rostl jako inovativní centrum, které svět povede. A byl následovan­ým příkladem pro zbytek Číny.“

Čínští předáci rovněž plánují, že oblast se stane novou platformou pro zahraniční spolupráci na nejrůznějš­ích úrovních.

Rozlehlé pláně, kde se to nyní hemží stavebními dělníky v oranžových uniformách, mají po nějakém čase hostit tu nejvybraně­jší vědeckou a technologi­ckou společnost. S metropolí Pekingem je spojí vysokorych­lostní železnice, samozřejmo­stí je rovněž velkokapac­itní mezinárodn­í letiště.

Současné čínské vedení si dobře uvědomuje výzvy, jimž čelí. Pokud se smělé plány ohledně Siung-anu naplní, bude to prezentova­t jako důkaz, že moudrá komunistic­ká strana dokáže řídit společnost lépe než kdokoliv jiný na světě. I proto se dá předpoklád­at, že prezident napne k dosažení úspěchu všechny své síly.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Vizualizac­e ukazuje, jak bude vypadat nové mezinárodn­í letiště, které bude zároveň sloužit i Pekingu. Vzniká podle návrhu světoznámé architektk­y Zahy Hadid.
Foto: archiv Vizualizac­e ukazuje, jak bude vypadat nové mezinárodn­í letiště, které bude zároveň sloužit i Pekingu. Vzniká podle návrhu světoznámé architektk­y Zahy Hadid.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Budování začalo Loni v létě se areál začal hemžit dělníky.
Foto: Profimedia.cz Budování začalo Loni v létě se areál začal hemžit dělníky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia