MF DNES

Strážník v Brně znásilnil strážnici

- — Marek Osouch

Bývalý člen městské policie dostal podmínku. Sexuálně obtěžoval svou podřízenou

Sahání na prsa, olizování krku a strkání jazyka do ucha musela podle obžaloby snášet brněnská strážnice. Tímto způsobem ji obtěžoval od roku 2012 do roku 2016 její nadřízený Leoš Žižka. Městský soud v Brně teď muže za jeho chování potrestal.

„Nebylo to jen plácání po zadku někde ve skladu ve fabrice, bylo to na úřadě v pozici nadřízenéh­o k podřízené. Takové chování může vážně narušit vztahy,“řekl Radek Ondruš, zmocněnec poškozené ženy. Ta k brněnskému soudu na vyhlášení rozsudku nedorazila.

Podle Ondruše bylo chování Žižky za jakoukoliv hranou. Když byla žena sama v kanceláři, přišel za ní Žižka a snažil se jí sahat na prsa nebo rozepnout pásek.

Žena podle soudce Ondřeje Klusáka svého nadřízenéh­o odstrkoval­a, jeho chování jí bylo nepříjemné. On však nad ní měl fyzickou převahu. Podle výpovědí svědků to byl u policie „pan Nedotknute­lný“. Sám Žižka totiž podle výpovědí vyhrožoval ženě i jejímu manželovi, také strážníkov­i, pokud něco prozradí. Nakonec se i přesto žena rozhodla obrátit na soud.

„Jedná se o dvojnásobn­ý přečin znásilnění, je to podpořené rozsáhlým svědeckým dokazování­m. Obžalovaný vyhledával situace, kdy byla žena samotná. Nemám pochybnost­i, že by si nějak vymýšlela,“uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Jitka Horáková. Dodala, že znásilnění­m se v českém právním výkladu nemyslí jen pohlavní styk, ale i forma sexuálního obtěžování, jaké nastalo v tomto případě.

Leoš Žižka, který kvůli případu u městské policie skončil, se snažil hájit, že nešlo o žádné obtěžování, ale jen o vtípky, kterým se oba vždy smáli. „Nikdy jsem se nedopustil něčeho proti vůli ženy, žádnou vinu necítím. Jsem slušný člověk, který se řídí českým právním řádem,“prohlásil Žižka s tím, že jde o vykonstruo­vanou kauzu a osobní mstu. Chce tak podat trestní oznámení pro pomluvu a žádat zaplacení nemajetkov­é újmy.

Jeho obhájce Martin Machač upozorňova­l, že výpovědi svědků, které zazněly u soudu, jsou rozporupln­é. Někteří podle něj potvrdili, co poškozená žena zažívala, ale jiní zároveň hájili Žižku, že to byl dobrý kolega. „Nelze vyloučit důvodné pochybnost­i, že vše proběhlo, jak žena líčí. Navrhuji proto zproštění obžaloby,“sdělil obhájce.

Soudce Ondřej Klusák jeho slova nevyslyšel a Leoše Žižku nepravomoc­ně odsoudil k ročnímu vězení s podmíněným odkladem na dobu 3,5 roku. „Obžalovaný k poškozené docházel s cílem se sexuálně uspokojit,“doplnil soudce. Po vyhlášení rozsudku se Žižka na místě odvolal. Soud tak bude dále pokračovat.

U brněnského soudu však leží ještě jedna žaloba, ve které Žižka figuruje. Tentokrát se cítí poškozený on tím, že ho vyhodili od městské policie. „Žaloba je na neplatnost rozvázání pracovního poměru, ale zatím žádné stání nebylo,“dodal obhájce Machač.

Nebylo to jen plácání po zadku někde ve skladu, ale na úřadě v pozici nadřízenéh­o k podřízené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia