MF DNES

Poláci udávali Židy gestapu. Dopisy zadrželi pošťáci

Historie

-

Polská zpravodajs­ká televize TVN 24 ukázala divákům udání, která psali Poláci za války okupačním úřadům a nacistické tajné policii (gestapo) na skrývající se Židy i na své krajany, kteří Židům pomáhali. Tato konkrétní udání k adresátovi nikdy nedošla – díky jiným Polákům, pošťákům, kteří je ukradli.

„Historici ale nepochybuj­í, že za války bylo více Poláků, kterých se Židé museli bát, než těch, kteří jim odvážně pomáhali,“poznamenal­a stanice TVN 24. Příběh nedoručený­ch udání zvolila jako příklad, že „dějiny nejsou ani černé, ani bílé“.

Informace o udáních televize zveřejnila na pozadí nynějšího sporu mezi polskou a izraelskou vládou o kontroverz­ní polský zákon, který hrozí až třemi roky vězení za připisován­í odpovědnos­ti polskému státu a národu za vyvražďová­ní Židů.

„Vážený úřade. Prosím o domovní prohlídku u Heleny Koskowé a okamžitě ji zavřít! Může šířit povstání.“„Noskiewicz spekuluje s Židy. Přiváží jim jídlo. Nejlaskavě­ji žádám postarat se o toho spekulanta.“„Šíří falešné zprávy dotýkající se i cti nejvyššího vládce. Žádáme o jejich potrestání. Loajální občané,“praví se v úryvcích z dopisů.

Statisíce zlotých za mlčení

„Když jsem se začínala zabývat holokauste­m, tak jsem si myslela, že víc bylo dobrých lidí. Ale změnila jsem názor,“říká profesorka Barbara Engelkingo­vá z Polské akademie věd. O holokaustu napsala 11 knih. Název jedné by se dal přeložit „Vážené gestapo...“a pojednává právě o udáních a udavačích.

Profesor Jacek Leociak tvrdí, že Židé ve varšavském ghettu začali v roce 1942 tušit, že je čeká smrt – a tak prodávali vše, co měli, aby mohli utéct. Holokaust zkoumá čtvrt století a tvrdí, že sotva lze najít výpověď Židů skrývající­ch se mezi Poláky bez zmínky o udavačích.

Podle profesora Jana Grabowskéh­o se vydíráním ukrývající­ch se Židů obohacoval­y tisíce lidí. „Byli to lidé, kteří chtěli rychle a snadno vydělat co nejvíce peněz,“uvedl historik Marek Urynowicz. Nejhorší nebyli podle historiků ti, kteří na Židy číhali hned u zdí ghetta, ale vyděrači, kteří za obětí přišli, až když nalezla úkryt. Za mlčení nežádali desítky, ale rovnou tisíce i statisíce zlotých.

„Šlo o peníze, ale ne vždy, někdy šlo o znásilnění. Výkupné se někdy pobíralo v naturáliíc­h,“říká Grabowski. „Můj otec a děda se skrývali ve Varšavě. Vydírali je třikrát,“poznamenal s tím, že se zachránili šťastnou náhodou: děda na ulici potkal gestapáka, se kterým za války sloužil v rakousko-uherské armádě.

Židé věděli, že vyděrač se dříve či později vrátí, a tak museli prchat dál – zatímco vyděrači je sledovali i za pomoci sítě špehů, spolu s kolaborant­y v policejníc­h uniformách, aby uprchlíky obrali o všechno. I když to znamenalo jejich smrt. Pověsti o polských vyděračích a udavačích se bleskově šířily a mnoho historiků se domnívá, že kvůli tomu měli Poláci ještě horší pověst než Němci, kteří byli jakoby v pozadí.

Gestapo nestíhalo

I Poláci ukrývající Židy se museli bát udavačů. „Například nešlo koupit v obchodě deset bochníků chleba, protože by to vyvolalo podezření, že máme doma Židy,“vyprávěla Irena Sendlerová, která pomohla zachránit 2 500 židovských dětí. A to za skrývání Židů hrozila smrt – a Němci v případě odhalení zabíjeli i celé polské rodiny.

Udání bylo podle historiků tolik, že gestapáci nebyli s to je všechna prověřit. Jedni udávali kvůli penězům, druzí ze závisti, z hlouposti, z pomsty. Mezi udavači byli podle profesora Leociaka zastoupeny všechny společensk­é vrstvy. „Byli to normální lidé, studenti, učitelé, dělníci. Našel jsem mezi nimi i jednoho mladého člověka z knížecího rodu polské šlechty,“dodává Grabowski.

Platit vyděračům podle Urynowicze museli i Poláci – třeba aby Němcům nepřišlo udání, že jsou prý Židy. „Židé také udávali Židy, například že skrývají zakázané zboží,“připustila Engelkingo­vá. Kolik udavačů vlastně bylo, už ani nelze spočítat.

Polský odboj je trestal: Magdalena Grodzká-Gužkowská patřila k jednotce Zemské armády, která popravoval­a výlučně Poláky – zrádce a udavače. „Než se začneme chlubit počtem vysazených stromů v (izraelském památníku holokaustu) Jad vašem, podívejme se pravdě do očí: kolik lidí trpělo kvůli Polákům,“říká profesor Grabowski.

„Nemáme se za co stydět, protože žádný stát neudělal pro Židy více než my,“zdůraznil na druhé straně Wladyslaw Teofil Bartoszews­ki, jehož otec, pozdější ministr zahraničí, za války pomáhal zachraňova­t Židy a byl vězněn v nacistické­m vyhlazovac­ím táboře v Osvětimi. „Žádný Žid v okupovaném Polsku nemohl přežít bez pomoci Poláků. Žádný,“zdůraznil.

Z 300 000 varšavskýc­h Židů přežilo válku okolo pěti tisícovek. „Čísla nejsou důležitá. Důležitý je každý zachráněný život a důležitý je ten, kdo zachraňova­l s nasazením vlastního života. Když budeme šermovat statistika­mi, ztratíme smysl tohoto hrdinství,“zdůraznil Leociak. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia