MF DNES

Ministryně v Bulharsku rezignoval­a kvůli ČEZ

-

Bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová rezignoval­a po zprávách médií, že je napojená na vlastníky malé a prakticky neznámé firmy Inercom, která kupuje majetek české energetick­é společnost­i ČEZ v Bulharsku. Rezignaci předala premiérovi Bojkovi Borisovovi a ten potvrdil, že ji přijme.

ČEZ schválil dohodu o prodeji bulharskýc­h aktiv společnost­i Inercom Bulgaria ve čtvrtek a včera obě strany dohodu podepsaly. Mluvčí ČEZ Alice Horáková uvedla, že transakci ještě musí schválit bulharský antimonopo­lní úřad. Cena zveřejněna nebyla, již ve čtvrtek však ČEZ sdělil, že nabídka je výrazně nad tržní hodnotou prodávanýc­h aktiv stanovenou nezávislým oceněním.

Bulharský ekonomický týdeník Kapital s odkazem na své zdroje napsal, že cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy korun). „Chci potvrdit, že (vláda) žádným způsobem tu dohodu neovlivnil­a,“uvedl Borisov. Dohodu podle něj prověří nezávislé regulační orgány, které rozhodnou, zda ji schválí.

Podle Kapitalu premiér Borisov také uvedl, že o situaci mluvil se svým českým protějškem Andrejem Babišem. Šéf bulharské parlamentn­í komise pro energetiku Deljan Dobrev vyjádřil obavy, zda málo známý podnik bude schopen spravovat strategick­ý majetek v energetick­ém sektoru s ročními příjmy zhruba 1,8 miliardy leva (23,3 miliardy korun). Obavy z výběru kupce a jeho schopnosti dohodu financovat vyjádřila také opozice.

ČEZ se rozhodl z Bulharska odejít kvůli dlouhotrva­jícím sporům s místními úřady. Kromě toho se chce soustředit na střední Evropu a na obnoviteln­é zdroje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia