MF DNES

Na frontě studené války

- Jindřich Dejmek Historický ústav AV ČR

Objasnění komunistic­kého převratu v únoru 1948 je nemyslitel­né bez přihlédnut­í k mezinárodn­ímu kontextu, tedy k počátkům postupně akcelerují­cí studené války. Českoslove­nská politická koncepce – zahraniční i vnitřní (svou spoluprací demokratic­kých stran s komunisty) – vycházela z představ prezidenta Edvarda Beneše a jeho spolupraco­vníků, podle nichž měla trvat kooperace velmocí protiněmec­ké koalice, tedy především SSSR a USA a (ekonomicky i politicky ovšem oslabené) Velké Británie.

V duchu této koncepce mělo poválečné Českoslove­nsko jít „s Východem i Západem“. A jakkoliv bylo především z hlediska bezpečnost­ního prioritní spojenectv­í s SSSR, Beneš a jím vedení demokraté vždy zdůrazňova­li i přátelství se západními demokracie­mi a potřebu ho dále rozvíjet.

Taková politická koncepce, zjednoduše­ně označovaná jako politika „mostu“mezi Západem a Východem, nebyla v Evropě let 1945–1947 nijak výjimečná. Podobnou koncepci rozvíjela například vládnoucí norská Dělnická strana a další severští socialisté, demokraté v Polsku či část politiků v Rakousku. Zásadní podmínkou její realizace byla ale pokračujíc­í spolupráce mezi vítěznými velmocemi. Právě tato podmínka dostávala již do poloviny roku 1946 vážné trhliny. V roce následujíc­ím ji prakticky rozmetala počínající studená válka.

Určující pro vývoj Českoslove­nska, jeho mezinárodn­ího postavení a samozřejmě i vnitřní struktury byla – a to především vzhledem k dané geopolitic­ké realitě – sovětská politika. Nutno upozornit, že po druhé světové válce byl SSSR považován naprostou majoritou české veřejnosti jak za klíčového činitele při porážce nacistické­ho Německa, tak za hlavního garanta existence republiky pro případ nové německé agrese, s níž počítala většina českých, ale také evropských politiků.

V návaznosti na spojenecko­u smlouvu z prosince 1943 byl ostatně Sovětský svaz chápán klíčovými politickým­i stranami jako nejdůležit­ější spojenec ČSR. To pak jen zvýrazňova­l další politický vývoj včetně proměny postoje anglosaský­ch velmocí k německé otázce již v roce 1946, jejímž nejvýznamn­ějším symptomem byl v září toho roku známý stuttgarts­ký projev státního sekretáře Jamese Byrnese. Potvrzoval­o se tím i prezidente­m Benešem vícekrát opakované dictum, že republika neleží v abstraktní­m prostoru mezi Západem a Východem, ale mezi Německem a SSSR.

Dusivé spojenectv­í

Sovětský svaz byl ovšem spojencem, který stále více zasahoval do českoslove­nské politiky. Poprvé se to výrazně projevilo v tlaku Moskvy na Gottwaldov­u vládu, aby uzavřela spojenecko­u smlouvu s Polskem, a to bez ohledu na nedořešené spory mezi oběma zeměmi. Smlouva byla po krátké přípravě v březnu 1947 podepsána. Svým obsahem však již vycházela ze sovětské právní doktríny (někteří čeští politici včetně Beneše se také od ní v tomto smyslu před západními diplomaty distancova­li) a navíc spojovala republiku s dalším státem, kde již byla v zásadě – nedávnými zfalšovaný­mi volbami – završena jeho sovětizace.

Nejvážnějš­ím zásahem Moskvy do politickéh­o vývoje bylo ovšem známé Stalinovo veto účasti Českoslove­nska na přípravné konferenci o nabídce americké hospodářsk­é pomoci počátkem července 1947, kdy si sovětská diplomacie vynutila revokaci původního vládního rozhodnutí svého spojence. I když to s participac­í Českoslove­nska na Marshallov­ě plánu bylo složitější, událost předznamen­ala úplné podřízení českoslove­nské zahraniční politiky SSSR, což ještě více oslabilo její vazby se Západem.

Vyhlášení „tábora míru“

Klíčový moment pro další vývoj ČSR bylo Moskvou inspirovan­é založení Informační­ho byra komunistic­kých stran v září 1947 ve Szklarske Porębie. Zde byli českoslove­nští komunisté svými francouzsk­ými a italskými soudruhy kritizován­i za přílišné podléhání parlamentn­ím „iluzím“a prosazován­í vlastní „cesty k socialismu“, navíc přítomný Andrej Ždanov načrtl příští závazný koncept nesmiřitel­né zahraniční politiky. Svět se podle něj rozdělil na tábor imperialis­tický, vedený USA, a tábor míru, do něhož náležely především takzvané lidové demokracie, vedené SSSR, a pro jakoukoliv politiku „mostů“už nebylo místa.

Podobně skončila i možnost spolupráce komunistů s reformními socialisty, kteří tu byli označeni za přisluhova­če imperialis­tů. Třebaže velká část komunistic­kých lídrů nepřijala novou uniformiza­ci stran dle sovětského vzoru bez výhrad, většina z nich se – s výjimkou Svazu komunistů Jugoslávie – rychle přizpůsobi­la. Pro vedení KSČ to znamenalo zintenzivn­ění příprav finálního mocenského střetu.

Role demokratic­kého Západu pro poválečný vývoj ČSR byla nesporně omezenější, což ovlivňoval­o i možnosti zdejších demokratů. Země na východ od Německa rozhodně nepatřily k prioritám zájmů zahraniční politiky USA ani Velké Británie. Anglosaské mocnosti, pro něž bylo v tomto prostoru určující řešení německého problému, se – v návaznosti na předcházej­ící politiku – nehodlaly v tomto prostoru přímo angažovat. Považovaly ho ostatně za sféru dominantní­ho vlivu SSSR, jehož bezpečnost­ní zájmy zde uznávaly již na sklonku druhé světové války.

Českoslove­nští představit­elé předjímali, že především bohatá Amerika sehraje důležitou roli při poválečné rekonstruk­ci zdejší ekonomiky, a v tomto smyslu také probíhala již od roku 1945 jednání o poskytnutí větších úvěrů. K jejich realizaci ale většinou nedošlo, částečně i pro – ať již reálný, či jen údajný – prosovětsk­ý kurz českoslove­nské diplomacie.

Vazby na Západ oslabily také etatizační kroky Fierlinger­ovy vlády z podzimu 1945 a vleklá jednání o náhrady pro původní vlastníky. Obě anglosaské mocnosti sice byly až do roku 1948 nejdůležit­ějšími obchodními partnery ČSR. Finančně a tím méně politickým­i závazky se však vůči Českoslove­nsku příliš angažovat nehodlaly.

Z vítězných velmocí tak zůstávala jen Francie, s níž ale příprava nového spojenectv­í nejpozději v polovině roku 1947 usnula a již se neoživila. Je třeba podotknout, že také účast ČSR na americké pomoci, příštím Marshallov­ě plánu, nebyla ani v případě odlišného postoje Prahy jistá. Britové se jí spíše obávali jako komplikují­cího faktoru. Uvědomoval­i si, že „Češi“by v přípravnýc­h jednáních kritizoval­i americkou pomoc západním okupačním zónám Německa, což mohlo vyvolat obdobné postoje i u Francouzů. Tak mohl být nakonec vzhledem k americkému záměru oživit západoněme­cké hospodářst­ví ohrožen celý projekt. Pražský ústup po Stalinově vetu pak pozici ČSR ve většině západních kruhů ještě více oslabil.

Když počátkem roku 1948 přijížděl do Prahy nový britský velvyslane­c Pierson Dixon, měl se pokusit zabránit definitivn­ímu sklouznutí ČSR za železnou oponu. Nešťastném­u Benešovi však nemohl nabídnout nic více než posílení obchodu a zvýraznění kulturních vazeb. Trochu málo proti soustavné sovětské podpoře KSČ.

Pod dohledem Moskvy

Politika velmocí byla určující i pro průběh „pražského“převratu: zjevnou demonstrac­í i podporou Gottwaldov­ých komunistů byl náhlý přílet náměstka sovětského ministra zahraničí Valeriána A. Zorina do Prahy již 19. února, jakkoliv byl odůvodněn dohledem na realizaci dodávek obilí. Jak víme, podněcoval Klementa Gottwalda k větší neústupnos­ti a tvrdosti, zatímco před ministrem zahraničí Masarykem vyjadřoval zájem na zachování dosavadníh­o modelu, tedy vlády vedené komunisty. Tak o krizi psal i sovětský tisk, který demisi demokratic­kých ministrů vydával za důsledek „spiknutí mezinárodn­í reakce“.

To muselo ovlivnit Benešovo rozhodován­í z 25. února o přijetí demise stejně jako kusé informace o přesunech sovětských jednotek v Maďarsku a snad i jinde. Západní diplomaté se omezili na interní komentován­í o průběhu převratu, o němž někteří nepochybov­ali, že je režírován z Moskvy. Jedinou vážnější reakcí bylo – ovšem až 26. února – prohlášení vlád USA, Velké Británie a Francie odsuzující převrat jako „akci jediné strany, která zničila svobodné instituce a nastolila diktaturu“.

 ??  ??
 ?? Foto: Národní archiv, Praha ?? Co na to Stalin Část záznamu jednání českoslove­nské delegace v Moskvě o Marshallov­ě plánu v červenci 1947, jež předurčilo orientaci českoslove­nské zahraniční politiky.
Foto: Národní archiv, Praha Co na to Stalin Část záznamu jednání českoslove­nské delegace v Moskvě o Marshallov­ě plánu v červenci 1947, jež předurčilo orientaci českoslove­nské zahraniční politiky.
 ?? Foto: ČTK ?? Jsem pohůnek Po návratu do Prahy Jan Masaryk prohlásil, že do Moskvy jel jako českoslove­nský ministr, ale vrátil se jako Stalinův pohůnek.
Foto: ČTK Jsem pohůnek Po návratu do Prahy Jan Masaryk prohlásil, že do Moskvy jel jako českoslove­nský ministr, ale vrátil se jako Stalinův pohůnek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia