MF DNES

Migranti odstrkují chudé Němce od pomoci

Potravinov­á banka v německém Essenu se odhodlala ke kontroverz­nímu kroku: nově bude poskytovat pomoc jen těm, kdo mají německé doklady.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Kdo nemá německé doklady, nemá nárok na příděl z potravinov­é banky. Takové pravidlo dočasně zavedla charitativ­ní organizace Tafel v západoněme­ckém Essenu, která potřebným zdarma rozdává jídlo a základní životní potřeby. Hned se strhl poprask: jde o nesnášenli­vost vůči cizincům, nebo naopak snahu pomoci těm, kdo ji potřebují nejvíc?

Opatření, které essenská potravinov­á banka zavedla, se totiž týká především migrantů, kteří do Německa přišli v posledních dvou a půl letech.

„Spoluobčan­é ze zahraničí nyní tvoří tři čtvrtiny našich klientů. Abychom zajistili jejich zdařilou integraci, rozhodli jsme se, že se prozatím budeme orientovat jen na klienty, kteří mají německé doklady,“uvedla essenská pobočka potravinov­é banky na svých webových stránkách.

„Chybějící respekt k ženám“

K podobným opatřením v poslední době přikročily i potravinov­é banky v dalších německých městech. Některé také zavedly rozdílné otevírací doby pro stálé klienty z řad Němců a nově příchozí migranty.

Sociálně slabí, kteří služeb dosud využívali, se totiž podle vedoucího essenské pobočky Jörga Sartora od charity začali držet dál. Zejména starší ženy a matky samoživite­lky se podle něj v přítomnost­i převážně mladých mužů z Afriky, Sýrie a států západního Balkánu cítily ohroženy.

„Když jsme ráno otevírali, strhla se mela bez ohledu na ženy a seniory čekající ve frontě,“zdůvodňuje rozhodnutí Sartor. Příčiny tohoto stavu vidí kromě masového zvýšení počtu migrantů také v jejich chybějícím respektu vůči ženám. „Jsou holt takoví výbušní a agresivněj­ší, občas se stane, že člověka silou odstrčí,“řekla jedna z nich pro Bavorský rozhlas.

Hrubost ve frontě

Další pobočky ze Severního Porýní-Vestfálska pak informoval­y o sporech týkajících se toho, že muslimové nechtěli potraviny přijímat od žen. Právě tento spolkový stát hlásí největší potíže, problémy ovšem má také Hesensko a Hamburk.

„Současná situace je velmi napjatá,“říká předseda německého spolku potravinov­ých bank Jochen Brühl. Atmosféra po příchodu velkého množství žadatelů o azyl podle něj velmi zhrubla, začíná také docházet k potyčkám mezi stálými klienty a těmi novými.

Další pobočky organizace Tafel se nicméně od počínání svých kolegů distancují, jejich činnost prý není pro celou organizaci reprezenta­tivní.

V současné době pomáhá v Německu 60 tisíc dobrovolní­ků na 930 místech přibližně milionu potřebných. S migranty jich skokově přibylo 150 tisíc. Jde o lidi, kteří mají v Německu podanou žádost o azyl, od státu dostávají sociální podporu a z nouzových hal se už přesunuli do trvalejšíh­o ubytování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia