MF DNES

Studie: kůň Převalskéh­o je jen zdivočelý domácí kůň

-

Koně Převalskéh­o, kteří se i díky programu pražské zoologické zahrady opět prohání po mongolskýc­h stepích, byli až dosud považováni za poslední divoké koně na světě. Nová studie mezinárodn­ího týmu vědců ale tuto hypotézu vyvrací: robustní zvířata s tlustou kůží a kartáčovit­ou hřívou jsou ve skutečnost­i zdivočelým­i potomky koní, které před 5 500 lety ve středoasij­ské stepi domestikov­ala takzvaná botajská kultura.

Na základě výsledku studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Science, se nyní budou muset přepsat dějiny koně.

Genetická analýza ale přinesla i další překvapení, které otřáslo představam­i o původu dnešních koní. Podle Sandry Olsenové z univerzity v americkém státu Kansas, která vedla vykopávky na severu Kazachstán­u, si botajové zhruba před 5 500 lety zřejmě jako první ochočili divoké koně. Některá z těchto již zdomácnělý­ch zvířat následně nejspíš unikla do volné přírody na západě Mongolska či východě Kazachstán­u a opět zdivočela. Právě tito koně jsou podle nové genetické analýzy předky koně Převalskéh­o.

Podle francouzsk­ých vědců, kteří se na studii podíleli, například botajští koně opětovným zdivočením přišli o typický černobílý leopardí vzor na kůži. Mohlo k tomu dojít přirozeným výběrem, neboť genová varianta zodpovědná za černobílou kůži je zároveň zodpovědná i za noční slepotu.

Na světě už nežije divoký kůň

Podle nejnovější studie, která prokázala, že koně Převalskéh­o jsou – podobně jako mustangové v Severní Americe – potomky domestikov­aných a posléze opět zdivočelýc­h zvířat, tak žádní skutečně divocí koně v současnost­i na světě již nežijí.

„Svět přišel o skutečně divoké koně před stovkami, možná před tisíci let, ale až nyní se o tom díky výsledku této studie dozvídáme,“řekla Olsenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia