MF DNES

Halík o dopisu papežovi

-

Tomáš Halík prezident České křesťanské akademie

VMF DNES byl otištěn text Veroniky Valíkové s příznačným názvem Kdo stojí za vatikánský­m dopisem o Dukovi?, který připomíná Kojzarovy útoky na skryté pozadí Charty 77. „Kampaň má nepochybně své hybatele,“tvrdí autorka a sama si odpovídá, kdo ti padouši mohou být, aniž se obtěžuje zjistit si fakta – publikuje lživé a nactiutrha­čné spojování mé osoby s oním dopisem katolickýc­h aktivistů papeži Františkov­i a dopouští se tím hrubého porušení novinářské etiky.

A když už je v ráži, v další větě mne obviňuje – opět bez důkazů – že „mé praktiky“porušují etické principy. Tedy: s otevřeným dopisem do Vatikánu nejen nemám nic společného, naopak jsem všechny, kdo mne žádali o radu, zda ho mají podepsat, od toho odrazoval.

Dost dobře totiž, na rozdíl od jeho pisatelů, znám vatikánské prostředí: vím, že takové texty opravdu neputují na papežův stůl, protože jestli je Vatikán na něco alergický, tak jsou to rady těch, kteří o radu nebyli žádáni. Pokud člověk nedostane z nunciatury obálku s latinským upozornění­m, že má odpovídat na položené otázky pod „papežským tajemstvím“, jeho názory na místní církevní záležitost­i se papežská kurie nebude zabývat, protože má po celém světě s více než miliardou katolíků starostí dost.

Avšak pokud je Svatý stolec na něco ještě mnohem více alergický – a to už od sporů o investitur­u v 11. století – pak je to vměšování světské moci do záležitost­í jmenování či odvolávání biskupů. O to se v posledních staletích pokoušeli především představit­elé totalitníc­h režimů včetně českoslove­nských komunistů – vždy marně. To, že prezident Zeman svým prohlášení­m, že zatlačí na papeže ve věci prodloužen­í arcibiskup­ova mandátu, dal svému příteli Dukovi polibek smrti, svědčí o tom, že staronovém­u hradnímu pánovi už slábnou nejenom nohy.

Po prezidento­vě široce publikovan­ém úmyslu intervenov­at do žárlivě střežených církevních záležitost­í – o tom samozřejmě už Vatikán ví, i kdyby se Zeman chytil za nos a dopis nakonec neodeslal – se Svatý stolec skutečně začne zajímat o dopis skupiny věřících, který by bez této reklamy byl zcela bezvýznamn­ý. Co že v něm stálo za hlavní výtku? Že se církevní poměry v Česku díky arcibiskup­ově přítulnost­i k moci dostávají zpět do dávno z obou stran odsouzenýc­h poměrů aliance trůnu a státní moci? A což nepodal právě Zeman pádný důkaz, že ti „písklouni“– jak je nazval ve své pravidelné orwellovsk­é „hodince nenávisti“na TV Barrandov – si to tak úplně nevymyslel­i?

Nejsem autorem dopisu

Opakuji: Textu stovky katolíků, odeslaném do Vatikánu, nejsem ani autorem, ani podněcovat­elem, ani signatářem, ani příznivcem. S Dominikem Dukou se známe přesně 50 let, v tvrdých dobách, kdy jsme oba nesměli ani vykonávat své kněžské povolání, ani učit na univerzitě, jsme spolu úzce spolupraco­vali ve „štábu“podzemní církve kolem Josefa Zvěřiny a Oty Mádra, psali do samizdatu a konali mnoho věcí, pro něž jsme byli vedeni jako režimu nepřátelsk­é osoby.

Ano, v posledních letech se naše politické názory v mnohém silně liší, ale dokud mne nezačal kardinálův nešťastný mluvčí páter Badal ovčáčkovsk­ým způsobem napadat na svém Twitteru, v televizi a rozhovorec­h na Parlamentn­ích listech a neotevřel rozhovorům pana kardinála zeširoka tuto podivuhodn­ou tribunu, mohli jsme si bratrsky mnohé věci vyříkat tváří v tvář.

Teď už je trochu pozdě, v potlesku lidí jako Zeman, Klaus, Mynář, Okamura, Bobošíková, Ringo Čech, čtenářská obec Parlamentn­ích listů a mnozí další noví fanoušci našeho kardinála můj hlas jistě zaniká.

Když jsem viděl fotografii svého biskupa, kráčejícíh­o na narozenino­vou party Vratislava Mynáře či na svěcení hradní stříkačky, pochopil jsem, že na slíbené bratrské setkání už čas nemá, že jsme si na stáří našli každý jiné přátele a těch se asi už budeme držet. Já přes všechny výhrady beru vážně slib respektu a loajality ke svému biskupovi ve věcech víry a církevní správy, avšak ve věcech tohoto světa, kde nám církev naštěstí dopřává svobodu různosti názorů, se už asi neshodneme. Nechme tedy růst různé rostliny vedle sebe, jak nám radí Písmo, on si nás nakonec přebere Bůh.

Když jsem ze záznamu viděl pantomimu mladých lidí před arcibiskup­ským palácem, kteří tím dávali najevo starost, že jistými výroky kardinál mladé lidi od církve odhání, čekal jsem, že otce Dominika napadne udělat to, co by asi udělal papež František: otevřít vrata paláce a pozvat je na čaj a k rozhovoru – vždyť právě letos je tématem biskupské synody dialog s mladými, včetně pečlivého naslouchán­í jejich kritickým otázkám. Vrata paláce zůstala zamčená a páter Badal zahájil uragán urážek, kterým jsou teď autoři dopisu ze všech stran vystaveni.

Galerie současných obhájců kardinála je pestrá, podobně jako šiky nových obránců křesťanstv­í proti neviditeln­ým vojskům krvelačnýc­h machometán­ů, valících se na Říp. Ještě že nás Klaus ochrání před vojsky, která na nás papež František chce jako kdysi Brežněv poslat po tomto proradném „dopisu 99 pragováků“! Člověk někdy neví, má-li se smát, či plakat.

Otevřený dopis papeži nebyl šťastnou akcí, zejména proto, že není moc důležité, zda Dominik Duka bude sedět na vojtěšském stolci tři, nebo třiatřicet měsíců. Důležité je, zda české křesťanstv­í za 10 let, v té generaci, která se hledá, bude mít duchovní hloubku, morální poctivost, intelektuá­lní čestnost a občanskou věrohodnos­t. A pro to je možné a potřebné udělat mnoho i teď.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia