MF DNES

26 152 trofejí, ale jelen Standa zachráněn

Za příběhem jelena, který „měl být odstřelen, ale je zachráněn“, jsou ve skutečnost­i vleklé spory v šumavském národním parku.

- — Václav Janouš

Jmenuje se Standa, je desaterák a žije v šumavském „safari“, kde se s ním už vyfotily stovky turistů. A to mu zachránilo život.

Jinak by totiž skončil jako loni 26 152 jelenů, laní a kolouchů, za které nikdo nepodepsal petici, aby je myslivci neulovili.

Standovi hrozilo totéž. Lidé jej ochočili natolik, že se nechal pohladit a nakrmit. Před dvěma týdny drcnul do jednoho z turistů a lehce jej zranil. Ochranáři parku proto rozhodli, že kvůli ztrátě plachosti je nebezpečný a je třeba ho zastřelit.

Za jediný den kvůli němu podepsalo petici Nechte jelena z Kvildy žít 12 tisíc lidí. Stovky dalších nadávaly vedení šumavského parku, desítky lidí chtěly odvolání šéfa rezervace, proti řediteli se postavili i zaměstnanc­i, kteří odmítli vydat souhlas s odlovem. Přitom jen loni a letos v lednu na Šumavě bylo skoleno 1 133 jelenů.

Ze Standy se stala politika, jelen vystřídal téma kůrovec a znovu se rozhořel boj mezi vedením parku a jeho letitými kritiky.

Ministr životního prostředí Richard Brabec proto včera rychle přispěchal s řešením, že jelena převezou do prezidents­ké obory v Lánech. „Z mého pohledu varianta utracení nepřicháze­la v úvahu od začátku. Jenže na Šumavě se čeká na každou záminku,“prohlásil ministr na adresu těch, kteří volali po hlavě ředitele národního parku.

Večer co večer už sedm zim chodí pod okna domů ve Stožci na Prachatick­u trojice majestátní­ch jelenů. Zvykli si na lidi. Jak by ne, když jim vyrobili provizorní krmelec a do koryt jim denně sypali žrádlo.

Šumavští jeleni jsou na přikrmován­í zvyklí. Správa parku má několik přezimovac­ích obůrek, kam se zvěř na zimu stahuje a kde dostávají krmení. A občas tu v zápalu boje o žrádlo jeden do druhého drcne, strčí, zaklesne parohy.

Prostě divočina.

Dvanáct tisíc podpisů

Na pamlsky byl zvyklý i jelen Standa. Lidé ho vykrmovali přímo v jeho devítihekt­arovém výběhu, fotili se s ním, hladili jej. Navzdory všem zákazům.

Až do začátku února, kdy Standa do jednoho z turistů strčil a lehce jej zranil.

Ochranáři v tu chvíli nekompromi­sně rozhodli, že Standu čeká kulka. O utracení se neměl nikdo dozvědět. Jenže se incident a plány na odstřelení jelena rozkřikly. A lidé začali správu bombardova­t. Petici „za Standu“podepsalo za jediný den dvanáct tisíc lidí. Ochranáři ze dne na den otočili.

„Nyní prověřujem­e všechny možnosti, jak s nebezpečný­m zvířetem naložit. Usmrcení je tou poslední,“zmírňoval kritiku lidí na adresu ochranářů mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Desaterák Standa se tak dál s dvanácti dalšími jeleny, laněmi a kolouchy prochází hlubokým sněhem kvildského „safari“. Jen lidé sem zatím nesmějí.

Srdceryvný příběh s dobrým koncem, kdy lidé zvíře v petici zachránili, napadne rychle každého. Jenže pozadí příběhu je daleko „šumavštějš­í“– jak už tomu na Šumavě bývá, plné sporů.

Ochranáři se sami mezi sebou dva týdny dohadovali, zda je správné zvíře zastřelit. Proti rozhodnutí ředitele šumavského parku Pavla Hubeného byla část jeho vlastních zaměstnanc­ů, kteří k odlovu zvířete musí dát povolení. A nevydali je.

Připojili se i další kritici současné strategie, jak o šumavskou přírodu pečovat.

Standa zkrátka nahradil letité téma kůrovce a místo tradiční šumavské otázky „kácet, či nekácet“napadené stromy přišla otázka zastřelit, nebo zachránit jednoho jelena?

Jelen, který nebyl kozou

Nakonec Standův život zachránilo šumavské politikaře­ní i strach šumavských ochranářů, jaká bude jejich budoucnost, protože proti sobě poštvali – po několika měsících klidu – šumavské starosty.

„Důrazně protestuji, aby bylo bezdůvodně zabito divoké zvíře jenom proto, že bylo propagátor­y divočiny přinuceno ke ztrátě plachosti. Bohužel to ukazuje na neschopnos­t správy národního parku uchopit projekty návštěvnic­kých center se zvěří tak, aby sloužily k účelu, pro který byly za desítky milionu korun vybudovány,“kritizoval například předseda Svazu obcí NP Šumava Petr Málek.

A rovnou dodával, že zatímco správa parku „vhání“lidi do oplocených areálů, kde mají vidět divočinu, tu pravou jim skrývá. Má na mysli existenci nejpřísněj­i chráněných zón parku, kde člověk ponechává přírodu napospas a zároveň – právě proto – do ní ani turisté nesmějí vstupovat.

Ozvali se i bývalí zaměstnanc­i šumavského parku, na Facebooku se do kritiky pustil bývalý ředitel šumavského parku Jiří Mánek. Muž, kterého odvolal současný ministr Richard Brabec.

„Holt jelen není koza ze zoo, to je objev! No ale všechno přece posvětil pan odborník ministr Brabec. Dělal si tam s jelenem selfíčka. Kdyby se zeptali toho posledního hajnýho, tak by jim vysvětlil, že jelen není koza. Je zázrak, že se tam nic nestalo už dávno v říji třeba,“napsal Mánek a dodal, že kdyby se toto stalo za něho, ministr by ho zastřelil, odvolal a ekologičtí aktivisté ukřižovali.

Absurdní rozměr kauzy jelena Standy dokresluje i to, že o něj od začátku měla zájem spousta chovatelů z celé republiky, kteří mají vlastní oplocené obory. V prvopočátk­u však správa parku vůbec neuvažoval­a, že by zvíře odprodala soukromník­ům.

Třeba vojenskému spolku Gabreta, jehož předsedou je starosta Kvildy Václav Vostradovs­ký.

Gabreta nabízela, že jelena Standu – v účetnictví správy parku v hodnotě čtyř tisíc korun – odkoupí a vypustí do obory v Sušici. I proto, že Standa se stejně jako zbytek jelenů a laní do kvildského návštěvnic­kého centra dostal z umělého odchovu v oboře, žádné ze zvířat nikdy ve volné přírodě nežilo. „Chtěli jsme, aby se stal patronem našeho klubu. A hlavně aby se problém řešil úplně normálně, nic se netutlalo a hledalo se řešení, jak by zvíře mohlo žít, než rovnou rozhodnout o jeho odstřelu,“říká starosta Kvildy Vostradovs­ký.

Je to paradox. Jelen Standa – ochočené a na lidi zvyklé zvíře – nakonec bude žít v prezidents­ké oboře. A právě to, že není plachý, bude jeho výhodou. V lánské oboře je i pozorovací obůrka, kam se na zvěř chodí podívat školní děti.

 ??  ?? V zajetí Nyní slavný jelen v obůrce návštěvnic­kého centra u Kvildy. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
V zajetí Nyní slavný jelen v obůrce návštěvnic­kého centra u Kvildy. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Až příliš ochočený Jelen Standa se úplně odnaučil bát se lidí.
Až příliš ochočený Jelen Standa se úplně odnaučil bát se lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia